لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۸

راستی آزمایی | ادعای سناتور روس: روسیه «امن‌ترین کشور جهان» است


به نوشته تارنمای پالی‌گراف، پروژه راستی‌آزمایی صدای آمریکا، در حالی که مخالفان سیاسی دولت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در حبس‌های درازمدت به سر می‌برند، یک سناتور روس روسیه را «امن‌ترین کشور جهان» خوانده است.

تلویزیون دولتی آرتی روسیه روز ۲۶ مهر به نقل از سرگئی تسکوف، سناتور روس، با اشاره به آن چه که «سطح بالایی از امنیت در کشور» خواند، از روس‌های مقیم خارج خواست تا به کشورشان بازگردند.

او گفت: «یک فرد عادی باید درک کند که روسیه اکنون امن‌ترین کشور جهان برای زندگی است – دست‌کم در بین کشورهای اروپایی. باید توضیح دهیم که این جا همه چیز خوب است. فکر می‌کنم آنها برمی‌گردند و بسیاری در حال بازگشت به کشور هستند.»

اما پالی‌گراف می‌گوید که این ادعا دروغ است.

در گزارش مشترک سه گروه حقوق بشری در مهر ۱۴۰۲ آمده است که قاچاق انسان، کار اجباری و دیگر اشکال برده‌داری مدرن در روسیه «به طور نامتناسبی بر زنان و کودکان تاثیر می‌گذارد.»

با در نظر گرفتن امید به زندگی و آمار قتل‌ها، روسیه از همسایگان اروپایی خود امن‌تر نیست.

میزان قتل در روسیه در سال ۲۰۲۱ میلادی (دی ۱۳۹۹ تا آذر ۱۴۰۰) نزدیک به هفت نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر بود. این میزان در اروپا دو نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر است.

در مقایسه با بقیه اروپا، امید به زندگی در روسیه نزدیک به ۷۳ سال است که تنها اندکی بهتر از کوزوو است. کوزوو با اندکی بالاتر از ۷۲ سال، پایین‌ترین میزان امید به زندگی را در اروپا دارد.

به نوشته پالی‌گراف، این دعوت از روس‌ها برای بازگشت به کشورشان واکنشی به فرار مغزها از آن کشور است که پیش از آغاز تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد. اما جنگ آمار مهاجرت را به شدت بالا برده است.

نشریه اکونومیست اسفند گذشته گزارش داد که در سه سال گذشته، روسیه دو میلیون نفر بیشتر از میانگین سالانه خود را از دست داده است.

تارنمای «آمریکا برای همه» (شِر آمریکا)، پلتفرم وزارت امور خارجه آمریکا برای به اشتراک گذاشتن دیدگاه‌ها و فرهنگ آمریکایی با جهان، در مرداد گزارش داد که «از سال ۲۰۲۲ نزدیک به یک میلیون شهروند روسیه آن کشور را ترک کرده اند. برآورد شده است که ۱۰ درصد از این افراد – یعنی یکصد هزار نفر – متخصص فناوری اطلاعات بوده‌اند.»

جدا از فرار مغزها، انتظار می‌رود روسیه تا سال ۱۴۱۵ با کاهش جمعیت گسترده‌تری رو‌به‌رو شود. پیش‌بینی‌های بدبینانه حکایت از آن دارد که جمعیت ۱۴۶ میلیونی روسیه تا سال ۱۴۱۵ به ۱۳۴ میلیون نفر تقلیل خواهد یافت.

به نظر می‌رسد هدف تسکوف از طرح این ادعای نادرست در مورد امنیت در داخل روسیه، معکوس کردن روند فرار مغزها و کاهش گسترده جمعیت کشور باشد.

سناتور تسکوف ضمن درخواست از روس‌های مقیم خارج برای بازگشت به کشور، هشدار داد که هر روسی که از تلاش‌های جنگی اوکراین حمایت کند باید مجازات شود. او گفت: «کسانی هم هستند که برای حرف‌هایشان از سوی دادگاه حکم مناسبی گرفته‌اند. این افراد باید بازداشت و محاکمه شوند. کسانی که به نیروهای مسلح اوکراین کمک کردند، آنها هم باید مجازات شوند. آنها باید برای این کار با مجازات سنگینی رو‌به‌رو شوند.»

به نوشته پالی‌گراف، نظر می‌رسد این ایده که دعوت برای بازگشت به وطن نباید شامل مهاجران روسی مخالف دولت شود، از سوی رهبران روسیه حمایت ‌می‌شود. برای مثال، ویاچسلاو ولودین، رئیس دومای دولتی روسیه و متحد نزدیک ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، شهروندان روسی حمایت‌کننده از اوکراین را «خائنان بالفطره» توصیف کرده است.

چنین لفاظی‌هایی یادآور سابقه روسیه در مجازات مخالفان است. مرکز «یادبود دفاع از حقوق بشر» در فروردین ۱۴۰۲ گزارش داد که دست‌کم ۵۵۸ نفر در روسیه زندانی سیاسی هستند. از جمله مخالفان سیاسی پوتین، الکسی ناوالنی و ولادیمیر کارا-مورزا هستند که هر دو پس از بازگشت به روسیه دستگیر و بر اساس دیدگاه‌های سیاسی‌شان به زندان‌های طولانی‌مدت محکوم شدند.

روسیه همچنین شماری از روزنامه‌نگاران – از جمله آلسو کورماشِوا، شهروند دوتابعیتی آمریکایی-روسی که برای رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی کار می‌کند – را بازداشت کرده است. مدت بازداشت کورماشوا به دلیل ثبت نام نکردن به عنوان کارمند یک رسانه خارجی تمدید شد.

ایوان گرشکوویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال مستقر در روسیه، در اسفند به اتهام جاسوسی بازداشت شد. در صورتی که گرشکوویچ مجرم شناخته شود، ممکن است به ۲۰ سال زندان محکوم شود.

XS
SM
MD
LG