رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز پنجشنبه ۱۱ بهمن نسبت به شرایط بحرانی در محیط زیست ایران هشدار داد و گفت که ۴۳ درصد تالابها در معرض خشکی قرار گرفته و کانون گردوغبار تبدیل شده اند.
به نوشته سایت «دیدهبان ایران»، شینا انصاری در سفر به استان اصفهان درباره مشکلات این استان گفت: در حوضه آبریز زایندهرود و سایر مناطق، صنایع و کشاورزی با مصرف زیاد آب توسعه یافتهاند، آنهم در حالی که اکنون در کشور با مشکل جدی کمبود آب مواجه هستیم.
به گفته وی، به دلیل بیتوجهی به موضوع محیط زیست در دهههای گذشته، ایران با وضعیت بحرانی مواجه شده و نهتنها در اصفهان، بلکه در مجموع ۳۱ استان کشور بهجز گیلان، این مشکل نمود پیدا کرده است.
رئیس سازمان محیط زیست اشاره کرد: استان کرمان و دشت رفسنجان بیشترین میزان فرونشست را دارند که از نظر گستردگی، استان خراسان رضوی و از نظر دربرگیری محدودههای سکونتگاهی و شهری، استان اصفهان در صدر خطر خیزی قرار دارند.
خبرگزاری تسنیم سال گذشته با هشدار نسبت به عواقب خشک شدن تالابها نوشته بود: «عدم تخصیص حقابه و خشک شدن تالابها درحالی اتفاق میافتد که بر اساس قانون جامع آب، حقابه محیط زیست باید بعد از شرب و بهداشت و مقدم بر کشاورزی و صنعت و...، باشد اما در عمل خلاف این قانون اتفاق میافتد.»
مسعود باقرزاده کریمی، معاون امور تالاب ها و پارک های ملی سازمان حفاظت محیط زیست نیز ۱۲ مرداد سال جاری گفته بود: «دخالت های انسانی علت اصلی خشک شدن تالابها است و خشکسالی نیز مزید بر علت است.»
بنابر این گزارش، از بین رفتن تالابها و بیتوجهی دولت به نقش آنها در اکوسیستم در حالی رخ میدهد که ایران به نوعی پایه گذار روز جهانی تالاب است.
با امضای «کنوانسیون رامسر» در ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ در شهر رامسر و به پیشنهاد دولت وقت ایران، قدیمیترین معاهده بینالمللی با موضوع حفاظت از طبیعت و تنوعزیستی تالابی و با محوریت ایران به امضا رسید.
تالابها در تولید اکسیژن، ذخیره آب، تصفیه آب، ترسیب و ذخیره کربن، تولید مواد مغذی و تثبیت خاک نقش حیاتی دارند.
انستیتو منابع جهانی در گزارشی در فروردین ماه سال جاری، ایران را از جمله ۲۵ کشوری معرفی کرد که با شدیدترین وضعیت کمآبی و تنش آبی مواجه است و آن را از عواقب «چندین دهه مدیریت ضعیف آب و استفاده ناپایدار از آب برای کشاورزی» دانست.