لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۴۲

روسیه بعد از قطعنامه آمریکا، قطعنامه ژاپن را هم به نفع «اسد» وتو کرد


واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل و مشاورانش در جلسه جمعه شب شورای امنیت
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل و مشاورانش در جلسه جمعه شب شورای امنیت

روسیه برای یازدهمین بار از حق وتوی خود در حمایت از رژیم اسد استفاده کرد. یک روز بعد از اینکه روسیه قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحقیقات درباره حمله شیمیایی سوریه را وتو کرد،‌ جمعه شب، روسیه اینبار قطعنامه پیشنهادی ژاپن را نیز وتو کرد. ژاپن پیشنهاد کرده بود کار گروه تحقیق یک ماه دیگر تمدید شود اما روسیه باز مخالفت کرد.

به گزارش رویترز، قطعنامه پیشنهادی ژاپن خواستار تمدید ماموریت هیئت تحقیق درباره استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه بود اما روسیه در اعتراض به آنچه «گزارش‌های جهت‌دار این گروه علیه دولت سوریه» نامید، این قطعنامه را نیز وتو کرد.

پنجشنبه عصر ۲۵ آبان هم روسیه از حق وتوی خود به نفع رژیم اسد استفاده کرده بود. عصر پنجشنبه، پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به این دلیل به رای گذاشته شد که ماموریت هیئت تحقیق سازمان ملل و سازمان منع سلاح های شیمیایی موسوم به «مکانیسم مشترک تحقیق» یا (جی آی ام) برای شناسایی عوامل حملات شیمیایی در سوریه نیمه شب پنجشنبه به پایان می‌رسید و شورای امنیت باید درباره تمدید آن تصمیم گیری می کرد.

پیش‌نویس قطعنامه جدید را ایالات متحده آمریکا ارایه کرده بود و برای تصویب نیاز به ۹ رای مثبت، بدون وتوی اعضای دائم شورای امنیت داشت. در رای گیری پنجشنبه شب هرچند به این قطعنامه ۱۱ رای داده شد اما روسیه با آن مخالفت کرد و این قطعنامه وتو شد. چین که خود حق وتو دارد به این قطعنامه رای ممتنع داد.

حمله شیمیایی خان شیخون

تمدید تحقیقات درباره حمله شیمیایی به خان شیخون در سوریه بود.

حمله شیمیایی با گاز سارین در چهار آوریل (۱۵ فروردین) به خان شیخون در شمال سوریه در حد فاصل حمص و حلب، بیش از ۸۰ کشته به جا گذاشت. این چندمین حمله شیمیایی در سوریه بود. مهمترین مورد دیگر حمله به غوطه در سال ۲۰۱۳ بود که دهها کشته برجای گذاشت.

از زمان حمله شیمیایی چند نهاد بین الملی رژیم اسد را در آن حمله مسئول دانسته بودند. هیات «مکانیسم مشترک تحقیق » چهارم آبان در گزارشی حکومت بشار اسد را مسئول حمله شیمیایی در ۱۵ فروردین امسال به خان شیخون دانست. سوریه این گزارش را رد کرده بود.

اعتراض شدید آمریکا به وتوی روسیه

پنجشنبه شب و بعد از وتوی قطعنامه آمریکا در شورای امنیت توسط نماینده روسیه، موجب جنگ لظفی سفرای آمریکا و روسیه شد.

نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل هشدار داد اگر ضروری شود، ایالات متحده دوباره دست به اقدام خواهد زد.

اشاره خانم هیلی به حمله موشکی آمریکا بعد از حمله شیمیایی خان شیخون است. بعد از این حمله بود که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا دستور حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی سوریه را صادر کرد که گمان می رفت حمله شیمیایی از آنجا صورت گرفته بود.

خانم هیلی گفت: روسیه با رای خود، جلوگیری از تکرار حملات شیمایی را تضعیف کرد چون با این رای «مکانیسم مشترک تحقیق» عملا از بین می رود و این سازکاری برای شناسایی مسببان حملات شیمیایی بود.

وی افزود: روسیه با رای خود، به استفاده رژیم سوریه از سلاح شیمیایی رسمیت بخشیده است.

خانم هیلی همچنین هشدار داد حکومت اسد باید آگاه باشد که آمریکا هرگز استفاده از سلاح شیمیایی را نمی پذیرد و عاقلانه است که به هشدار ما توجه کافی داشته باشد.

پیش از این رای گیری، دونالد ترامپ در روز پنجشنبه خواستار حمایت از پیش نویس پیشنهادی آمریکا برای جلوگیری از تکرار حمله شیمیایی دوباره رژیم اسد شده بود.

واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل نیز در مقابل گفت قطعنامه پیشنهادی آمریکا متعادل نبود.

روسیه پیش نویس خود را ابتدا پس گرفت چون به گفته چند دیپلمات به رویترز، استقبالی از آن نشده بود. بعد از رد قطعنامه پیشنهادی آمریکا، روسیه دوباره قطعنامه خود را عرضه کرد که تنها نماینده این کشور و بولیوی به آن رای دادند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif


XS
SM
MD
LG