لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۴۷

اوباما: رای کنگره به طرح شکایت از عربستان سیاسی است


اوباما در گفت و گو با سی ان ان درباره مصوبه کنگره موضع گیری کرد.
اوباما در گفت و گو با سی ان ان درباره مصوبه کنگره موضع گیری کرد.

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا می گوید اقدام کنگره آمریکا در رد وتوی او برای طرح شکایت از عربستان در دادگاه های آمریکا یک «رای سیاسی» و «اشتباه» است.

آقای اوباما که روز چهارشنبه مهمان شبکه سی ان ان بود، به رای کنگره آمریکا واکنش نشان داد. او گفت:‌«گاهی لازم است که کار سخت را انجام بدهید و امیدوار بودم که کنگره امروز کار سخت را انجام می داد. کار اشتباهی بود. می‌دانم چرا این اتفاق افتاد. روشن است که همه ما هنوز هم جراحت و زخم یازده سپتامبر را با خود به همراه داریم. قربانیان این حادثه نیازمند حمایت و دریافت غرامت هستند، اما مصوبه جدید می‌تواند برای آمریکا تبعاتی منفی داشته باشد.»

مجلس نمایندگان ایالات متحده با تصویب مصوبه سنا، امکان وتوی طرح شکایت از عربستان در دادگاه های آمریکا را از باراک اوباما گرفت. عصر چهارشنبه، ۳۳۸ عضو مجلس نمایندگان در مقابل ۷۴ رای منفی، طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» را تصویب کرد.

رای گیری مجلس نمایندگان بعد از مصوبه صبح چهارشنبه ۷ مهر در سنای آمریکا صورت می گیرد. سنا با ۹۷ رای موافق در مقابل یک رای منفی، وتوی رئیس جمهوری آمریکا را رد کرد.

هفته پیش کنگره آمریکا طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» را تصویب کرد که براساس آن به قربانیان خانواده حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر حق قانونی برای شکایت از عربستان سعودی برای نقش احتمالی این کشور در آن حملات را می دهد.

این تصمیم کنگره توسط آقای اوباما وتو شد اما نمایندگان جمهوریخواه و حتی هم حزبی های آقای اوباما در کنگره گفتند که دوباره آن را به رای می گذارند.

در صورتی که دو سوم اعضای سنا با وتوی رئیس جمهوری مخالفت می کردند، این وتو بی اثر می شد که صبح چهارشنبه ۹۷ نفر از ۱۰۰ سناتور به آن رای مثبت مثبت دادند.

این تصمیم سنا ضربه ای به سیاست خارجی باراک اوباما در پایان دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: طرح عدالت علیه حامیان تروریسم قانونی شد؛ گام بعدی چیست؟

چهارشنبه غروب، آقای اوباما به سی ان ان بار دیگر دلایل خود برای مخالفت با این رای کنگره را مورد تاکید قرار داد و گفت: «این مصوبه می‌گوید یک قربانی تروریسم می تواند کشور دیگر را به این اتهام که تلاش کافی برای جلوگیری از مشارکت شهروندانش در مثلا تروریسم انجام نداده، به دادگاه بکشاند و مسئله اینجاست که اگر ما مصونیت حاکمیتی را حذف کنیم، آنوقت نظامیان زن و مرد ما در سرتاسر جهان ممکن است با قوانین تلافی‌جویانه‌ای مواجه شوند.»

توجیه دولت

این اولین بار در دو دوره هشت ساله رهبری باراک اوباما است که یکی از وتوهای ریاست جمهوری او لغو می شود.

باراک اوباما هنگام وتوی این لایحه هشدار داد کشورهای دیگر می توانند از این لایحه به عنوان بهانه برای شکایت از کارمندان نظامی و ارتش این کشور، دیپلمات ها و دیگر شهروندان استفاده کنند.

آقای اوباما روز جمعه گفت این طرح در صورت قانونی شدن تاثیر عمل دولت علیه تروریسم را کاهش می دهد.

جان برنن مدیر سیا -سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا- روز چهارشنبه ۲۸ سپتامبر ضمن تاکید بر دردی که ۱۱ سپتامبر به جاگذاشته و ابراز همدردی با خانواده قربانیان گفت: «معتقدم که رای سنا تاثیر زیادی بر امنیت ملی ایالات متحده خواهد داشت. مقامات دولت آمریکا که از سوی کشور ما در خارج از کشور کار می کنند، بیشترین آسیب را خواهند دید.»

خانواده قربانیان

خانواده قربانیان ۱۱ سپتامبر می گویند توجیه دولت برای وتوی این طرح مبالغه آمیز است و مصونیت امری مطلق نیست. آنان می گویند آنچه که طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» انجام می دهد این است که به صدای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر فرصتی برای شنیده شدن در دادگاه می دهد.

تری استرادا رئیس خانواده ها و بازماندگان ۱۱ سپتامبر در بیانیه ای ضمن سپاسگزاری از کنگره گفتند: «قربانیان ۱۱ سپتامبر ۱۵ سال جنگیدند تا مسئولان قتل هزاران مرد و زن و کودک بیگناه و هزاران مجروح حملات مجازات شوند. قانونی شدن طرح عدالت علیه حامیان تروریسم پیروزی بزرگی است.»

استرادا گفت: «ما در انتظار روز دادگاه و زمانی هستیم که بالاخره برای این پرسش که چه کسی پشت حملات بود، پاسخ بگیریم.»

خانواده قربانیان ۱۱ سپتامبر می گویند توجیه دولت برای وتوی این طرح مبالغه آمیز است و مصونیت امری مطلق نیست.

XS
SM
MD
LG