دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا شنبه شب هفتم خرداد نخستین سفر خارجی خود را پایان داد و به پایتخت ایالات متحده بازگشت.
پرزیدنت ترامپ در حالی به واشنگتن دی سی بازگشت که این شهر در روزهای آینده شاهد برگزاری جلسات رسیدگی به مسائل داخلی در کنگره این کشور خواهد بود.
او سفر خارجی ۹ روزه خود را با دیدار از عربستان سعودی، زادگاه اسلام، آغاز کرد و در پایان نیز به دیدار سربازان آمریکائی مستقر در جزیره سیسیل ایتالیا رفت.
پرزیدنت ترامپ گفتگو و تبادل نظر با پادشاه سعودی و برخی رهبران کشورهای مسلمان و عرب در ریاض را دستاوردی تاریخی خواند که نشان داد جهان اسلام و عرب آماده است در همکاری با آمریکا برای ریشه کن کردن تروریسم گام بر دارد.
او در ریاض قراردادی به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار برای فروش تسلیحات و تجهیزات آمریکا به عربستان سعودی امضا کرد.
پرزیدنت ترامپ در ریاض گفت که تنها یک جنگ در جهان وجود دارد و آن جنگ با تروریسم است.
او همچنین در ریاض ایران را مسئول بیثباتی در منطقه دانست و گفت، «از لبنان گرفته تا عراق، تا یمن، ایران سلاح و تروریستهای آموزش دیده و شبه نظامی تامین میکند که ویرانی و هرج و مرج را در منطقه گسترش میدهند.»
رئیس جمهوری ایالات متحده در سفر به اسرائیل نیز بر رابطه ناگسستنی آمریکا با اسرائیل تاکید کرد و گفت، «این لحظه در تاریخ، لحظه تقویت همکاری بین ماست. زیرا اسرائیل و آمریکا با تهدیدات مشترک، از سوی داعش و دیگر گروههای تروریستی و دولتی مانند جمهوری اسلامی ایران مواجهاند که، حامی تروریسم و مشوق خشونت وحشتناک هستند.»
آقای ترامپ در بیت لحم و در دیدار با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز گفت از تمامی امکانات برای استقرار صلح خاورمیانه استفاده خواهد کرد و در ادامه افزود «من متعهد به صلح بین اسرائیلیها و فلسطینیها هستم و در نظر دارم با تمام توان به آنها برای رسیدن به صلح کمک کنم.»
پرزدنت ترامپ به همراه همسرش، ملانیا، همچنین تاج گلی در محل يادبود قربانيان هالوکاست در اورشليم قرار داد.
بازدید از واتیکان و دیدار با پاپ سومین مرحله از سفر رئیس جمهوری آمریکا بود.
پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان مجسمهای به شکل درخت زیتون، نسخهای از پیام صلح سال ۲۰۱۷ خود و نسخهای از فراخوان سال ۲۰۱۵ خود تحت عناون نیاز برای حفاظت از محیط زیست به پرزیدنت ترامپ هدیه داد. پرزیدنت ترامپ نیز پنج جلد از چاپ اول کتابهای مارتین لوترکینگ را به پاپ اهدا کرد.
دونالد ترامپ پس از ترک ایتالیا برای شرکت در کنفرانس سران کشورهای عضو ناتو و همچنین دیدار از ساختمان مقر جدید ناتو به بروکسل رفت و در آنجا بار دیگر بر ریشه کن کردن تروریسم تاکید کرد.
او گفت: «طی این سفر و ملاقاتهای که داشتم، بیشتر امیدوار شدم که کشورهای جهان با ادیان مختلف میتوانند در کنار هم برای نابودی تروریسم که دشمن مشترک انسانیت است، تلاش کنند.»
شرکت در نشست هفت قدرت صنعتی جهان در جزیره سیسیل ایتالیا به همراه قدرتهای صنعتی جهان، آخرین مرحله از سفر پرزیدنت ترامپ بود.
موضوع تروریسم یکی از نگرانیهای رهبران جی ۷ در این اجلاس بود. با این حال آقای ترامپ آزمایش سلاحهای اتمی و موشکهای بالستیک کره شمالی را نیز مشکل بزرگی برای جهان دانست که باید حل شود.
در همین حال، رهبران جی ۷ بر تلاش برای حل مسئله تغییرات اقلیمی تاکید کردند که پررنگترین اختلاف آنها با پرزیدنت ترامپ بود.
رهبران اروپایی خواستند که آقای ترامپ به تعهدات آمریکا در توافق تغییرات اقلیمی پاریس پایبند بماند، اما رئیس جمهوری آمریکا تا آخرین لحظه که اعلامیه نهایی اجلاس جی ۷ منتشر شد، تصمیمش را در این باره نگرفت و گفت پس از باز گشت به آمریکا نظر نهایی خود را اعلام خواهد کرد.