لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۵

واکنش‌ها در ایران به پیروزی جمهوری خواهان در کنگره آمریکا


محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران

در ایران واکنش‌های متفاوتی به نتایج انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا ابراز شده است. برخی که به دولت حسن روحانی نزدیک هستند می‌گویند پیروزی جمهوری خواهان در کنگره، تاثیر چندانی بر گفت وگوهای هسته‌ای ایران و غرب ندارد؛ برخی دیگر معتقدند که این پیروزی بر روند مذاکرات بی تأثیر نخواهد بود. و در این میان گروهی هم مثل روزنامه کیهان، از این که پیروزی جمهوری خواهان ممکن است موجب توقف مذاکرات اتمی شود، خوشحال هستند.

محمود واعظی وزیر ارتباطات ایران مهم ترین مقام دولتی است که تاکنون به انتخابات کنگره آمریکا و تاثیر آن بر گفت وگوهای هسته‌ای، واکنش نشان داده و در حوزه‌ای غیرمرتبط با وزارتش اظهارنظر کرده است. او که سال‌ها برای تحصیل در آمریکا بوده، می‌گوید این که جمهوری خواهان اکثریت دو مجلس سنا و نمایندگان را در اختیار گرفته‌اند، بر مذاکرات هسته‌ای بی‌تاثیر است.

به گفته آقای واعظی مذاکرات این ماه دنبال می‌شود و هنوز تا زمان شروع به کار نمایندگان جدید در ابتدای بهمن ماه، فاصله است.

ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، تا سوم آذر ماه فرصت دارند به توافقی نهایی بر سر برنامه هسته‌ای تهران دست یابند. فعلا طرفین از تمدید توافق فعلی و ضرب‌الاجل تعیین شده ۳ آذر (۲۴ نوامبر) سخنی نگفته‌اند.

در مجلس هم عده ای، مانند سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، می‌گویند نتیجه انتخابات میان دوره‌ای آمریکا تاثیری بر مذاکرات هسته‌ای با ایران نخواهد گذاشت.

اما در مقابل این دیدگاه، برخی ابراز نگرانی کرده‌اند. روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با این پرسش که «آیا کنگره آمریکا جان توافق هسته‌ای را می‌گیرد؟» به سوابق قدرت‌ جمهوری - خواهان اشاره کرده و نوشته است جمهوری خواهان رفیق نیمه راه مذاکرات هستند.

روزنامه شرق هم با این استدلال که شدیدترین تحریم نفتی علیه ایران موسوم به طرح داماتو، در زمان اکثریت جمهوری خواهان سنا تصویب شد، نظری مشابه دارد. روزنامه دولتی ایران هم استدلال کرده که اختلاف اصلی ایران و آمریکا در مذاکرات بر سر برداشتن تحریم‌هاست که اکنون با وجود اکثریت داشتن حزب جمهوری خواه در کنگره، حتی اگر رئیس جمهوری آمریکا بخواهد، شاید کنگره نخواهد.

البته رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه تاکید کرد اگر توافق خوبی با ایران باشد، کنگره را با خود همراه خواهد کرد.

در این میان برخی هم از تسلط جمهوری خواهان بر دو مجلس آمریکا خوشحالند. که نمونه آن را در روزنامه کیهان امروز می تواند دید. این روزنامه با مذاکرات مخالف است تا آنجا که با اشاره به مراسم حکومتی سالگرد اشغال سفارت آمریکا، روز ۱۳ آبان را نشانه عدم امکان آشتی ایران با آمریکا دانست.

XS
SM
MD
LG