آمریکا و اتحادیه اروپا از به عدالت رساندن کودتاچیان در ترکیه حمایت می کنند اما از دولت آن کشور می خواهند حاکمیت قانون را رعایت کند. جان کری وزیر خارجه آمریکا و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از رئیس جمهوری ترکیه خواستند کودتا را بهانه ای برای سرکوب قرار ندهد.
آنها هشدار دادند که عضویت ترکیه در ناتو و قصد پیوستن به اتحادیه اروپا در گرو رعایت قوانین داخلی و بین المللی است.
جان کری وزیر خارجه آمریکا گفت کشورهای غربی از ابتدای وقوع کودتا از دولت منتخب ترکیه اعلام حمایت کردند و دوشنبه در بروکسل کماکان موضع همان است. اما یک پاکسازی گسترده از نیروهای پلیس در آن کشور نگرانیهای دیگری را موجب شده است.
کری گفت: "ما مسلماً از به دست عدالت سپردن دست اندرکاران کودتا حمایت می کنیم اما یادآور می شویم که فرای عدالت عمل نشود و قوانین دموکراتیک رعایت شوند."
علل این هشدار: تعلیق هزاران نیروی پلیس، برکناری ۳۰ فرماندار و بیش از ۵۰ کارمند ارشد دولتی، و بازداشت هزاران ارتشی از سرباز تا فرماندهان ارشد است. تصاویری هم از آنها با لباس زیر و دستبند زده شده در کف اتوبوس یا سالن های ورزشی منتشر شده است.
روز یکشنبه رجب طیب اردوغان در میان طرفدارانش صحبت از مجازات اعدام برای عاملین کودتا کرد. اقدامی که آرزوی پیوستن آن کشور به اتحادیه اروپا را دست نیافتنی می کند.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: "هیچ کشوری نمی تواند یک عضو اتحادیه اروپا شود اگر مجازات اعدام را بکار گیرد."
خانم موگرینی یادآور شد که ترکیه عضو شورای اروپائیست و از امضا کنندگان کنوانسیون حقوق بشر آن شورا که اعدام را ممنوع کرده است. ترکیه به امید پیوستن به اتحادیه اروپا مجازات اعدام را ممنوع کرده است.