لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۴

ارزیابی مقامات اطلاعاتی آمریکا: جمهوری اسلامی برخلاف روسیه می‌‌خواهد مانع روی کار آمدن ترامپ شود


آرشیو
آرشیو

بخش انگلیسی صدای آمریکا - روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران در کارزارهای جاری نفوذ خود با هدف اثر گذاشتن بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، احتمالاً از سوءقصد صورت گرفته به دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری پیشین آمریکا، و همچنین از تصمیم جو بایدن رئیس‌ جمهوری کنونی که به کارزار خود برای انتخاب شدن دوباره به پایان داد، استفاده خواهند کرد.

تازه‌ترین ارزیابی مقامات اطلاعاتی ایالات متحده که روز دوشنبه به اشتراک گذاشته شد، در حالی است که این سه کشور از مدت‌ها قبل به طور گسترده درگیر کارزارهایی بوده‌اند که هدف آنها تحت تأثیر قرار دادن رأی دهندگان آمریکایی و تضعیف اعتماد آنها به ساز و کارهای دموکراتیک ایالات متحده آمریکا است.

این ارزیابی اطلاعاتی جدید، کمتر از ۱۰۰ روز پیش از شرکت رای دهندگان آمریکایی در انتخابات ریاست‌ جمهوری ۵ نوامبر ۲۰۲۴ در دسترس عموم قرار گرفت.

یک مقام اطلاعاتی آمریکا که خواست نامش فاش نشود، به خبرنگاران گفت: «این بازیگران از نزدیک تحولات سیاسی ایالات متحده را زیر نظر دارند، به ویژه رویدادهایی را که در این ماه (میلادی) در رابطه با رقابت‌های ریاست جمهوری رخ داد.»

او اضافه کرد، تشکیلات اطلاعاتی پیش‌بینی می‌کند که این بازیگران خود را با این رویدادها تنظیم کنند و آن موارد را در روایت‌هایی که با هدف اثرگذاری بر رای دهندگان تولید می‌کنند، بگنجانند.

مقامات اطلاعاتی ایالات متحده گفتند هنوز خیلی زود است که بتوان به نمونه‌های مشخصی از این اشاره کرد که سه کشور دشمن ایالات متحده از تلاش برای ترور ترامپ یا تصمیم بایدن به کناره گیری از رقابت‌ ریاست جمهوری و حمایت از کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری، چگونه استفاده می‌کنند.

اما آنها گفتند با این که گمان می‌رود تاکتیک‌های خاص مورد استفاده دشمنان ایالات متحده تغییر کند، استراتژی‌ها و ترجیحات کلی آنها ثابت می‌مانند.

انگیزه‌های روسیه چیست

یک ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده که در اوایل ماه جاری میلادی به اشتراک گذاشته شد، نشان داد که درست مانند سال ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰، تلاش‌های نفوذ روسیه بر حمایت از نامزدی ترامپ متمرکز است.

ارزیابی تازه اطلاعاتی که روز دوشنبه منتشر شد تأیید کرد این تلاش روسیه همچنان وجود دارد.

مقام اطلاعاتی آمریکا در این زمینه گفت: «منفعت اصلی روسیه در این انتخابات مخالفت با نامزدهایی است که می‌خواهند به کی‌یف کمک کنند.» او افزود: «ما انتظار داریم تمرکز روسیه روی این (موضوع اوکراین) باقی بماند.»

مقامات چگفتند، مانند ارزیابی قبلی خود، چین در تلاش‌های مداخله گرایانه احتیاط به خرج می‌دهد، چرا که سود کمی از انتخاب هر یک از نامزدهای اصلی هر دو حزب اصلی سیاسی آمریکا می‌بیند.

هدف حکومت ایران چیست

اما برخلاف چین، جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفته است در تلاش‌های دخالت آمیز جانبدارانه عمل کند و با استفاده از کارزار نفوذ خود به تلاش‌های انتخاباتی دونالد ترامپ آسیب بزند.

این مقام اطلاعاتی آمریکا به خبرنگاران گفت: «ترجیح [جمهوری اسلامی] ایران اساساً بازتابی از عدم تمایل آن به تشدید تنش با ایالات متحده است. ایران در حال مخالفت با نامزدی است که رهبران تهران تصور می‌کنند این تنش‌ها را افزایش می‌دهد.»

ستاد انتخاباتی ترامپ در گذشته بیانیه‌های محکم نهادهای اطلاعاتی آمریکا که می‌گویند مسکو به دنبال افزایش بخت انتخاب شدن رئیس جمهوری سابق آمریکا است را رد کرده و برای این کار به سخنانی که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بطور علنی در تمجید از جو بایدن گفته، اشاره کرده است.

کارولین لیویت، سخنگوی ستاد انتخاباتی ترامپ در ایمیلی به صدای آمریکا گفت: «وقتی رئیس جمهوری ترامپ در دفتر بیضی شکل (کاخ سفید) بود، روسیه و همه دشمنان آمریکا [از اقدامات سوء] بازداشته شده بودند، زیرا از چگونگی پاسخ ایالات متحده می‌ترسیدند.»

روسیه و حکومت ایران نیز اتهامات گذشته در مورد مداخله در انتخابات آمریکا را رد‌ کرده‌اند، و مقامات چینی گفته‌اند پکن «هیچ قصدی» برای مداخله در انتخابات آمریکا ندارد.

اما مقامات اطلاعاتی ایالات متحده در ارزیابی تازه خود که روز دوشنبه منتشر شد این انکارهای مسکو، تهران و پکن را به چالش کشیدند و آنها را پس زدند.

یک مقام دیگر اطلاعاتی آمریکا به خبرنگاران گفت تاکنون تعداد موارد تلاش برای نفوذ یا تهدیدهای مداخله که برای بررسی بیشتر نشانه‌گذاری شده‌اند «نسبت به دوره‌های [انتخابات] قبلی بیش از دو برابر شده است.»

این مقام گفت بخشی از دلیل آن این است که انتخابات ریاست جمهوری بیشتر از انتخابات میان دوره‌ای کنگره مورد توجه قرار می‌گیرد. اما با این وجود، انتظار می‌رود تعداد «تلاش‌های نفوذ» نگران‌کننده، در هفته‌ها و ماه‌های آینده بیشتر افزایش یابد.

تلاش‌ها برای پنهان کردن رد نفوذ

مقامات آمریکایی همچنین ابراز نگرانی کردند که روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران با شدت بیشتری تلاش می‌کنند تا رد عملیات نفوذ خود را پنهان کنند و «دست خود را بهتر پنهان کنند.»

به طور ویژه، روسیه و چین به شرکت‌های بازاریابی و روابط عمومی روی می‌آورند تا روایت‌های خود را برای مخاطب آمریکایی‌ آماده و پخش کنند و از طریق آنها پیام خود را منتقل کنند، و با این کار آمریکایی‌ها ممکن است فکر کنند که این پیام‌ها نظرات رأی دهندگان واقعی آمریکایی است.

مقام اول اطلاعاتی گفت: «این شرکت‌ها اساساً نفوذ انتخاباتی را [پنهان شده] در یک جعبه ارائه می‌دهند.» او گفت: «علاوه بر این، آنها زیرک‌ترند و موانع بوروکراتیک کمتری دارند.»

مقامات اطلاعاتی می گویند روسیه تمایل دارد از شرکت‌های روسی استفاده کند در حالی که چین بیشتر به شرکت‌های داخلی چینی روی آورده است. اما این مقامات اشاره کردند که تعداد فزاینده‌ای از شرکت‌های خصوصی این چنین خدماتی را ارائه می‌دهند، از جمله شرکت‌هایی که دارای مراکزی در خاورمیانه و آمریکای لاتین هستند.

مقام اول اطلاعاتی گفت: «با توجه به میزانی که آنها‌ در ایالات متحده و همچنین در خارج از کشور و در دیگر انتخابات و دموکراسی‌ها فعال هستند، این موضوع به طور فزاینده‌ای باعث نگرانی ما شده است.»

با این حال، استفاده از شرکت‌های ثالث، که برخی از آنها را سازمان‌های اطلاعاتی در روسیه و ایران اداره می‌کنند، بخش کوچکی از عملیات نفوذ کلی را شامل می‌شود. این سازمان‌های اطلاعاتی همچنین به دنبال استفاده از آمریکایی‌ها به روش‌های مستقیم‌تری نیز بوده‌اند.

بر اساس ارزیابی تشکیلات اطلاعاتی آمریکا، «عوامل خارجی همچنان به آمریکایی‌های آگاه و ناآگاه برای کاشتن بذر (روایت مورد نظر) ، ترویج و اعتبار بخشیدن به روایت‌هایی که در خدمت منافع بازیگران خارجی هستند، تکیه می‌کنند.»

برای مسکو، این روش تاکتیک تازه‌ای نیست، اگرچه مقامات گفتند نشانه‌هایی وجود دارد که تلاش‌های کرملین در راستای استفاده از آمریکایی‌های آگاه یا ناآگاه تشدید شده است.

به همین ترتیب، با توجه به این که حکومت ایران برای تماس با آمریکایی‌های معترض به حمایت ایالات متحده از اسرائیل در جنگ با گروه تروریستی حماس پا پیش گذاشته است، نگرانی‌ها در مورد تماس‌های آن با آمریکایی‌ها برای استفاده از آنها در جهت مداخله در انتخابات آمریکا رو به افزایش است.

روسیه، چین و جمهوری اسلامی در تلاش‌های خود برای اثرگذاری بر انتخابات ریاست جمهوری پائیز امسال آمریکا تنها نیستند.

مقامات اطلاعاتی آمریکایی روز دوشنبه گفتند کوبا نیز یک «عملیات نفوذ محلی» با هدف پایین کشیدن نامزدهای سیاسی مخالف دولت کمونیستی کوبا آغاز کرده است.

مقامات گفتند کشورهای دیگر نیز کارزارهای نفوذی را با هدف انتخابات اجرا می کنند و اگرچه دامنه و مقیاس آنها متفاوت است، اما همه آنها در مقایسه با کارزارهای جاری روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران خیلی کم‌رنگ هستند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG