جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز چهارشنبه ۵ بهمن در جریان یک نشست خبری که با حضور آنتونی بلینکن و لوید آستین، وزیران امور خارجه و دفاع آمریکا برگزار شد، از ارسال ۳۱ عراده تانک «آبرامز» به اوکراین خبر داد.
تصمیم آمریکا برای ارسال این تانکهای پیشرفته به اوکراین پس از موافقت آلمان با ارسال ۱۴ تانک «لئوپارد۲» به آن کشور گرفته شد.
رئیسجمهوری آمریکا در سخنانش از آلمان برای اتخاذ این تصمیم و این که پیشقدم شده است تشکر کرد.
او در پاسخ به خبرنگاری که پرسید آیا تحت تأثیر آلمان این تصمیم را گرفته است، گفت آلمان آنها را مجبور نکرده است و آنها برای ادامه کمک به اوکراین با یکدیگر متحد خواهند بود.
آقای بایدن درباره اتحاد آمریکا و اروپا گفت: «انتظار روسیه این است که ما با هم هماهنگ نباشیم اما کاملاً متحد هستیم.»
رئیس جمهوری آمریکا همچنین تأکید کرد که این اقدام تهدیدی تهاجمی علیه روسیه نیست و اگر نیروهای روسی به روسیه - جایی که به آن تعلق دارند - بازگردند، «این جنگ امروز پایان خواهد یافت.»
رئیسجمهوری آمریکا افزود که نزدیک شدن بهار، نیروهای اوکراینی برای حملات متقابل بیشتر آماده میشوند و برای آزاد کردن سرزمین خود، باید بتوانند در کوتاهمدت با تاکتیکها و استراتژی در حال تحول روسیه مقابله کنند.
جو بایدن صبح روز چهارشنبه و پیش از اعلام این خبر با صدراعظم آلمان، نخست وزیر بریتانیا، رئیس جمهوری فرانسه، و نخست وزیر ایتالیا تلفنی صحبت کرده بود.
بسته ۴۰۰ میلیون دلاری اعلام شده در روز چهارشنبه ۸ وسیله بازیابی «ام ۸۸» را نیز شامل میشود. چنان چه تانکهای آبرامز در جایی گیر کنند و از حرکت باز بمانند، این دستگاهها قادرند آنها را بیرون بکشند.
کشورهای آمریکا، فرانسه، بریتانیا، لهستان، آلمان، هلند، و سوئد با هماهنگی یکدیگر صدها تانک و خودروی زرهی سنگین را برای کمک به اوکراین و ورود این کشور به مرحله جدیدی از جنگ ارسال خواهند کرد.
با این حال نیروهای اوکراینی برای استفاده مؤثر از تانکهای آبرامز نیاز به آموزش گسترده دارند.
رئیسجمهوری آمریکا در سخنان خود از ارائه آموزشهای لازم و تجهیزات مورد نیاز برای نگهداری این تانکهای پیچیده و پیشرفته خبر داد و گفت این روند نیازمند زمان است.
آندری یرماک، رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین، اعلام این خبر را «تاریخی» خواند و گفت که به تعیین نتیجه جنگ کمک میکند.
- تانکهای لئوپارد آلمان در راه اوکراین
آلمان روز چهارشنبه ساعاتی پیش از سخنرانی رئیس جمهوری ایالات متحده، با اعلام خبر ارسال ۱۴ تانک لئوپارد۲ خودش برای اوکراین، گفت که اجازه ارسال محمولههای سایر کشورهای اروپایی را نیز صادر میکند. هدف نهایی تامین دو گردان تانکهای لئوپارد برای اوکراین خواهد بود و اولین محموله ظرف سه تا چهار ماه به اوکراین می رسد.
اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان، اعلام کرد: «آلمان همیشه در خط مقدم حمایت از اوکراین خواهد بود.»
او بعدتر در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که کمکهای نظامی آلمان علاوه بر این تانکها شامل سیستمهای دفاع هوایی، توپخانههای سنگین، و پرتابکنندههای موشک هم خواهد بود. این اقدام، با ارائه تسلیحاتی که عمدتا هدف تهاجمی دارند و نه دفاعی، یکی از تابوهای حمایت غرب از اوکراین در برابر تهاجم روسیه را میشکند.
پس از اعلام این خبر ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در یک تماس تلفنی از «صدراعظم آلمان و تمام دوستان اوکراین در آلمان» تشکر کرد. سفارت روسیه در برلین هم این تصمیم را «بسیار خطرناک» خواند و اعلام کرد که «بقایای اعتماد متقابل را از بین می برد» و می تواند آلمان را وارد جنگ کند. اما شولتز متعهد شد که چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
این اقدام برلین راه را برای ارسال تانک های لئوپارد آلمانی توسط دیگر کشورهای اروپایی هموار کرد. فنلاند و لهستان اعلام کردهاند که تانک هایشان را میفرستند. بنا بر گزارشها اسپانیا، هلند، و نروژ هم در حال بررسی و مذاکرهاند. بریتانیا ارسال ۱۴ عراده تانک چلنجر را پیشنهاد کرده است و فرانسه نیز در حال بررسی ارسال تانک های لکلرک است.
اوکراین ارسال این تسلیحات را کمک به احیای خود در جنگی میداند که اخیرا به بنبست رسیده است. کییف روز چهارشنبه اذعان کرد که نیروهایش را از شهر سولِدار، که روسیه یک هفته پیش آن را تصرف کرد، عقب کشیده است. این شهر در نزدیکی شهر باخموت قرار دارد که هفتهها است زیر حملات شدید روسیه بوده است.
مسکو همچنان حدود یک ششم خاک اوکراین را در اشغال دارد و اوکراین میگوید تا زمانی که تمام اراضی خود را پس نگیرد، جنگ را متوقف نخواهد کرد.