لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۲

درخواست دولت ترامپ از دیوان عالی برای احیای فرمان لغو ویزای شهروندان ایران و پنج کشور دیگر


آقای ترامپ تاکنون دو فرمان اجرایی برای منع سفر موقت شهروندان دست کم شش کشور عمدتا مسلمان صادر کرد که قضات فدرال آن را رد کردند.
آقای ترامپ تاکنون دو فرمان اجرایی برای منع سفر موقت شهروندان دست کم شش کشور عمدتا مسلمان صادر کرد که قضات فدرال آن را رد کردند.

دولت ‎دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از دیوان عالی کشور خواسته است با لغو رای قضات دادگاه های فدرال، موجب شود فرمان اجرایی رئیس جمهوری برای تعلیق موقت ویزای شهروندان شش کشور عمدتا مسلمان اجرا شود. اگر دیوان عالی رای محاکم فدرال را لغو کند، لغو موقت صدور ویزا برای شهروندان ایران و پنج کشور دیگر، دست‌کم به مدت سه ماه اجرا می شود.

وزارت دادگستری آمریکا با ارائه شکایتی، از دیوان عالی خواسته است به صورت اضطراری و خارج از نوبت به این موضوع بپردازد.

تاکنون پرزیدنت ترامپ دو فرمان اجرایی صادر کرده که براساس آنها خواستار لغو صدور ویزا برای شهروندان شش کشور ایران، سوریه، یمن، لیبی، سودان و سومالی شده است. هر دو فرمان اجرایی آقای ترامپ با واکنش های زیادی از سوی فعالان حقوق مهاجران و مدنی روبرو شد و در نهایت قضات دادگاه های فدرال آنها را به این دلیل که خلاف قانون اساسی است، تعلیق کردند.

دولت ترامپ شکایت به دادگاه تجدید نظر کرد اما این محاکم هم حکم دادگاههای اول را تایید کردند.

دولت ترامپ خوشبین است با ارجاع پرونده به دیوان عالی، رای قضات فدرال را لغو کند بخصوص که بتازگی گزینه پیشنهادی پرزیدنت ترامپ وارد این دیوان شده است.

دولت می گوید دلیل این دو فرمان اجرایی بالا بردن سطح امنیت شهروندان در آمریکاست.

وزارت دادگستری آمریکا، که نماینده دولت پرزیدنت ترامپ، در اقامه این دعوی در دیوان عالیست، می گوید که در حکم دادگاه استیناف ایالت ویرجینا که فرمان ریاست جمهوری را معلق کرده، چندین اشتباه دیده می شود.

در حکم ۲۰۵ صفحه ای شعبه چهارم دادگاه استیناف ایالت ویرجینا که هفته پیش صادر شد، آمده که فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ مشخصاً تبعیض علیه مسلمانان است و چیزی بیش از آنچه آقای ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود نیست.

دادگاه استیناف برای صدور حکم که جدیدترین در رشته احکام تعلیق فرمان ریاست جمهوری است، به مصاحبه های تلویزیونی و توئیتها و سخنرانیهای دوران تبلیغات ریاست جمهوری استناد کرده است. حکم این دادگاه استیناف که دارای ۱۳ قاضی است؛ سه به ده به نفع تعلیق فرمان ریاست جمهوری بود.

حال آنکه پرزیدنت ترامپ در روز امضای فرمان اجرایی؛ در اوایل بهمن ماه، کاملا و مشخصا گفت که این فرمان اجرایی پیروان هیچ مذهبی که شامل مسلمانان نیز می شود را هدف نگرفته است.

آقای ترامپ گفته بود: این منع ورود مسلمانان نیست. این فرمان اجرایی کاملا در حال اجراست و اجرای آن را در فرودگاهها شاهد هستید. ما یک منع ورود کاملا سخت گیرانه را به اجرا می گذاریم. ما پس از آن یک سیستم بررسی دقیق درخواست روادید را که باید از سالها پیش به اجرا گذارده شده بود را پیاده خواهیم کرد.

پرزیدنت ترامپ دو ماه پیش و در اولین رشته از شکست های فرمان ریاست جمهوریش در دادگاه فدرال، گفته بود که اجرای این فرمان را تا پایان پیش می برد، زیرا که رئیس جمهوری کشور حق دارد که از ورود کسانی که برای امنیت کشور؛ تهدید به حساب می آیند جلوگیری کند.

حال بر پایه رویه دیوان عالی، ابتدا درخواست دولت بررسی مقدماتی می شود، که آیا رسیدگی به آن باید در دستور کار قرار گیرد یا خیر، اما با توجه به اینکه دولت خواستار رسیدگی اضطراری به این حکم است، در دستور کار قرار خواهد گرفت.

سالانه چندین هزار پرونده به دیوان عالی رجوع داده می شود که صرفا چند ده از آنها پس از بررسی مورد رسیدگی قرار می گیرد.

وکلای دولت و مدافعین ادامه تعلیق در برابر نه قاضی دیوان عالی ادله خود را ارائه می دهند، بعد از استماع، حکم را صادر خواهند کرد.

زمان صدور حکم، بستگی به نحوه اقامه دعوی دو طرف پرونده و بررسی حکم دادگاه استیناف دارد. تا زمان صدور حکم دیوان عالی، حکم دادگاه استیناف قابل اجراست. یعنی فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ اجرا نخواهد شد و شهروندان شش کشور عمدتا مسلمان همچنان می توانند متقاضی دریافت ویزای آمریکا باشند.

در نهایت، دیوان عالی می تواند حکم دادگاه تجدیدنظر را تایید کند و یا اینکه رای به لغو تعلیق بدهد که در این صورت فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ اجرا خواهد شد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG