لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۸

قاضی فدرال یک خانواده سوری را از فرمان مهاجرتی دوم ترامپ مستثنی کرد


در بخشی از فرمان دوم ترامپ آمده که مواردی می تواند در اجرای آن مستثنی شود.
در بخشی از فرمان دوم ترامپ آمده که مواردی می تواند در اجرای آن مستثنی شود.

یک قاضی فدرال در ایالت ویسکانسین اجرای فرمان تجدید نظر شده دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر ممنوعیت موقت ورود شهروندان ۶ کشور عمدتاً مسلمان را به طور موقت درباره یک مادر و دختر سوری، لغو کرد.

قاضی ویلیام کانلی روز جمعه در حالی این حکم را صادر کرد که فرمان اجرایی آقای ترامپ قرار است از چند روز دیگر اجرایی شود.

به نوشته رویترز، فرمان اجرایی می توانست مانع از سفر این مادر و دختر سوری به آمریکا شود. این زن و دخترش در شهر جنگ زده حلب زندگی می کنند و همسر این زن از ایالت ویسکانسین پناهندگی گرفته است.

حکم قاضی ویلیام کانلی که روز جمعه صادر شد فقط درباره این زن ودختر وی نافذ است.

فرمان اجرایی ترامپ قرار است از شانزدهم مارس (۲۶ اسفند) اجرایی شود و این زن قرار است برای گرفتن ویزا به اردن برود که به هر حال بعد از ۱۶ مارس خواهد بود.

قاضی کانلی گفت همسر این زن شواهدی ارائه داده است که زن و دخترش در صورت ماندن در حلب ممکن است دچار مصائب جبران ناپذیری شوند.

پیشتر در زمان اعلام فرمان اجرایی دونالد ترامپ، وزرای خارجه، دادگستری و امنیت داخلی گفته بودند در فرمان اجرایی ممکن است استثناهایی قائل شوند.

همزمان فرمان اجرایی ترامپ با واکنش چند ایالت مواجه شده است.

دو فرمان جنجالی

روز دوشنبه ۱۶ اسفند پرزیدنت ترامپ برای بار دوم فرمان اجرایی صادر کرد که براساس آن ویزای شهروندان شش کشور عمدتا مسلمان و از جمله ایران را به مدت ۹۰ روز تعلیق کرد.

این فرمان با حضور وزرای خارجه، دادگستری و امنیت داخلی به رسانه ها معرفی شد و این سه مقام ارشد دولت ترامپ تاکید کردند اشکالات فرمان اجرایی اول در این فرمان لغو شده است.

براساس این فرمان شهروندان شش کشور ایران، سوریه، لیبی، یمن، سودان و سومالی به مدت ۹۰ روز امکان دریافت ویزا یا سفر به ایران را با ویزاهای مهاجرتی و غیرمهاجرتی نخواهند داشت.

فرمان اجرایی دولت با واکنش برخی ایالت ها مواجه شد. دادستان هاوایی در شکایتی از دادگاه فدرال خواست که آن را لغو کند چون همچنان تبعیض علیه مسلمانان و شهروندان مسلمان این ایالت است.

ایالت واشنگتن نیز که پیشتر فرمان اجرایی اول ترامپ در آن لغو شده بود نیز در دادخواستی از قاضی فدرال این ایالت خواستار لغو دوباره فرمان دوم پرزیدنت ترامپ شده است. دادستان های ایالت های نیویورک، ماساچوست، مینه سوتا، اورگان و مریلند به شکایت ایالت واشنگتن پیوسته اند.

درخواست این ایالت ها یا ایالت هاوایی اگر از سوی یک قاضی فدرال تایید شود، برای بار دوم فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ تعلیق خواهد شد. مانند لغو فرمان اول، درصورت چنین اتفاقی، وضعیت مهاجرتی شهروندان شش کشور منع شده دوباره به حالت عادی باز می گردد اما دولت ترامپ هم حق درخواست تجدیدنظر خواهی خواهد داشت.

این دومین فرمان اجرایی ترامپ است. او پیش از این یکبار در روز جمعه ۸ بهمن در فرمانی به طور موقت صدور هرگونه ویزای این شش کشور به همراه عراق را تعلیق کرده بود.

شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید نیز در دفاع از این فرمان اجرایی گفت عده زیادی از آمریکایی ها از این فرمان حمایت می کنند. آقای اسپایسر روز چهارشنبه ۱۳ بهمن، هرگونه نگرانی مردم آمریکا نسبت به حکم مهاجرتی ترامپ را رد کرد و گفت بر اساس نظر سنجی های اخیر اکثریت مردم آمریکا از رییس جمهور تازه و رویکرد های او حمایت می کنند. سخنگوی کاخ سفید به نظر سنجی تازه موسسه پژوهشی رسموسن استناد کرد که می گوید ۵۷ در صد آمریکایی ها از اجرای این حکم حمایت کرده اند.

این فرمان اعتراض هایی را در آمریکا در پی داشت.

یک هفته بعد از صدور فرمان اجرایی، جمعه ۱۵ بهمن قاضی فدرال جیمز روبارت در شهر سیاتل واشنگتن به شکایت وکلای ایالت رسیدگی کرد که مدعی بودند فرمان اجرایی موجب ضرر به ایالت واشنگتن می شود. ایالت مینه سوتا نیز به این شکایت پیوسته و ادعای مشابهی مطرح کرده است.

با رای این قاضی فرمان اجرایی ترامپ را لغو شد و به این ترتیب همه محدودیت های فرمان اجرایی برداشته شد. این اقدام، واکنش دولت ترامپ را در پی داشت. با شکایت دادگستری دولت ترامپ، دادگاه تجدیدنظر سانفرانسیسکو بررسی را انجام داد و روز پنجشنبه ۲۱ بهمن تشخیص داد که رای قاضی روبارت درست بوده و این رای به معنی ادامه تعلیق فرمان اجرایی ترامپ شد. بعد از این بود که دولت ترامپ از ادامه دعوا در دیوان عالی منصرف شد و اعلام کرد فرمان اجرایی جدیدی صادر می کند.

دونالد ترامپ و دولت او بارها این که فرمان اولیه علیه مسلمانان بوده را رد کردند. دولت آمریکا می گوید هدف این فرمان اجرایی مسلمانان نیستند و تنها کشورهایی که در آنها تحقیق درستی درباره متقاضیان ویزا برای آمریکا انجام نمی گیرد، در این فهرست قرار گرفته اند.

کشورهای مورد تعلیق در فرمان ترامپ، ایران رابطه دیپلماتیک با آمریکا ندارد و کشورهایی چون سومالی، سوریه و لیبی نیز دولت مرکزی مقتدری ندارند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG