لینکهای قابل دسترسی

چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۷

برخورد «جدی» در مجلس با محمد جواد ظریف


مجلس شورای اسلامی - یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴
مجلس شورای اسلامی - یکشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۴

واکنش های مخالفان و موافقان تفاهم اتمی اخیر میان تهران و شش قدرت جهانی در ایران ادامه دارد. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه بار دیگر از تفاهم لوزان دفاع کرد. آقای روحانی گفت مردم ایران و کشورهای دوست از این تفاهم خوشحال هستند و «رقبای کم‌فکر و دشمنان جمهوری اسلامی ایران از نتایج حاصل شده ناخرسند هستند.»

حسن روحانی گفت: «قرار ما در طول مذاکرات همواره لغو تحریم‌های اقتصادی، مالی و بانکی بوده است و هیچگاه در خصوص تعلیق تحریم مذاکره نکرده‌ایم و اگر این موضوع بود، تفاهمی صورت نمی‌گرفت.»

به گزارش خبرگزاری های ایران، او با اشاره به حضور قدرت های جهانی در مذاکرات گفت: «اگر سطح مذاکرات هسته‌ای ارتقاء نمی‌یافت، هیچگاه پیشرفت کنونی حاصل نمی‌‌شد.»

حسن فیروزآبادی
حسن فیروزآبادی

حسن فیروزآبادی، رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران نیز روز یکشنبه در بیانیه ای از تفاهم لوزان و تلاش محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران دفاع کرد.

برخورد «جدی» نمایندگان با ظریف

در همین حال محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران روز یکشنبه برای ارائه توضیحات به اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، در مورد مذاکرات اتمی لوزان به مجلس شورای اسلامی رفت.

آقای ظریف به خبرنگاران گفت برخورد نمایندگان با او «جدی» بود. محمد جواد ظریف گفت به دلیل شرکت در نشست هیئت دولت نتوانست توضیحات بیشتری به نمایندگان بدهد اما روز سه شنبه در جلسه غیرعلنی مجلس تلاش می کند به سوالات نمایندگان در مورد مذاکرات اتمی پاسخ دهد.

باشگاه خبرنگاران، وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی و سایت تابناک می گویند در این جلسه محمد جواد ظریف و کریمی قدوسی، نماینده مخالف دولت، با یکدیگر درگیری لفظی پیدا کردند. بر اساس این گزارش ها، کریمی قدوسی در این جلسه گفت که رهبر جمهوری اسلامی قبلا به وزیر امورخارجه ایران در مورد مذاکرات تذکر داده است، اما آقای ظریف این مورد را تکذیب و کریمی قدوسی را به دروغگویی متهم کرد.

تنش موجب شد تا نیروهای حفاظتی مجلس، خبرنگاران را به بیرون جلسه هدایت کنند و سایت خبری تابناک نوشته این یکی از بی سابقه ترين جلسات دوره نهم مجلس بود.

پیشتر در این روز، محمد حسن ابوترابی، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی از دولت حسن روحانی و مذاکره کنندگان اتمی ایران به خاطر این تفاهم تشکر کرده بود. آقای ابوترابی در اولین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۴ گفت: «غرب هیچ گاه و برای هیچ کشوری حق غنی‌سازی را دیگر به رسمیت نخواهد شناخت. تنها یک استثناء وجود دارد و آن ایران است.»

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «امروز دولت،‌ ملت و مجلس شورای اسلامی در مورد موضوع هسته‌ای یک سخن واحد دارند و آن چارچوب تعریف شده و تبیین شده از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی در جهت حفظ و حراست از دستاوردهای هسته‌‌ای است.»

«پذیرش محدودیت ها نرمی جهانی است»

علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه گفت موضع این کمیسیون در مورد تفاهم لوزان پس از دیدار با جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران اعلام می شود. به گزارش خبرگزاری فارس، آقای بروجردی گفته پذیرش محدودیت ها «نرمی جهانی» است.

آقای بروجردی در مورد پذیرش پروتکل الحاقی آژانس بین المللی انرژی اتمی از سوی ایران که نظارت آژانس بر برنامه اتمی ایران را شدیدتر می کند به خبرنگاران گفت در مجلس «نظرات مخالف درباره پروتکل الحاقی کم نیست.»

در قالب بخشی از توافق نهایی در تیرماه مجلس شورای اسلامی ایران باید پروتکل الحاقی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تصویب کند.

کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت روز سه شنبه «مذاکرات هسته‌ای در نشست دولت و مجلس بررسی خواهد شد» اما اگر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز سه شنبه به ایران سفر کند، ممکن است این جلسه برگزار نشود.

حمید رسایی و مهدی کوچک زاده، دو نماینده ای بودند که روز یکشنبه به تفاهم لوزان اعتراض کردند
حمید رسایی و مهدی کوچک زاده، دو نماینده ای بودند که روز یکشنبه به تفاهم لوزان اعتراض کردند

«عبور از خطوط قرمز»

اما حمید رسایی، نماینده مخالف دولت حسن روحانی و مذاکره کنندگان دولت ایران، در سخنان روز یکشنبه خود تفاهم لوزان را «عبور از خطوط قرمز» تعیین شده از سوی رهبر جمهوری اسلامی توصیف کرد.

او گفت: «متأسفانه بین متنی که خانم موگرینی قرائت کرد با متنی که آقای ظریف خواند تفاوت‌ها و اختلاف‌هایی وجود دارد.» حمید رسایی گفت: «وزیر امور خارجه شب گذشته در تلویزیون اعلام کرد که هنوز روی هیچ موضوعی توافق صورت نگرفته است و هیچ چیز الزام‌آور نیست؛ خب برادر من پس این جشن و سرورتان برای چیست؟»

در همین حال جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از تفاهم اخیر ایران و قدرت های جهانی در لوزان گفت «بر اساس توافق لوزان غنی‌سازی هسته‌ای برای ۳۰ سال در ایران متوقف و زیرساخت‌های آن نابود می‌شود و در بحث نظارت نیز دوربین‌های آژانس از حالت آفلاین به صورت آنلاین درآمده و تصاویر به آژانس و سازمان‌های جاسوسی منتقل می‌شود.»

او گفت: «تیم مذاکره‌کننده ما از حق غنی‌سازی ملت ایران با عنوان بزرگترین دستاورد این مذاکرات یاد می‌کند اما آنچه که در بیانیه‌های وزارتخانه‌های خارجه ایران و‌ آمریکا آمده و اوباما نیز به آن اشاره کرده این است که ایران پیچ و مهره‌های دو سوم سانتریفیوژهای خود را باز می‌کند.»

XS
SM
MD
LG