باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل برای اولین بار پس از توافق اتمی ایران در کاخ سفید ملاقات کردند. به رغم اختلافات این دو بر سر توافق هسته ای با ایران در طول ماه های گذشته، اما این موضوع در گفتگوهای امروز آنها سهم چندانی نداشت.
رهبران آمریکا و اسرائیل در دیدار اخیرشان در روز دوشنبه در واشنگتن بر صلح خاورمیانه تاکید کردند. آنان دفعه قبل بیش از یک سال پیش دیدار کرده بودند. روابط نتانیاهو و اوباما در ماه های اخیر با برخی تنش ها همراه بود و حمایت آمریکا از توافق اتمی ایران مسئله مورد اختلاف عمده آنها به شمار می رود.
در دیدار روز دوشنبه رهبران آمریکا و اسرائیل از کنار مسئله اتمی ایران با احتیاط عبور کردند. اوباما گفت اختلافاتش بر سر توافق اتمی ایران با نتانیاهو "اندک" است. نخست وزیر اسرائیل از ذکر هرگونه اظهارنظری درباره مسئله ایران خودداری کرد.
نتانیاهو از جمله منتقدان عمده توافق اتمی با ایران است و میگوید این توافق حرکت ایران به سوی تسلیحات اتمی را کند نمی کند و همزمان اسرائیل را نیز در خطر قرار می دهد. او در ماه مارس، در سخنانی که در کنگره عمدتا جمهوریخواه آمریکا ایراد کرد درباره توافق اتمی با ایران ابراز نگرانی کرده بود. نخست وزیر اسرائیل در آن سفر با اوباما دیدار نکرد.
اوباما قبل از ملاقات با نتانیاهو تاکید کرده بود که کاخ سفید انتظار ندارد صلح خاورمیانه تا قبل از پایان دوره ریاست جمهوری وی حاصل شود.
نتانیاهو گفت: "ما امید به صلح را از دست نداده ایم."او تاکید کرد از راه حل دو کشوری حمایت میکند اما جزئیات بیشتری به شرایط مد نظر اسرائیل برای رسیدن به نتیجه ارائه نداد.
اوباما گفت: "امنیت اسرائیل یکی از اولویت های سیاست خارجی من است."
موج جدید خشونتهای خاورمیانه میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها حدود دو ماه پیش در اماکن مقدس اورشلیم آغاز شد و به نقاط دیگر در کرانه غربی رود اردن و نوار غزه کشید.
پیشتر در روز دوشنبه سیلوان شالوم وزیر کابینه اسرائیل و مذاکره کننده اسرائیل با فلسطینیها در مذاکرات صلح گفت نخست وزیر اسرائیل تمهیداتی را به نشان حسن نیت را در قبال فلسطینی ها اجرا خواهد کرد از جمله کاهش محدودیت حرکت، جریان آب، صدور مجوز کار و توسعه فلسطینیها در کرانه غربی رود اردن.
خبرگزاری اسوشیتدپرس می گوید حتی اگر هیچ پیشرفت چشمگیری در خاورمیانه رخ ندهد، ملاقات اوباما و نتانیاهو به خودی خود گامی مهم است.
چند ساعت قبل از ترک اسرائیل، بنیامین نتانیاهو گفت مذاکراتش با اوباما بر "تحکیم امنیت اسرائیل" مبتنی خواهد بود. او گفت امنیت اسرائیل چیزی است که آمریکا همواره به آن متعهد بوده است.
اسرائیل سالانه بیش از سه میلیارد دلار کمک نظامی از آمریکا دریافت می کند و مقامات میگویند نتانیاهو امیدوار است این کمک را را به چهار الی پنج میلیارد در سال برساند. قرارداد ده ساله فعلی در سال ۲۰۱۷ منقضی میشود.
نتانیاهو پیشتر گفته بود "این ملاقات برای شفافیت وضعیت کمک آمریکا به اسرائیل در دهههای آینده اهمیت دارد."
مسئولان آمریکایی می گویند قرارداد جدید دفاعی با اسرائیل تا پایان دوره ریاست جمهوری اوباما نهایی نمیشود.
بن رادز مشاور اوباما در امور امنیت ملی آمریکا گفت: "این که در یک فضای امنیتی نامطمئن تعهد طولانی مدت خود به اسرائیل را نشان میدهیم و بستهای را برای پاسخگویی به تهدیدها و چالشهای اسرائیل در دهه آینده طراحی میکنیم، اهمیت زیادی دارد."
سفر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به واشنگتن همزمان شده با مناقشهای که بر سر یک پست اخیر فیسبوکی توسط سخنگوی جدید نخست وزیر اسرائیل به راه افتاده است. ران باراتص در فیسبوک خود نوشته بود پاسخ اوباما به دیدار آخر نتانیاهو از آمریکا "همان چیزی است که ضدسامیگری مدرن در جوامع لیبرال غربی" است. او همچنین گفت ظرفیت ذهنی جان کری وزیر خارجه آمریکا مثل یک فرد ۱۲ ساله است.
وزارت خارجه آمریکا این اظهارات را "مشکلآفرین و آزاردهنده" نامید و گفت نتانیاهو وعده داده که در انتصاب باراتص تجدیدنظر کند.
باراتص در پستهای دیگر فیسبوکی خود به خاطر "اظهارات آزاردهنده" خود عذرخواهی کرد و گفت از این که از قبل نتانیاهو را در جریان نگذاشته بود متاسف است.