یک ژنرال ارشد آمریکایی در گفتوگویی اختصاصی با صدای آمریکا گفت که ارتش ایالات متحده در حال برنامهریزی برای ایجاد یک مرکز آموزشی در اروپا برای آموزش به متحدان ناتو است تا آنها استفاده از سامانه موشکی توپخانه با تحرک بالا یا «هایمارس» را که در اوکراین موفق بوده است بیاموزند.
سپهبد جان کولاشسکی، فرمانده سپاه پنجم ارتش آمریکا که مسئول عملیات ارتش در جناح شرقی ناتو است، به صدای آمریکا گفت که هنوز در مراحل مقدماتی این کار هستند.
این خبر در حالی منتشر میشود که وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه فروش احتمالی ۱۸ سامانه «هایمارس» به لهستان به همراه صدها سامانه موشک چندپرتابی هدایت شونده و دهها سامانه موشکی تاکتیکی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار را تأیید کرد.
این برنامه پیشنهادی به کشورهای عضو ناتو شامل استونی، لهستان، و رومانی ارائه خواهد شد.
سپهبد کولاشسکی گفت: «[ناتو] وحشیانه بودن آن چه را که در اوکراین اتفاق میافتد میبیند و احساس فوریت و هدفی وجود دارد، و هر ۳۰ کشور متحد شدهاند تا برای دفاع مؤثر از قلمرو ناتو گرد هم آیند.»
هانو پوکور، وزیر دفاع استونی، نیز اوایل این هفته به صدای آمریکا گفت که «یکی از بزرگترین درسهای گرفته شده» از جنگ در اوکراین این است که «تسلیحات دوربرد بسیار مهم است.»
استونی شش واحد «هایمارس» خریداری کرده است که انتظار میرود در بازه زمانی یک ساله تحویل داده شوند.
سپهبد کولاشسکی میگوید آکادمی پیشنهادی «هایمارس» شبیه آکادمی آموزشی تانک آبرامز خواهد بود که سال گذشته در نزدیکی پوزنان لهستان راهاندازی شد.
لهستان نخستین متحد اروپایی آمریکا بود که آبرامز را خرید.
به گفته سپهبد کولاشسکی، بخشی از برنامه آبرامز نوعی کارآموزی است که در آن نیروهای لهستانی شیوه سرویس دهی و شلیک تانکها را از نزدیک بررسی میکنند.
ماریوش بلاشاک، وزیر دفاع لهستان روز شنبه گفت که کشورش آموزش نیروهای نظامی اوکراینی روی تانکهای لئوپارد ۲ ساخت آلمان را آغاز کرده است.
سپهبد کولاشسکی در پاسخ به این پرسش که آیا آکادمی آموزش تانک آبرامز در لهستان برای آموزش اوکراینیها مورد استفاده قرار خواهد گرفت یا نه گفت که هنوز تصمیم در این رابطه گرفته نشده است.
پس از آن که ماه گذشته جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، اعلام کرد که تانکهای آبرامز را در اختیار نیروهای اوکراینی قرار خواهد داد، پنتاگون گفت که ابتدا باید این تانکها را تهیه کند. بنابراین تحویل تانکها با تأخیر روبرو خواهد شد.
تانکهای لئوپارد ۲ و تانکهای چلنجر ۲ ساخت انگلیس به محض پایان دوره آموزشی که ژنرال کولاشسکی انتظار دارد طی چند ماه آینده باشد، به میدانهای جنگ اوکراین خواهند رسید.