رهبران جهان، تلاش برای کودتای نظامی در ترکیه را محکوم و از رهبر منتخب مردم ترکیه حمایت کردند.کاخ سفید در بیانیهای که روز شنبه ۲۶ تیر و پس از ملاقات باراک اوباما با مشاوران امنیت ملی صادر شد، از طرف های درگیر خواست که از خشونت پرهیز کرده و از دولت منتخب مردم حمایت کنند.
جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز که به مسکو سفر کرده است، پس از تماس تلفنی با باراک اوباما گفت، آمریکا به دولت ترکیه در زمینه تحقیقات کودتا کمک خواهد کرد.
آقای کری گفت: "آمریکا بدون هیچ تردیدی و بسیار صریح و خالی از ابهام از دولتهای انتخاب شده با رای مردم و اداره دموکراتیک امور بر اساس قانون اساسی مصوب کشورها حمایت می کند و آنطور که به ما گفته شده، اوضاع در حال حاضر رو به آرامش است."
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، فتح الله گولن، روحانی ناراضی ترک که در آمریکا اقامت دارد را به دست داشتن در کودتا متهم کرده است.
در ادامه واکنش های مقامات دیگر کشورها به کودتای نافرجام ترکیه، بوریس جانسون، وزیر خارجۀ جدید بریتانیا نیز، روز شنبه گفت که با همتایش در ترکیه صحبت کرده است تا بر پشتیبانی بریتانیا از دولت ترکیه، که به گفتۀ او، به صورت دمکراتیک انتخاب شده است، تأکید کند.
آقای جانسون گفت: "مسلما ما شرایط ترکیه را از نزدیک تحت نظر داریم و بسیار نگران اتفاقاتی هستیم که در آنجا رخ داده. ما بصورت موکد از همه می خواهیم تا نهادهای قانونی را حمایت کرده و آرامش خود را نیز حفظ کنند و اجازه ندهند که خونریزی به راه بیفتد."
تازه ترین تحولات مربوط به کودتای نافرجام در ترکیه را اینجا دنبال کنید.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز تاکید کرد که هر گونه دخالت نظامی در اداره امور دولت مذموم است و خواهان برقراری صلح و آرامش شد.
ژان مارک ارو، وزیر خارجۀ فرانسه روز شنبه با صدور بیانیهای گفت که ملت ترکیه در دفاع از نهادهای خود شجاعت زیادی نشان داد و فرانسه امیدوار است که آرامش بسرعت به این کشور بازگردد.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نیز در پیامی به این مناسبت گفت: "دموکراسی باید محترم شمرده شود و ما باید هر کار ممکن را برای حفظ جان انسان ها انجام دهیم." مقامات کشورهای روسیه، ایتالیا و تاجیکستان نیز پیامهایی با همین مضمون برای دولت ترکیه ارسال کردهاند.
در همین حال، به گزارش خبرگزاری رسمی ایران، شورای عالی امنیت ملی روز شنبه در رابطه با تحولات ترکیه تشکیل جلسه داد، و علی شمخانی دبیر این شورا گفت که تهران از دولت قانونی ترکیه حمایت می کند و با هر گونه اقدام برای کودتا ، چه حمایت شده از سوی نیروهای داخلی و یا خارجی، مخالف است. وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرد که ایران حامی دولت منتخب مردم در ترکیه است.
کودتای ترکیه که با تصرف برخی از ساختمانهای دولتی، شبکه های تلویزیونی و استقرار تانکها در خیابان ها آغاز شده بود، با مقابله هواداران رئیس جمهوری ترکیه و نیروهای پلیس با نیروهای ارتش، به شکست انجامید.