لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۷

هشدار واشنگتن به آنکارا درباره میزبانی از رهبران حماس در ترکیه


دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با خالد مشعل (وسط) و اسماعیل هنیه (چپ) از رهبران وقت حماس – ۲۰ آوریل ۲۰۲۴ استانبول
دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با خالد مشعل (وسط) و اسماعیل هنیه (چپ) از رهبران وقت حماس – ۲۰ آوریل ۲۰۲۴ استانبول

وزارت امور خارجه ایالات متحده روز دوشنبه ۲۸ آبان به آنکارا در مورد هرگونه تلاش و موافقت با استقرار و حضور رهبران «گروه تروریستی» حماس در خاک ترکیه هشدار داد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری با اشاره به برخی اخبار درباره حضور رهبران حماس در ترکیه بعد از اخراج از قطر، گفت: «واشنگتن موضوع را برای سران آنکارا روشن کرده است که دولت ترکیه دیگر نمی‌تواند مثل قبل با حماس و رهبران آن کار و رفتار کند.»

متیو میلر همچنین افزود: «برخی رهبران حماس تحت تعقیب ایالات متحده هستند و باید تحویل واشنگتن شوند، ضمن این که آنها دیگر نمی‌توانند هر کجا که دلشان خواست، به‌خصوص در کشوری مثل ترکیه که متحد ما است، آزادانه زندگی و فعالیت کنند.»

برخی خبرها در روزهای گذشته حاکی از آن بود که رهبران گروه «تروریستی» حماس بعد از اخراج از قطر، عازم ترکیه شده و شهرهای این کشور را برای اقامت انتخاب کرده‌اند.

یک منبع دیپلماتیک ترکیه روز دوشنبه گزارش‌ها درباره انتقال دفتر سیاسی حماس از دوحه به ترکیه را رد کرد و گفت اعضای این گروه فلسطینی فقط از این کشور بازدید کرده‌اند.

دولت قطر ۱۰ روز قبل اعلام کرد دوحه به درخواست آمریکا برای اخراج رهبران حماس از این کشور پاسخ مثبت داده و با آن موافقت و به این گروه اعلام کرده فقط تا نیمه آذرماه فرصت دارد تا دفتر دیپلماتیک خود را در دوحه تعطیل کند.

همان زمان، یک مقام آمریکایی به تایمز اسرائیل گفت که اعدام هرش گلدبرگ پولین، گروگان آمریکایی-اسرائیلی، در اواخر ماه اوت توسط حماس و رد پیشنهادهای اخیر آتش‌بس از سوی این گروه، دولت جو بایدن را متقاعد کرده که از ادامه حضور رهبران آن در دوحه جلوگیری کند و رویکرد خود را در برابر آنها تغییر دهد.

قطر از سال ۲۰۱۲ میزبان مقامات حماس در دوحه بوده است. دولت‌های ایالات متحده نیز از این حضور به عنوان یک «کانال ارتباطی با این گروه تروریستی» استقبال می‌کردند.

گفته می‌شود پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، ایالات متحده به سران قطر اطلاع داد که نمی‌توانند رویکرد قبلی خود را با این گروه تروریستی حفظ کنند، با این حال ترجیح دادند با حفظ دفتر حماس در دوحه، از این موقعیت برای پیشبرد مذاکرات آتش‌بس و آزادی گروگان‌های اسیر حماس در غزه استفاده کنند.

قطر، به همراه ایالات متحده و مصر، نقش مهمی در دورهای متعدد مذاکرات برای برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌هایی که توسط این گروه در نوار غزه نگهداری می‌شوند داشته است؛ مذاکراتی که بی‌نتیجه بوده‌ و اخیرا به مصر منتقل شده‌ است.

XS
SM
MD
LG