لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۷

جامعه اطلاعاتی آمریکا: جمهوری اسلامی، «تهدیدی منطقه‌ای» و «عامل فعالیت‌های مخرب گسترده» به شمار می‌رود


پرچم‌های دو کشور آمریکا و ابران
پرچم‌های دو کشور آمریکا و ابران

جامعه اطلاعاتی آمریکا در «سالنامه ارزیابی تهدیدات» علیه امنیت ملی و منافع آمریکا، از ایران به عنوان قدرتی منطقه‌ای نام برده که همراه با کشورهایی همانند چین، روسیه و بازیگران غیردولتی مقررات بین المللی دیرپا و برتری آمریکا در این چارچوب را به چالش می‌کشند.

در این گزارش، جمهوری اسلامی ایران به عنوان نظامی جاه‌طلب در منطقه معرفی شده که در دامن زدن به بحران کنونی غزه نقش داشته و به عنوان تهدیدی منطقه‌ای و عامل فعالیت‌های مخرب گسترده بشمار می‌رود.

فعالیت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ایران

در گزارش سال ۲۰۲۴ جامعه اطلاعاتی آمریکا آمده است که ایران با ادامه تهدید منافع، متحدان و نفوذ آمریکا در خاورمیانه قصد دارد با تثبیت موقعیتش به عنوان قدرت منطقه‌ای، تهدیدات علیه «رژیم» حاکم درایران و احتمال رویارویی مستقیم نظامی را به حداقل کاهش دهد.

بنا بر این گزارش، تهران تلاش خواهد کرد با بهره گیری از موفقیت‌های نظامی اخیرش همچون برنامه هسته‌ای گسترده‌ و فروش تجهیزات نظامی به پیشبرد جاه‌طلبی‌هایش از جمله تحکیم روابط با مسکو دست بزند.

هرچند بنا براین گزارش، چالش‌های داخلی همچون معضلات اقتصادی و نارضایتی‌های اجتماعی همچنان «رژیم ایران» را با چالش مواجه خواهند کرد.

در این گزارش با مروری بر فعالیت‌های منطقه‌ای حکومت ایران برای توسعه نفود خود و همزمان تلاش برای هدف قراردادن شهروندان و مقام‌های آمریکایی در خاورمیانه و در داخل خاک آمریکا تاکید شده که پس از پایان درگیری غزه، ایران همچنان برای اسرائیل و منافع و متحدان آمریکا در منطقه تهدید بشمار خواهد رفت.

جامعه اطلاعاتی آمریکا پیش‌بینی کرده که ایران احتمالا به اقداماتش از جمله تجهیز و حمایت از متحدانش برای تهدید آمریکا، پشتیبانی از گروه حماس و همچنین ممانعت از برقراری توافق صلح میان اسرائیل و فلسطینیان نیز ادامه خواهد داد.

بنا بر این گزارش، در حالی که ایران تلاش می کند از هرگونه برخورد مستقیم با اسرائیل یا آمریکا دوری کند ولی از طریق تجهیز تسلیحاتی گروه‌های شبه نظامی از جمله حزب الله لبنان و شیعیان حوثی حملاتی را علیه اسرائیل، نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و سوریه و کشتی‌رانی بین المللی تجاری در دریای سرخ ترتیب داده است.

جنگ‌افزار کشتار جمعی

در بخشی از این گزارش آمده که ایران به رغم عدم پایبندی به محدودیت‌های قیدشده در برجام و گسترش برنامه هسته‌ای، در حال حاضر در راستای «توسعه تسلیحات هسته‌ای» خود اقدامی کلیدی انجام نمی‌دهد.

هرچند در ادامه این گزارش سالانه آمده که ایران احتمالا به تحقیق و توسعه درباره عوامل شیمیایی و بیولوژیک برای اهداف تهاجمی ادامه خواهد داد.

فعالیت‌های نظامی

در بخش نظامی هم تاکید شده که رویکرد ترکیبی ایران در مواجهه با جنگ افزار و استفاده از قابلیت‌های کلاسیک و غیرمتعارف به عنوان تهدیدی علیه منافع آمریکا در منطقه بشمار می‌رود.

هممچنین به برنامه‌های موشک‌های بالستیکی ایران و تاکید تهران برای پیشبرد دقت و تشدید کشندگی آنها نیز در قالب تهدیدات نظامی ایران اشاره شده است.

عملیات سایبری

بنا بر این گزارش، تمایل و تخصص روزافزون ایران در انجام حملات سایبری، این کشور را به تهدیدی عمده علیه امنیت داده‌ها و شبکه‌های آمریکا و متحدانش تبدیل کرده است.

همچنین این احتمال مطرح شده که ایران ممکن است سعی کند با انجام عملیات سایبری بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ میلادی تاثیر بگذارد.

چالش‌های پیش روی حکومت ایران

در بخشی از این گزارش، به چالشهای پیش روی حکومت ایران در قالب معضلات اقتصادی و نرخ بالای تورم، کاهش درآمدهای نفتی، کسری بودجه، تغییرات اقلیمی و کمبود آب و احتمال درگذشت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز اشاره شده است.

جامعه اطلاعاتی آمریکا در سالنامه ارزیابی تهدیدها در سال گذشته هم جمهوری اسلامی را در شمار تهدیدات علیه منافع ایالات متحده ذکر کرده و افزوده بود که حکومت ایران تلاش می‌کند با تقویت قدرت خود در کشورهای همسایه، تهدیدات علیه جمهوری اسلامی را به حداقل برساند.

بازیگران دولتی

چین، روسیه و کره شمالی هم از جمله کشورهایی هستند که جامعه اطلاعاتی آمریکا آنها را در رده تهدیدات علیه نظم بین المللی طبقه بندی کرده است.

در بخش مربوط به تحلیل خطرات روسیه، تحکیم روابط این کشور با چین، ایران و کره شمالی در راستای تقویت نیروی دفاعی و توانایی اقتصادی مسکو به عنوان چالشی عظیم برای غرب و شرکایشان ذکر شده است.

XS
SM
MD
LG