لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۷

قطرمی‌گوید میانجی‌گری درباره جنگ غزه را تا فراهم شدن شرایط، متوقف می‌کند


سخنگوی وزارت امور خارجه قطر، روز شنبه گزارش‌های رسانه‌ای مبنی بر«خروج قطر از میانجی‌گری برای آتش‌بس در غزه» را نادرست خواند اما تایید کرد که قطر حدود ده روز پیش به طرفین اطلاع داده که در صورت عدم دستیابی به توافق در آن مرحله، تلاش‌های میانجی‌گری خود را متوقف خواهد کرد.

در بیانیه‌ای که وزارت امور خارجه منتشر کرده آمده است که این تلاش‌ها زمانی از سر گرفته خواهند شد که طرفین تمایل و جدیت واقعی برای پایان دادن به جنگ و کاهش رنج‌های انسانی ناشی از شرایط فاجعه‌بار در غزه نشان دهند.

قطر همچنین تاکید کرد که در صورت فراهم شدن شرایط، آماده است با تمام توان برای پایان جنگ و بازگرداندن گروگان‌ها و زندانیان تلاش کند.

الأنصاری در گفت‌وگو با خبرگزاری رسمی قطر (قنا) افزود: «قطر نمی‌پذیرد که نقش میانجی‌گری‌اش وسیله‌ای برای اعمال فشار و سوءاستفاده شود. از زمان فروپاشی اولین توقف موقت جنگ و توافق تبادل زنان و کودکان، شاهد عقب‌نشینی از تعهدات و استفاده از مذاکرات برای توجیه ادامه جنگ با اهداف سیاسی محدود بوده‌ایم.»

سخنگوی وزارت خارجه قطر بار دیگر تعهد قطر را به حمایت از حقوق فلسطینی‌ها تا زمان دستیابی به دولت مستقل فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ با پایتختی قدس شرقی تأکید کرد.

او همچنین گزارش‌های رسانه‌ای درباره دفتر حماس در دوحه را نادرست خواند و اضافه کرد که هدف اصلی ایجاد این دفتر، ایجاد کانالی ارتباطی بین طرف‌های مربوطه بوده است.

او افزود که این کانال در مراحل گذشته به تحقق آتش‌بس و تبادل گروگان‌ها و زندانیان زن و کودک در نوامبر سال گذشته کمک کرده است. وی بر اهمیت دریافت اطلاعات از منابع رسمی تأکید کرد.

روزنامه «تایمز اسرائیل» روز شنبه ۱۹ آبان به نقل از یک دیپلمات «غیرآمریکایی آگاه» گزارش داد که قطر تصمیم گرفته است تا به نقش خود به عنوان میانجی میان اسرائیل و حماس پایان دهد.

این دیپلمات که به نام او اشاره نشده است، تایید کرد که دوحه در اواخر ماه میلادی گذشته به
مقامات حماس گفته است که این کشور را ترک کنند.

به گفته او، قطر خود این تصمیم را گرفت زیرا به این نتیجه رسیده است که با توجه به خودداری اسرائیل و حماس از انجام مذاکره «با حسن نیت»، دیگر نمی‌تواند میانجی میان آنها باشد.

قطر از سال ۲۰۱۲ میلادی میزبان مقامات حماس در دوحه بوده است. دولت‌های ایالات متحده نیز از این حضور به عنوان یک «کانال ارتباطی با این گروه تروریستی» استقبال می‌کردند.

گفته می‌شود پس از حمله حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر سال گذشته، ایالات متحده به سران قطر اطلاع داد که نمی‌توانند رویکرد قبلی با این گروه تروریستی را حفظ کنند. با این حال، ترجیح داده شد که با حفظ دفتر حماس در دوحه، از این موقعیت برای مذاکرات سوی آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها استفاده شود.

آمریکا همچنین در این مدت اعلام جرم‌هایی علیه برخی مقامات حماس، از جمله خالد مشعل، یکی از رهبران ارشد این گروه که در دوحه اقامت دارد، اعلام کرد. مقامات آمریکا تأکید کردند که رهبران حماس پس از رد مکرر پیشنهادهای آزادی گروگان‌ها نباید در پایتخت‌های متحدان آمریکا مورد استقبال قرار گیرند.

قطر همراه با ایالات متحده و مصر، نقش مهمی در برگزاری دورهای متعدد مذاکرات برای برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌هایی که توسط این گروه در نوار غزه نگهداری می‌شوند، داشته است؛ مذاکراتی که تاکنون بی‌نتیجه بوده‌اند.

در آخرین دور مذاکرات در دوحه در ماه گذشته میلادی، حماس پیشنهاد آتش‌بس کوتاه‌مدت را رد کرد و مذاکرات به نتیجه‌ای نرسید.

XS
SM
MD
LG