لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۵

کاخ سفید: پرزیدنت بایدن به طور مجازی با همتای چینی خود دیدار می‌کند


جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید - ۲۱ آبان ۱۴۰۰
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید - ۲۱ آبان ۱۴۰۰

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، دوشنبه این هفته با شی‌ جین‌ پینگ، همتای چینی خود، به طور مجازی دیدار می‌کند. واشنگتن امیدوار است این دیدار به توقف روند فزاینده تنش بین دو اقتصاد برتر جهان بیانجامد.

کاخ سفید اما اذعان دارد که نتایج عمده‌ای از این گفت‌وگو به دست نخواهد آمد و تلاش می‌کند که با طرف چینی به تفاهمی بر سر شرایط رقابت بین دو کشور دست یابد.

انتظار می‌رود دیدار مجازی روسای جمهوری آمریکا و چین از نظر موضوعاتی که دربر می‌گیرد، در نوع خود گسترده باشد. دو رهبر پیشتر در روز نهم سپتامبر (هجدهم شهریور) با هم تلفنی گفت‌وگو کرده بودند.

واشنگتن و پکن در موضوعات متعدد، از خاستگاه همه‌گیری کووید-۱۹ گرفته تا توسعه برنامه تسلیحاتی و حضور در منطقه اقیانوس‌ آرام، اختلاف دیدگاه دارند.

پرزیدنت بایدن بر این باور است که دیدار رهبران کشورها می‌تواند در حل و فصل مسائل بین دولت‌ها بسیار راهگشا باشد.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در این زمینه می‌گوید بزرگترین نتیجه این دیدار مجازی ترسیم اصول و قواعد رقابت بین دو کشور خواهد بود.

وی گفت: «این دیدار ده ماه پس از تصمیم پرزیدنت بایدن در به کارگیری اقداماتی که آمریکا بتواند در دراز مدت در رقابت از چین پیشی بگیرد، رخ می دهد. اقدامات ما شامل سرمایه‌گذاری بیشتر در صنایع داخلی و تقویت رقابت پذیری ما بوده است. همچنین اقدامات ما شامل همکاری بیشتر با متحدان‌مان و ارائه رویکردی متحد و هماهنگ در تعامل با چین است. ما به وجود رقابت شدید اذعان داریم و معتقدیم و می‌دانیم که رقابت شدید بین ما وجود دارد. و معتقدیم که این بخشی از روابط بین ما است. و این امر نیازمند به کارگیری روش‌های دپیلماتیک است، و این دیدار در این چارچوب است.»

پیش از دیدار مجازی پرزیدنت بایدن و رئیس جمهوری چین، دو رهبر در اجلاس مجازی سازمان همکاری‌های آسیا-پاسفیک شرکت کردند.

در این اجلاس مجازی رئیس جمهوری ایالات متحده درباره تلاش‌های جاری برای پایان دادن به همه‌گیری کووید-۱۹، پشتیبانی از بهبود اقتصاد جهانی، و تضمین وجود یک منطقه «اقیانوس هند و آرام آزاد و باز» گفت‌و‌گو کرد.

رئیس جمهوری چین نیز خواستار عدم تبدیل مناطق اقیانوس‌ آرام و هند به منطقه جنگ سرد شد.

حفظ حضور و برتری نظامی آمریکا در منطقه اقیانوس‌های آرام و هند از اولویت‌های دولت پرزیدنت بایدن است. فروش زیردریایی با فناوری آمریکایی و سوخت هسته‌ای به استرالیا به بهای ناراحتی شریک و متحد خود فرانسه، از جمله این سیاست‌ها است.

پیشتر وزیر خارجه آمریکا و مشاور امنیت ملی کاخ سفید، با همتایان چینی خود دیدار و گفت‌وگو کرده اند.

ایران یکی از کشورهایی است که دو کشور نسبت به آن دیدگاه تقریبا همسویی دارند. پکن و واشنگتن مخالف دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای هستند. در حالی که پکن در برجام است، دولت پرزیدنت بایدن تلاش دارد با متقاعد کردن جمهوری اسلامی ایران به پیروی کامل از مفاد توافق هسته‌ای برجام، بار دیگر به آن بپیوندد.

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG