سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد برای گروهی از دانشجویان دانشگاه لوئیویل کنتاکی توضیح داد که باید تا تیر ماه به ایران فرصت داد تا شاید بتواند با گروه ۱+۵ به توافق فراگیر و نهایی برسد.
به گفته سامانتا پاور هنوز رسیدن به توافق امکانپذیر است، اما عزم گروهی از اعضای کنگره به تصویب لایحهای برای وضع و اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران میتواند نتیجه معکوس دهد.
از آنجایی که آمریکا میخواهد اطمینان حاصل کند مذاکرات نتیجه بخش خواهد بود، قرار است جان کری وزیر خارجه با همتای ایرانی خود محمدجواد ظریف مجدداً بطور رو در رو ملاقات کند.
وزیر خارجه ایالات متحده روز دوشنبه در احمدآباد هند، تشریح کرد که در جلسه چهارشنبه با همتای ایرانی خود، دو هدف را پیگیری میکند: بررسی موقعیت کنونی مذاکرات، و نیز مشخص کردن گزینههای ممکن تا زمینه برای ادامه گفتگو فراهم شود.
آقای کری اظهار امیدواری کرد که گفتگوهایش با آقای ظریف/ در پیشرفت هرچه سریعتر مذاکرات مؤثر باشد. به گفته وزیر خارجه آمریکا اکنون بیشتر موضوعها در جلسات مطرح میشوند.
پس از ملاقات دو وزیر خارجه، گروههای مذاکره کننده دو طرف از پنجشنبه تا شنبه جلسات دوجانبه برگزار میکنند، و روز یکشنبه در قالب گروه ۵+۱ در ژنو به گفتگو خواهند نشست.
از طرف دیگر، آقای ظریف نشستی مشابه با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، در تهران داشت. آقای ریابکوف مذاکره کننده ارشد روسیه در گروه ۵+۱ است.
به نظر میرسد جمهوری اسلامی انتظار دارد روسیه نقش فعالتری در مذاکرات ایفا کند، چرا که وبسایت وزارت امور خارجه ایران به نقل از آقای ظریف «ایفای نقش فعالتر روسیه را عامل مهمی در تسریع حل و فصل نهایی موضوع و دستیابی به راه حل جامع ارزیابی کرد.»
آقای ریابکوف نیز گفته است نقش کشورش مسئولانه است و این که روابط نزدیک دو کشور ایجاب میکند که مسکو در این راستا کوشا باشد.
تقریباً یک ماه پیش مقام روس مذاکرات را امیدوارکننده خوانده بود و اظهار امیدواری کرده بود که عقب نشینی در مذاکرات آتی بوجود نیاید. اختلافها کماکان بر سر ظرفیت غنی سازی ایران، و زمانبندی تعلیق تحریمها علیه آن کشور است.
در همین حال، ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز گفته است در صورتی که مذاکرات اتمی با شکست مواجه شود و ایران به سمت دستیابی به سلاح هستهای برود، آمریکا دستیابی ایران به این سلاحها را به تاخیر خواهند خواهد انداخت.
قدرت های جهانی میگویند که هدف ایران از برنامه هستهای، دستیابی به سلاح هستهای بوده است در حالی که ایران همواره این موضوع را رد و اعلام کرده است که برنامه هستهایاش صلحجویانه است.
مذاکرات هستهای میان ایران و کشورهای ۵+۱ به منظور اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران انجام میشود.