لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۱

رئیس پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا: توافق با ایران به زیان امنیت جهان است


رئیس پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا: توافق با ایران به زیان امنیت جهان است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

مایکل هایدن رئیس پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا

رئیس پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا می‌گوید، توافق احتمالی شش قدرت جهانی موسوم به گروه ۱+۵ و ایران در گفتگوهای هسته‌ای جاری، چشم انداز امنیت منطقه و جهان را «تیره ‌و تار» خواهد کرد.

مایکل هایدن این سخنان را روز سه‌شنبه ۲۴ مارس، در نشستی در کمیسیون امنیت ملی مجلس نمایندگان ایالات متحده بیان کرد، که به بحث درباره «جنگ با اسلام افراطی در ایالات متحده و جهان» اختصاص داشت.

نیوت گینگریج رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا که به همراه ژنرال هایدن در کمیسیون امنیت ملی مجلس نمایندگان حضور یافته بود، گفت با وجود حیاتی بودن مبارزه با گروه داعش در عراق، به ‌نظر می‌رسد آمریکا استراتژی خاصی در این مورد ندارد.

طرفین مذاکرات اتمی جاری، آخر ماه مارس (۱۱ فروردین ماه) را به ‌عنوان ضرب‌الاجل دستیابی به یک توافق سیاسی تعیین کرده‌اند، و در صورت رسیدن به آن، تا آخر ماه ژوئن (۹ تیر ماه) به ثبت جزئیات آن و نگارش متن توافق نهایی خواهند پرداخت.

اما رئیس سابق عظیم ترین تشکیلات جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات آمریکا معتقد است حتی در این صورت، مشکل اصلی حل نشده است.

«به فرض آن که گفت‌وگوها به نتیجه برسد، باز تمام خصوصیات دیگر ایران، مانند حمایت از تروریسم و تمایل برای تسلط بر منطقه دست نخورده باقی می ماند. اما با امضای این موافقت‌نامه، ایران که کشوری ناقض حقوق بین الملل است، کم و بیش ‌به صورت کشوری عادی جلوه خواهدکرد.»

ژنرال هایدن معتقد است توافق احتمالی در مذاکرات اتمی، عاملی منفی در گسترش تسلیحات کشتار جمعی در خاورمیانه است و می‌گوید «فکر می‌کنم تاثیر بد و تیره‌ و تاری دارد. اول آن که، ایران یک قدرت منطقه‌ای است، که مشکلات داخلی زیادی دارد. اما موفقیت مذاکرات این معنی را می‌رساند که ایرانِ شیعه در چالش با شش قدرت بزرگ بین‌المللی به پیروزی رسیده، و توانسته زیربناهای صنایع اتمی خود را حفظ کند. این از چشم دیگر قدرت‌های سنی خاورمیانه دور نخواهد ماند، و به سکوت و بی‌پاسخ برگزار نخواهد شد.»

از سوی دیگر، استفاده پیکارجویان گروه موسوم به دولت اسلامی از فضای مجازی و به‌ویژه بکارگیری اتاق‌های گفت‌وگو با جوانان، باعثِ جذب تعدادی از آنان به داعش شده‌ است.

نیوت گینگریچ رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا، با اشاره به داوطلب شدن برخی از جوانان متولد کشورهای غربی برای رفتن به سوریه و پیوستن به داعش، می‌گوید تروریسمی که به افراطی‌ترین صورت در قالب داعش بروز کرده، و جدابیت آن برای برخی از گروه‌ها، محتاج مطالعه بیشتر است.

«با پدیده ای روبرو هستیم که برای افرادی که از خود بیگانه، و از جامعه شان بیزارند، جذابیت دارد. مشکل این است که اگر همین فردا هم داعش را نابود کنیم، باعث می‌شویم تا هزاران جوان جنگ‌دیده به کشورهای اصلی‌شان سرازیر شوند. بنابراین، پیش‌-نیاز هر استراتژی، پدیده شناسی رادیکالیسم اسلامی در قالب داعش است.»

به گفته آقای گینگریج «علاوه بر داعش، ایرانیان حامی تروریسم، و سنی‌های عراقی که موقتا متحد شده اند، هر دو دشمن قسم خورده آمریکا هستند، ولی کاخ سفید استراتژی مشخصی برای مقابله با آنها ندارد.»

XS
SM
MD
LG