ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا گفت چارچوب توافق جامع اتمی با ایران، تمامی روش هایی را که ایران ممکن است از طریق آنها به سلاح اتمی دست پیدا کند در نظر گرفته است.
آقای مونیز روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی آمریکایی سی.بی.اس گفت چارچوب توافق جامع اتمی با ایران به جامعه بین المللی دسترسی بی سابقه ای به تاسیسات اتمی این کشور می دهد و برنامه اتمی ایران را شفاف می کند.
آقای مونیز در واکنش به انتقادات بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از تفاهمنامه لوزان و برخی از اعضای کنگره گفت ما قطعا دید «بسیار بسیار متفاوتی» داریم.
نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه در گفتگو با شبکه سی.ان.ان تفاهمنامه لوزان را بار دیگر یک «توافق بد» توصیف کرد و گفت با این توافق دست ایران برای رسیدن به سلاح هسته ای باز می ماند.
ارنست مونیز در واکنش به انتقادات آقای نتانیاهو گفت ما همه مسیرهای دستیابی ایران به بمب (اتمی) را مسدود کرده ایم.
وزیر انرژی آمریکا گفت:« ما باید تاکید کنیم که این یک توافق ۱۰ ساله نیست، بلکه یک برنامه درازمدت است.»
وزیر انرژی آمریکا تاکید کرد که محدودیت ها در مورد برنامه اتمی ایران چندین مرحله دارد که با «محدودیت های بسیار سخت» بر برنامه اتمی ایران آغاز می شود.
آقای مونیز که در مذاکرات اتمی لوزان حضور داشت، ابراز امیدواری کرد که ایران به محدودیت ها عمل کند و اعتماد سازی کند.
وزیر انرژی آمریکا گفت: «ما محدودیت های ۱۰ ساله، ۱۵ ساله، ۲۵ ساله و دائمی داریم بنابراین این یک برنامه دراز مدت است.»
ارنست مونیز گفت یک راه اینکه اطمینان یابیم ایران به توافق اتمی عمل می کند، دسترسی های سازمان بین المللی انرژی اتمی است. او گفت آمریکا کلیه زنجیره عرضه اورانیوم و همچنین تاسیسات و تولیدات سانتریفیوژهای ایران را رصد خواهد کرد.
به گفته وزیر انرژی آمریکا، ایران ملزم خواهد بود که سوخت مصرف شده خود را از راکتور جدیدی که پلوتونیوم بسیار کمتری به نسبت راکتور قدیمی تولید خواهد کرد، به خارج بفرستد.
وزیر انرژی آمریکا در مورد اختلافی که نیویورک تایمز میان «فکت شیت ایران» با «فکت شیت آمریکا» گزارش کرده، گفت در بیشتر موارد فکت شیت ایران با فکت شیت آمریکا سازگار است، اما به روشنی بر بخش های دیگر تفاهم لوزان اشاره دارد و سعی کرده است بخش هایی از آن را حذف کند. او برای نمونه گفت در فکت شیت ایران آمده است که این کشور بیش از ۵۰۰۰ سانتریفیوژ خواهد داشت، اما به این مسئله اشاره ندارد که تعداد سانتریفیوژ ها از ۱۹ هزار به بیش از ۵ هزار کاهش یافته است.
ارنست مونیز در مورد تحریم ها نیز گفت برداشته شدن تحریم ها علیه ایران زمانی آغاز می شود که این کشور به بخش اصلی محدودیت های اتمی عمل کند.
ارنست مونیز گفت که توافق فعلی بهترین روش برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است و مانع حمایت آمریکا از دوستان و متحدانش در منطقه نیست.