تارنمای پالیگراف، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، در مطلبی به بررسی درخواست رئیس جمهوری روسیه برای حفاظت از غیرنظامیان در جنگ اسرائیل و حماس و مقایسه این تقاضا، با عملکرد پوتین در اوکراین و «نسلکشی» و «جنایات جنگی» او در این کشور پرداخته است.
به گزارش این تارنما، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، سوم آبان در سخنانی، خواستار پایان فوری خصومتها در نوار غزه و حفاظت از غیرنظامیان شد و از اینکه «صدها هزار نفر بدون سرپناه، غذا، آب، برق و کمکهای پزشکی باقی ماندهاند» ابراز ناراحتی کرد.
این اظهارات پوتین در حالی بیان میشود که خود او با اتهام جنایات جنگی و نسلکشی علیه مردم اوکراین مواجه است و دیوان بینالمللی دادگستری ماهها قبل، حکم بازداشت او را صادر کرده است.
پس از تهاجم شبهنظامیان حماس در ۱۵ مهر به اسرائیل که منجر به کشته شدن ۱۴۰۰ نفر و گروگانگیری بیش از ۲۰۰ نفر شد، پوتین بلافاصله با محمود عباس رئیس دولت خودگردان فلسطینی، بشار اسد رئیس جمهوری سوریه، عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر، ابراهیم رئیسی از ایران و دیگر مقامات جهان گفتگو کرد.
تماس تلفنی پوتین با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اما ۹ روز بعد، در ۲۴ مهر انجام شد. رهبر روسیه به خانوادههای قربانیان این تهاجم تسلیت گفت و به نتانیاهو گفت که همه خصومتها باید فوراً متوقف شود.
پوتین در این تماس گفت که عملیات اسرائیل میتواند منجر به تلفات غیرنظامیان شود اما روسیه به دنبال طرحی است تا از «فاجعه انسانی در نوار غزه» جلوگیری کند.
بر اساس دادههای ارائه شده توسط وزارت بهداشت غزه که در کنترل حماس است، تاکنون حدود ۷ هزار غیرنظامی در غزه جان باختهاند، آماری که اسرائیل میگوید اغراق شده و آنرا قبول ندارد.
از سوی دیگر، بررسیها نشان میدهد ولادیمیر پوتین که از ۲۰ سال قبل بر مسند قدرت در روسیه تکیه داده است، از همان آغاز، در سال ۱۳۷۷ جنگها و درگیریهایی را شروع کرده یا در آنها شرکت داشته که باعث کشته شدن صدها هزار غیرنظامی در چچن، سوریه و اوکراین شده است.
شهریور ۱۳۷۸ ولادیمیر پوتین، با لغو توافقنامه صلح، وارد چچن شد و جنگ دومی با این کشور را تحت عنوان «عملیات ضد تروریسم» آغاز کرد.
سازمان عفو بینالملل در سال ۱۳۸۶ تعداد تلفات غیرنظامیان در جنگ دوم چچن را ۲۵۰۰۰ نفر تخمین زد و اعلام کرد که بیش از ۵۰۰۰ نفر در این نبرد مفقود شدند.
در سال ۱۳۹۴ روسیه برای تضمین بقای رژیم بشار اسد در جنگ داخلی سوریه مداخله کرد.
به گفته دیدهبان حقوق بشر مستقر در نیویورک، بمباران شدید سوریه در سال ۱۳۹۵ توسط روسیه در جریان نبرد حلب یک جنایت جنگی بود. بیش از ۴۴۰ غیرنظامی در تهاجم یک ماهه ائتلاف روسیه-سوریه کشته شدند که بیش از ۹۰ نفر از آنها کودک بودند.
بر اساس گزارش کمیسیون مستقل تحقیقات بینالمللی درباره سوریه در سال ۱۳۹۶، جنایات جنگی «از سوی همه طرفها» در نبرد حلب انجام شده است.
در گزارش سازمان ملل آمده است که «بین ژوئیه و دسامبر، نیروهای سوریه و روسیه حملات هوایی روزانه انجام دادند که صدها کشته برجای گذاشت و بیمارستانها، مدارس و بازارها را به ویرانه تبدیل کرد.»
شبکه حقوق بشر سوریه (یک نهاد نظارتی مستقل که دادههای مربوط به تلفات غیرنظامیان را جمعآوری میکند)، در گزارش خرداد ۱۴۰۱ خود اعلام کرد که روسیه و رژیم اسد مسئول کشتار شمار زیادی از ۲۲۹۰۰۰ کشته غیرنظامی در سوریه هستند.
روسیه تحت رهبری پوتین، در اسفند ۱۴۰۰ تهاجم تمام عیاری را به اوکراین آغاز کرد. به گزارش سازمانهای بینالمللی حقوق بشر و گزارشهای خبری غربی،در حمله به اوکراین گلولهباران و حملات بیرویه به اهداف غیرنظامی مانند ساختمانهای مسکونی، بیمارستانها، مدارس و مهدکودکها انجام شد و در این میان غیرنظامیان بسیاری کشته شدند.
بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر، در ۱۱ روز نخست جنگ، تنها در شهر خارکیف اوکراین، بیش از ۴۵۰ غیرنظامی بر اثر حملات هوایی روسیه و گلولهباران مناطق پرجمعیت کشته یا زخمی شدند.
بازرسان و دادستانهای اوکراینی و خارجی پروندههای متعددی را از اعدام غیرنظامیان توسط نیروهای روسی در شهر بوچا، حومه کییف، در فاصله ۱۴ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۱ فروردین ۱۴۰۱ ثبت کردهاند. جسد بیش از ۳۰ غیرنظامی در خیابانها پیدا شد و ۶۷ جسد غیرنظامی دیگر از یک گور دستهجمعی بیرون کشیده شد.
یوری بلوسوف، رئیس بخش جنایات جنگی در دفتر دادستانی کل اوکراین، در فوریه ۲۰۲۳ گفت، شمار غیرنظامیان کشته شده از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین به بیش از ۱۰۰ هزار نفر میرسد که «اجساد آنها پس از آزادسازی سرزمینهای اشغالی باید پیدا و شناسایی شود.»
اسفند ۱۴۰۱، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گزارش داد که در ۷ ماه گذشته ۹۷۰۰ کشته غیرنظامی را در اوکراین ثبت کرده است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل هم معتقد است «ارقام واقعی به طور قابل توجهی بالاتر است، زیرا دریافت اطلاعات از برخی مکانها که در آن درگیریهای شدید در جریان بوده به تأخیر افتاده و بسیاری از گزارشها هنوز در انتظار تأیید است.»