رهبر اکثریت جمهوریخواه سنای آمریکا در یک گفتگوی تلویزیونی که روز یکشنبه پخش شد، ضمن ابراز تردید از تایید توافق اتمی ایران در کنگره، گفت راضی کردن کنگره کار دشواری برای کاخ سفید خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، میچ مککانول در گفتگو با شبکه خبری فاکس نیوز گفت «فروختن توافق» اتمی احتمالی با ایران، کار بسیار دشواری برای دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده است.
این اظهارات سناتور مککانول پس از آن عنوان شد که مذاکرات شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، بویژه ایالات متحده، با ایران برای رسیدن به توافق نهایی بر سر برنامه هستهای ایران همچنان در وین ادامه دارد.
با وجود گذشتن ۱۲ روز از ضرب الاجل پایان ماه مارس (نهم تیر ماه) برای رسیدن به توافق جامع اتمی، طرفین با تمدید مهلت مذاکرات، گفتگوها فشرده دیپلماتیک در هتل کوبورگ در پایتخت اتریش را ادامه دادند.
جان بینر رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا نیز در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی.بی.اس گفت «اگر پرزیدنت اوباما میز مذاکره بر سر برنامه هستهای ایران را ترک کند، من او را تحسین میکنم؛ چرا که عدم توافق، بهتر از یک توافق بد خواهد بود.»
وی همچنین افزود «آنچه از جریان مذاکرات درز کرده است نشان میدهد که نمایندگان آمریکا تقریبا از همه خطوط تعیین شده فاصله گرفتهاند؛ خطوطی که آنها برای خودشان تعیین کرده بودند. من نمیخواهم شاهد یک توافق بد باشم، و اگر چنین باشد، که در واقعیت چنین هم هست، آنگاه موافقتی در کار نخواهد بود و تحریمها به جای خود باز میگردند.»
باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا نیز روز یکشنبه در گفتگویی با شبکه تلویزیونی ان.بی.سی آمریکا گفت، «راستیآزمایی از عوامل کلیدی توافق هستهای با ایران باید باشد، چرا که تهران در هر بخش آن تقلب خواهد کرد.»
به گزارش وبسایت نشریه هیل، این سناتور جمهوریخواه ایالت تنسی گفت، «ما میدانیم که آنها در گذشته در حال ساخت بمب (اتمی) بودند، اما فقط نمیدانیم تا کجا پیش رفتند ... و این مایه نگرانی من است.»
پیشتر، سناتور جمهوریخواه دان کوتز از ایالت ایندیانا درباره توافق هستهای با ایران به شبکه فاکس نیوز گفت «آنچه در خاورمیانه در جریان است و به نظر میرسد که در حال گسترش به بقیه جهان نیز هست، بسیار خطرناک است.»
او با تاکید بر این که ما باید بسیار هوشیار باشیم، گفت باید مطمئن شویم بازرسیهای «هر زمان هر مکان» در توافقنامه تضمین شده باشد.
سناتور کوتز اضافه کرد «اگر این موارد در توافق نباشد، توافق خوبی نیست و قابل قبول هم نیست. من نمیتوانم بگویم این توافق خوب است یا بد. معیار خوب و بد بودن پس از مشاهده واقعیت توافق است.»
بر اساس مصوبه کنگره آمریکا، که با تایید و امضای ریاست جمهوری به قانون تبدیل شد، اگر کاخ سفید تا پایان نهم ژوئیه متن توافق اتمی با ایران را به کنگره ارسال میکرد، قانونگذاران آمریکا آن را طی یک دوره ۳۰ روزه تحت بررسی میکردند.
با سپری شدن این موعد، دوره بررسی توافق احتمالی نهایی در کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان به ۶۰ روز افزایش یافته است. مقامهای دولت آمریکا گفتهاند این موضوع مشکلی به وجود نخواهد آورد و آنچه برای کاخ سفید در اولویت قرار دارد، کیفیت توافق است.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز سوم آذر ۱۳۹۲ در ژنو سوئیس به توافقی اولیه بر سر برنامه اتمی ایران رسیدند و قرار بود ظرف یک سال به توافق جامع و نهایی دست یابند.
با این حال دو طرف روز سیزدهم فروردین سال جاری در شهر لوزان سوئیس، به تفاهمی سیاسی درباره اجزای اساسی یک توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند، که قرار بود تا پایان ماه ژوئن ۲۰۱۴ میلادی متن توافق جامع را ثبت و نهایی کنند.
در صورت رسیدن به توافق، محدودیتهای گستردهای بر روی برنامه هستهای ایران اعمال خواهد شد و در ازای این محدودیتها، بخشی از تحریمهای اعمال شده علیه تهران، لغو خواهند شد.
بسیاری از اعضای کنگره کنگره، از جمله خود سنانور مککانول، به مذاکرات دولت رئیس جمهوری دموکرات آمریکا با ایران به دیده تردید نگاه میکنند و از اعطای «امتیازات زیاد» به ایران در این مذاکرات از سوی ایالات متحده، ابراز نگرانی کردهاند.
کاخ سفید در مقابل میگوید در صورتی که مسدود شدن همه راههای دسترسی ایران به سلاح هستهای در توافق در حال شکل گیری تضمین نشود، زیر بار هیچ توافقی نخواهد رفت.
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلح آمیز هستهای درصدد دستیابی با توانایی ساخت سلاح هستهای است. اتهامی که ایران آن را رد میکند.