جان کری وزیر خارجه آمریکا، شب گذشته و ساعاتی پس از آن که میزبان کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک ضیافت شام در واشنگتن بود، با انتشار عکسی در حساب توئیتر خود، از وی به خاطر اقدامات برجستهاش در این مقام و نیز ایفای نقش کلیدی در گفتگوهای هستهای با ایران، قدردانی کرد.
خانم اشتون که از سال ۲۰۰۹ میلادی (۱۳۸۸ خورشیدی) هدایت سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به عهده داشته است، در جریان گفتگوهای هستهای شش قدرت جهانی با ایران، به ویژه از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون به عنوان نماینده گروه ۱+۵ ، نقش کلیدی ایفا نموده است.
دوران مسئولیت این سیاستمدار ۵۸ ساله بریتانیایی در این مقام در ماه جاری میلادی، که فردا آخرین روز آن است، به پایان میرسد؛ با این حال وی اعلام نموده که به ایفای نقش خود در مذاکرات اتمی با ایران تا پایان مهلت تعیین شده ۳ آذر ماه (۲۴ نوامبر) ادامه خواهد داد.
قرار است فدریکا موگرینی، دیپلمات ۴۱ ساله ایتالیایی که در زمستان سال گذشته (از ماه فوریه سال جاری میلادی) به وزارت امور خارجه ایتالیا رسید، جانشین کاترین اشتون شود.
خبرگزاری رویترز اواخر اردیبهشت ماه، با اشاره به پایان مأموریت اشتون، به آینده مذاکرات اتمی غرب با ایران پرداخت و نوشت هرچند واقعیت آن است که این آمریکا و ایران هستند که تعیین میکنند توافقی صورت بگیرد یا نه، اما هدایت گفتگوها توسط خانم اشتون، مورد تحسین بوده است.
به گفته خبرگزاری رویترز، نقش وی ایجاب میکند که با کشورهای عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه، و آلمان، همکاری نزدیک داشته باشد تا یک موضع واحد و مشخص را این گفتگوها دنبال کنند؛ از طرف دیگر تلاش میکند در طرف ایرانی هم اعتمادسازی کند تا این مذاکرات حساس را رو به جلو پیش رود.
کشورهای غربی، بویژه آمریکا، نسبت به فعالیتهای هستهای ایران تردید دارند و میگویند تهران در پوشش یک برنامه صلحآمیز به دنبال دستیابی به توانایی ساخت سلاحهای هسته ای است؛ اتهامی که تهران آن را رد کرده است.
گفتگوهای ایران و غرب که از سال ۲۰۰۳ میلادی (۱۳۸۲ خورشیدی) آغاز شد، تاکنون با فراز و نشیبهایی روبرو بوده، اما از اواسط سال گذشته و با روی کار آمدن دولت حسن روحانی و تغییر رویکرد ایران در عرصه سیاست خارجی، بویژه در موضوع هستهای، دو طرف توافق کردند ظرف شش ماه به یک توافق جامع و نهایی دست یابند.
دو روز مانده به ۲۹ تیر ماه و پایان آن مهلت شش ماهه، به دلیل باقی ماندن اختلافات بر سر برخی مسائل عمده، طرفین توافق کردند مهلت این گفتگوها را تا ۳ آذر ۱۳۹۳ یعنی سالگرد توافق اولیه ژنو موسوم به برنامه یا طرح اقدام مشترک، تمدید کنند.