نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور با اشاره به افزایش قیمت مسکن در یک ماه گذشته و پیش بینیها از تداوم روند رو به رشد قیمت مسکن گفته است که اجاره بها متاثر از این تغییر قیمت، افزایش خواهد یافت.
وبسایت «دیدهبان ایران» به نقل از داوود بیگینژاد نوشته است که افزایش قیمت و کاهش عرضه مسکن دو عاملی هستند که تاثیر مستقیم بر اجاره بها دارند.
این مقام صنفی همچنین از نداشتن برنامه مشخص برای مدیریت بازار مسکن از سوی دولت انتقاد کرده و گفته است: «اجارهداران در کشور یک سندیکا ندارند تا بتوانیم از سال بعد مشخص کنیم که مردم چه مقدار افزایش اجاره داشته باشند.»
به باور این فعال بازار مسکن سمت و سوی سیاستگذاری مسکن باید به سمت تولید باشد. به گفته او «هر مقدار که تولید افزایش پیدا کند، به همان نسبت عرضه مسکن افزایش پیدا کند و به این ترتیب، قیمتها نیز روند کاهشی پیدا میکند.»
در همین حال وبسایت «فرارو» ششم فروردین ماه در گزارشی نوشته بود که قیمت مسکن در تهران ظرف سال گذشته به شکل تقریبی از متری ۶۶ میلیون به متری ۸۳ میلیون افزایش پیدا کرد.
برهمین اساس رشد تقریبا ۱۷ میلیونی قیمت هر متر خانه در تهران، به معنی افزایش ۲۵ درصدی است.
این همان موضوعی است که نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور به آن اشاره کرده و از افزایش اجاره بها در آینده نزدیک خبر داده است.
روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در شماره امروز سه شنبه چهاردهم فروردین نوشته است که جهش ارزی پایان ۱۴۰۲ عاملی برای «برهم خوردن آرامش نسبی قیمت مسکن» شد بهطوری که تورم ماهانه میانگین ۱/۵ درصدی طی ۱۰ ماه اول پارسال، ناگهان در ماههای بهمن و اسفند، به بالای ۳/۵ درصد رسید.
در گزارش این روزنامه تاکید شده که با این رکود تورمی بزرگ، تعداد واحدهای مسکونی معاملهشده در سال ۱۴۰۲، به میزان ۵۵ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش پیدا کرد.
گزارشها نشان میدهد که در طی ده سال گذشته، اجاره بهای مسکن در تهران رشد چشمگیری را تجربه کرده و از سال ۹۱ تا ۱۴۰۰، نرخ اجاره بها رشد ۵۴۰ درصدی داشته است.
این افزایش باعث شده است تا بخش زیادی از درآمد خانوار به موضوع مسکن تخصیص داده شود به طوری که اعلام شده کارگران تا ۷۰ درصد از درآمد خود را به مسکن اختصاص میدهند و در بسیار از موارد حتی اشتغال چند نفر از اعضای خانواده نیز برای پوشش هزینههای مسکن کافی نیست.
در همین رابطه پایگاه خبری «امتداد» روز پنجشنبه نهم فروردین از تداوم پیشتازی تورم اجاره بها نسبت به خوراکیها خبر داد و این موضوع را مهمترین دغدغه جامعه آماری ۲۸ درصدی خانوارهای اجاره نشین در ایران دانست.
امتداد در این گزارش نوشته بود که در ابتدای دولت ابراهیم رئیسی متوسط بهای مسکن، ۳۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود که در حال حاضر به ۸۰ میلیون تومان برای هر متر مربع، رسیده است.
در این گزارش آمده که تورم اجاره مسکن بر اساس تغییرات شاخص اجارهبها، در شرایطی ۴۱/۴ درصد گزارش شده است که تورم خوراکیها ۳۲ درصد است.
مرور آمارهای منتشر شده توسط نهاد حکومتی مرکز آمار ایران نیز نشان میدهد که بیش از ۲۸ درصد از خانوارهای ایران، اجارهنشین هستند و با معضل بزرگی به نام نرخ اجاره بها دست به گریبان هستند.
مرکز پژوهشهای مجلس مجموعهای وابسته به مجلس شورای اسلامی نیز مرداد سال قبل اعلام کرده بود که دهکهای یک تا سه به صورت مطلق و سه تا پنج و حتی بخشی از دهک ششم «نسبتا» قادر به تامین مسکن مورد نیاز برای سکونت خود نیستند.
یکی از وعده های انتخاباتی ابراهیم رئیسی، ساخت یک میلیون مسکن در سال بود که آمارها نشان میدهد با گذشت بیش از دو سال و نیم از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، هیچ اتفاق قابل ملاحظهای در این حوزه رخ نداده است.