رئیس جمهوری آمریکا می گوید در مذاکره تلفنی با رئیس جمهوری روسیه صحبت های مهمی درباره وضعیت مذاکرات صلح سوریه شده است.
پرزیدنت ترامپ سه شنبه شب قبل از ترک کاخ سفید به خبرنگاران گفت: من تماس تلفنی خوبی با پرزیدنت پوتین داشتم. ما در باره صلح در سوریه گفتگو می کنیم که بسیار مهم است.
رئیس جمهوری آمریکا گفت همچنین درباره کره شمالی و اوکراین نیز با آقای پوتین صحبت کرده و این مکالمه حدود یکساعت و نیم طول کشیده است.
به گفته کاخ سفید روسای جمهوری آمریکا و روسیه در باره پیشرفت در راستای برقراری صلح در سوریه گفتگو کرده اند و همچنین بر تلاش برای ثبات سوریه ای متحد، تاکید گذاشتند.
به گزارش خبرگزاری ها پوتین در مکالمه با پرزیدنت ترامپ گفت، اسد به روند سیاسی و اصلاح قانون اساسی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی متعهد است.
سوریه اکنون بین نیروهای وفادار به بشار اسد رئیس جمهوری مورد حمایت کرملین و شبه نظامیان مورد حمایت آمریکا در گروه موسوم به نیروهای دمکراتیک سوریه و چند گروه جهاد گرا و شبه نظامی دیگر تقسیم شده است.
چندین دور گفتگو که به ابتکار سازمان ملل متحد با هدف پایان دادن به جنگ داخلی شش ساله در سوریه برگزار شده است ، همگی ناکام مانده اند. تلاش های دیگر برای پایان دادن به بحران از سوی مسکو و ریاض نیز تا کنون ثمره ای نداشته است.
پوتین در پرتو پیشرفت های نظامی نیروهای سوری و روسی در جبهه های جنگ می خواهد فصل جدیدی از گفتگوهای جهانی را باز کند.
مسکو تهران و آنکارا برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه که بیش از سیصد و سی هزار کشته و میلیون ها آواره بر جای گذاشته است ، تلاش می کنند. گرچه ترکیه در جنگ در سوریه در جناح مخالف مسکو و تهران ایستاده است اما از دور مذاکرات موسوم به «آستانه» در کشور قزاقستان پای ثبات گفتگو ها با تهران و مسکو برای حل بحران سوریه بوده است.
در مذاکرات آستانه نمایندگان مخالفان معتدل و رژیم سوریه شرکت داشتند و بر برقراری چهار منطقه کاهش تنش موافقت کردند. این توافق به کاهش خشونت منجر شد اما جنگ و بمباران مخالفان توسط دولت سوریه ادامه یافت. این نشست سه جانبه، در آستانه گفتگوهای صلح سوریه برگزار می شود که هفته دیگر در ژنو آغاز خواهد شد.
در همین حال ، مخالفان سوری مورد حمایت عربستان سعودی روز چهارشنبه، در ریاض ملاقت کردند.
عادل الجبیر ، وزیر خارجه عربستان گفت ، تنها راه حل برای بحران در سوریه ، احترام به خواست مردم آن کشور است.
وی گفت: بدون اجماع عمومی در میان سوری ها که پاسخگوی خواست های مردم آن کشور بر اساس مذاکرات ژنو یک و قطعنامه ۲۲۵۴ باشد، هیچ راه حل دیگری برای پایان بحران در سوریه وجود ندارد.
عربستان سعودی از گروه موسوم به کمیته عالی مذاکرات حمایت می کند که رهبر آن ریاض حجاب، نخست وزیر سابق سوریه بود که دو روز قبل بدون هیچ توضیحی استعفاء داد.
«استفان دی میستورا» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه ، در نشست ریاض از شخصیت های اپوزیسیون سوری خواست، در گفتگو های ژنو نقش خلاقانه ای ایفا کنند.
وی گفت: تشکیل یک گروه متحد قوی ، شریک خلاقی در ژنو خواهد بود و ما به آن نیاز داریم. گروهی که عملاً به بیشتر از یک راه حل برای حصول هدف مشترک بنگرد.
نشست مخالفان سوری در ریاض دو روز دیگر با صدور بیانیه ای مشترک پایان خواهد گرفت.
سفر بشار اسد به مسکو
پرزیدنت ترامپ و همتای روس او در حالی این گفتوگو را انجام دادهاند که بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در سفری از پیش اعلام نشده به روسیه رفته است.
رئیس جمهوری روسیه، در آستانه دیدار با رؤسای جمهوری ایران و ترکیه و گفتوگو درباره جنگ داخلی سوریه، دیشب در شهر بندری سوچی میزبان بشار اسد بود.
بنا بر اعلام کاخ کرملین، آقای پوتین در این دیدار از بشار اسد خواسته با پیش نویس طرح صلح ابتکاری مسکو، تهران و آنکارا، برای پایان دادن به جنگ موافقت کند.
کرملین می گوید رئیس جمهوری روسیه در گفتگو با پرزیدنت ترامپ بر تمامیت ارضی، استقلال و لزوم یافتن راه حل سیاسی برای پایان بحران سوریه تاکید کرده است.
روسیه و ایران در طول جنگ سوریه، که هفتمین سال خود را سپری میکند، از دمشق حمایت کردهاند و ایالات متحده و متحدان آن، از جمله ترکیه، از مخالفان آن.
واشنگتن پیشتر گفته است که نقشی برای بشار اسد در آینده سوریه نمیبیند.