سایت«پالیگرف»، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، در پژوهشی به بررسی این ادعای جمهوری اسلامی پرداخته است که «دلار آمریکا در آستانه سقوط است».
این پژوهش به ایران و روسیه اشاره میکند که به علت تحریمها دسترسی آنها به منابع مالی غرب مسدود شده است، و از این رو، معمولاً درباره «دلارزدایی» در جهان سخن میگویند.
ایران گفت که این ایده در پنجاه و یکمین اجلاس سران «اتحادیه پایاپای آسیا»، یک گروه نه عضوی از بانک های مرکزی، در دستور کار قرار داشت.
خبرگزاری جمهوری اسلامی در گزارش خود از این نشست گفت: «معاون رئیس جمهوری اسلامی (محمد مخبر) میگوید سلطه دلار در آستانه سقوط است و خاطرنشان کرد که دلارزدایی واکنش اجتنابناپذیر کشورها به پروژه تسلیحاتی کردن دلار است.»
هیچ نشانه ای از سقوط قریبالوقوع دلار آمریکا وجود ندارد و همچنان بر تجارت و امور مالی جهانی تسلط دارد.
درست است، سهم دلار آمریکا در ذخایر ارزی جهانی از ۷۱ درصد در سال ۱۹۹۹- سال راهاندازی یورو - به ۵۸ درصد در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ کاهش یافت.
اما سهم دلار از ذخایر ارزی خارجی همچنان به میزان زیادی از دومین ارز ذخیره بزرگ، یعنی یورو - کمی بیش از ۲۰ درصد - بیشتر است، یا یوان چین که نزدیک به ۳ درصد است.
شرکت مدیریت مالی «یوریزون» در ماه آوریل گزارش داد که تحریمهایی که ایالات متحده و متحدانش علیه روسیه به دلیل حمله به اوکراین اعمال کردهاند باعث شده تا بانکهای مرکزی تمایل کمتری برای نگهداری دلار داشته باشند.
با این حال، «یوریزون» گفت: «دلار احتمالاً برای مدتی طولانی به عنوان یک ارز بینالمللی تسلط خواهد داشت».
دن کاتز، مشاور ارشد سابق وزارت خزانهداری ایالات متحده، حتی استدلال کرده است که تحریمهای ایالات متحده «یک ستون کلیدی برای تسلط دلار است و نه تهدیدی برای آن.»
پل کروگمن، اقتصاددان برنده جایزه نوبل، در مقالهای در نیویورکتایمز که در ماه مه منتشر شد علیه ادعاهایی مبنی بر اینکه «سلطه دلار در خطر قریبالوقوع است» گفت که چنین سناریویی تا حدی توسط «هواداران پوتین» طراحی شده است که به دنبال مجازات ایالات متحده به دلیل «تسلیحاتی» کردن دلار هستند که روسیه را برای به اوکراین زیر فشار تحریمها قرار دادهاند.
این مطلب برگردان بخشی از پژوهش انجامشده در سایت «پالیگرف»، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، است.