در روز چهارم از دهمین دور مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ در وین پایتخت اتریش، وزیران خارجه ایالات متحده و روسیه با یکدیگر دیدار و تاکید کردند که برای رسیدن به یک توافق جامع در مورد برنامه هستهای ایران تا پیش از مهلت تعیین شده سوم آذر ماه، به تلاشهای بیشتری نیاز است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در پی دیدار دوجانبه جان کری و همتای روس او در روز جمعه، وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای به نقل از سرگئی لاوروف نوشت اگر چشمانداز پیشرفت مذاکرات روشن باشد، طرفین امکان تشکیل جلسهای در سطح وزیران را رد نمیکنند.
در این میان، آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه اعلام کرد درباره پیشنهاد ایران برای دسترسی به تاسیساتی در مریوان، در استان کردستان، که ادعا شده در آنجا احتمالا «آزمایشات انفجاری قوی» صورت گرفته است، به بحث خواهد نشست.
نماینده دائم ایران روز پنجشنبه در جلسه هیات امنای آژانس در وین، این ادعا را «جعلی» خواند و با بیان این که چنین سایتی وجود خارجی ندارد، گفت ایران حاضر است «استثنائا و داوطلبانه، تنها یک بار اجازه دسترسی «مدیریت شده» به این سایت را بدهد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، رضا نجفی روز گذشته در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت «ایران برای این که ثابت کند ادعاهای مندرج در گزارش نوامبر سال ۲۰۱۱ آژانس، جعلی و بیپایه بوده، حاضر است استثنائا و داوطلبانه یک بار دسترسی مدیریت شده به سایت ادعایی در منطقه مریوان را بدهد.»
به گفته خبرگزاری رویترز ارجحیت اصلی آژانس در تحقیقات درباره برنامه هستهای ایران این بوده است که محل دیگری، یعنی تاسیسات نظامی پارچین در جنوب شرقی تهران، را مورد بازرسی قرار دهد. درخواستی که تهران هنوز با آن موافقت نکرده است.
با این حال سخنگوی آژانس در سخنانی در واکنش به پیشنهاد ایران برای فراهم کردن امکان «یک بار» بازرسی از سایت ادعایی در مریوان گفته است «موضوع دیدار از منطقه مریوان، آنقدر که ایران میگوید ساده نیست، آژانس درباره آن بحث خواهد کرد.» وی توضیح بیشتری در این زمینه ارائه نکرد.
یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه با بیان این که هنوز نمیتوان درباره غیرنظامی بودن برنامه هستهای ایران مطمئن بود، گفت ایران در مورد تحقیقات ادعایی درباره آزمایشهای تسلیحاتی هستهای توضیحات کافی ارائه نمیدهد و در ادامه از تهران خواست امکان دسترسی بازرسان آژانس به تمامی اسناد، مراکز و اشخاص مورد نیاز را فراهم کند.
نماینده ایران در آژانس ارزیابیهای رئیس آژانس را نادرست خواند و گفت ادعاهای مطرح شده پایه و اساس ندارند.