لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۶

نحوه مقابله با تهدید «دولت اسلامی» اولویت عمده دولتمردان آمریکا


باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا
باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا

باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده قرار است روز سه‌شنبه استراتژی خود در قبال تهدید گروه افراطی سنی دولت اسلامی (داعش سابق) را با رهبران کنگره در میان بگذارد و روز چهارشنبه نیز طی سخنانی عمومی، آن را با مردم مطرح کند.

تعطیلات یک ماهه تابستانی کنگره آمریکا به پایان رسید و دو مجلس نمایندگان و سنا از روز دوشنبه فعالیت‌های معمول خود را از سر می‌گیرند، با این تفاوت که تهدید گروه موسوم به «دولت اسلامی» یکی از پراهمیت ترین مباحثی است که در اولویت بالای کاری آنها خواهد بود.

مجلس نمایندگان این هفته پنج جلسه در مورد تهدید تروریسم دارد. برخی از قانونگذاران می‌گویند رئیس جمهوری آمریکا باید به دنبال اجازه کنگره برای گسترش عملیات نظامی در عراق و حتی احتمالا در سوریه باشد. برخی از آنها هم می‌گویند رئیس جمهوری آنطور که باید نسبت به اعدام روزنامه‌نگاران آمریکایی توسط گروه داعش واکنش محکمی نشان نداده است.

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه طرح کلی اقدامات آمریکا برای شکست دادن گروه شورشی «دولت اسلامی» (داعش سابق) در سوریه و عراق را با رهبران دموکرات و جمهور‌ی‌خواه کنگره در میان می‌گذارد. رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه در یک سخنرانی عمومی، استراتژی‌اش را – که همکاری با متحدان در اروپا، خاورمیانه و دیگر کشورها هم گنجانده شده – با مردم در میان خواهد گذاشت. این استراتژی همچنین اقدامات نظامی، سیاسی و دیپلماتیک را دربرمی‌گیرد.

سخنرانی آقای اوباما در آستانه سیزدهمین سالگرد حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر انجام خواهد شد. هرچند به نظر مقامات آمریکا دولت اسلامی هم اکنون توان انجام چنان حملاتی علیه این کشور را ندارد، دولت آقای اوباما لازم می‌داند جلوی دستیابی گروه به چنان امکانی را بگیرد.

اد رویس، نماینده جمهوریخواه و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، گروه دولت اسلامی را یک تهدید دانسته و می‌گوید ایالات متحده باید رهبری یک ائتلاف بین‌المللی برای هدف قرار دادن مواضع داعش را با استفاده از حملات هوایی و هواپیماهای بدون سرنشین به دست بگیرد.

باراک اوباما روز یکشنبه در برنامه «ملاقات با مطبوعات» شبکه خبری اِن‌ بی سی آمریکا حضور یافت و درباره تهدید گروه موسوم به «دولت اسلامی» و استراتژی دولت او برای مقابله با آن گروه افراطی به گفتگو پرداخت.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس آقای اوباما در این برنامه به طرح خود برای مقابله با تهدید داعش اشاره کرد و گفت «فقط می‌خواهم مردم آمریکا ماهیت این تهدید و نحوه برخورد ما با آن را درک کنند، و این اطمینان را داشته باشند که ما قادر هستیم از عهده آن برآئیم.»

پیکارجویان افراطی داعش در هفته‌ای که گذشت دومین خبرنگار آمریکایی را گردن‌ زدند – اقدامی که بر رئیس‌جمهوری فشار آورده تا حملات هوایی علیه آن گروه را از عراق به سمت سوریه نیز گسترش دهد. دولت آمریکا تا کنون حملات هوایی علیه داعش را به خاک عراق محدود کرده‌است.

رئیس جمهوری آمریکا بار دیگر موضع خود در قبال اعزام نیروهای زمینی ارتش برای نبرد مستقیم با گروه پیکارجوی داعش را تکرار کرد. سیاست دولت ایالات متحده در مبارزه با گروه دولت اسلامی در عراق تاکنون محدود به انجام حملات هوایی و پشتیبانی از نیروهای ارتش عراق و پیشمرگه‌های کرد بوده است.

به گزارش آسوشیتدپرس، ارتش آمریکا تا کنون علیه مواضع گروه دولت اسلامی – که تا پیش از برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی پس از تصرف بخش‌های بزرگی از شمال و غرب عراق، خود را دولت اسلامی عراق و شام (داعش) می‌خواند – بیش از ۱۳۰ حمله هوایی انجام داده است.

با این حال رئیس جمهوری ایالات متحده در پی تشکیل یک ائتلاف بین‌المللی برای مقابله با تهدید داعش است و در گفتگو با شبکه تلویزیونی اِن‌ بی‌ سی نیز با اشاره به این که آمریکا قصد ندارد به تنهایی دنبال گروه دولت اسلامی برود، گفت آمریکا به عنوان بخشی از یک ائتلاف بین‌المللی عمل خواهد کرد و به پشتیبانی از نیروهای زمینی ارتش عراق و نیروهای کرد آن کشور ادامه خواهد داد.

آقای اوباما در ادامه گفت مشکل امروز کشورهای سنی منطقه، که اغلب از متحدان آمریکا هستند، ایران یا مساله شیعه و سنی نیست، بلکه تهدید افراطگرایی سنی است که امروزه خود را به شکل گروهی همچون داعش نشان داده است.

رئیس جمهوری آمریکا در همین حال بر دولت عراق فشار می‌آورد تا به تعهداتش برای تشکیل دولتی فراگیر عمل کند. وی از کشورهای عرب و به ویژه سنی مذهب منطقه خواسته است تا به تلاش برای مبارزه با افراط‌گرایی «دولت اسلامی» بپیوندند.

این سخنان باراک اوباما زمانی مطرح شد که کشورهای عضو اتحادیه عرب در نشستی در روز یکشنبه به موضوع تهدید گروه دولت اسلامی و لزوم مقابله با آن پرداختند.

برخی از کشورهای عرب منطقه، به‌ویژه عربستان سعودی، که حامی مخالفان دولت بشار اسد هستند، تمایلی به همکاری با دمشق و حامی بزرگ آن یعنی ایران، در مقابله با داعش در آن کشور نشان نداده‌اند؛ همان‌طور که اختلاف آنها با ایران، در عراق نیز آشکار بود، با این حال، پس از کناره‌گیری نوری المالکی نخست وزیر پیشین آن کشور از قدرت – که گفته می شود ایران نقش مهمی در تصمیم او به کناره‌گیری داشت – امکان همکاری دو قدرت بزرگ مسلمان منطقه، یعنی ایران و عربستان سعودی، در قبال تهدید داعش افزایش یافته است.

این در حالی است که دبیر کل اتحادیه عرب روز یکشنبه از کشورهای عضو اتحادیه خواست با گروه افراطی سنی دولت اسلامی، «هم از نظر سیاسی و هم از نظر نظامی»، مقابله کنند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، نبیل العربی ضمن اعلام این درخواست گفت آنچه که لازم است کشورهای عضو این اتحادیه انجام دهند، تنها «تصمیمی شفاف و قاطع» برای مقابله تمام‌عیار با گروه‌های «تروریستی و سرطانی» است.

مشخص نیست اتحادیه عرب در این راستا چه اقداماتی می‌تواند انجام دهد و چگونه به کشورهای غربی، به ویژه ایالات متحده، در مبارزه با گروه افراطی سنی دولت اسلامی کمک کنند. اما آسوشیتدپرس به نقل از یک دیپلمات عرب نوشت قطعنامه‌ای برای حمایت از همکاری با ایالات متحده در مبارزه علیه داعش در نشست روز یکشنبه اتحادیه عرب ارائه شده است؛ این دیپلمات عرب توضیح بیشتری در مورد جزئیات قطعنامه نداد.

XS
SM
MD
LG