نشریه اینترنتی هافینگتون پست، در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر کرد، از حضور هواداران روند دیپلماسی با ایران در محل کنگره آمریکا خبر داد.
مایا زوئرلینگ و کیت گولد، تحلیل گران مسائل خاورمیانه در «کمیسیون دوستان قوه مقننه آمریکا» که خود در این همآیش شرکت داشتند در گزارشی در این باره نوشته اند، در آستانه آخرین مهلت برای انجام توافق جامع و نهایی با ایران، ۴۳۰ تن از شهروندان حامی دیپلماسی به کنگره رفتند تا از نمایندگان منتخب خود بخواهند از روند مذاکرات ایران و شش قدرت جهان حمایت کنند. این فعالان که از ۴۳ ایالت آمریکا برای گفت و گو با گروه کمیسیون دوستان قوه مقننه راهی واشنگتن دی سی پایتخت آمریکا شده بودند، با شرکت در بیش از ۲۰۰ نشست با مقام های کنگره و ده ها دیدار در سطح نمایندگان دو مجلس، بزرگ ترین حرکت را در حمایت از صلح و دیپلماسی در «روز لابی گری برای دیپلماسی» رقم زدند. روز های ۲۰ و ۲۱ نوامبر به عنوان روز لابی گری برای دیپلماسی تعیین شده بود.
جودیت لایت، بازیگرسینما وبرنده جوایز سینمایی، کشیش باب رابرتس، رهبر کلیسای اوانژلیک، و پاتریسیا هیگینز و لان برنام، قانون گذاران ایالتی، تنها چندتن از صدها هواداری بودند که از اعضای کنگره خواستند برای جلوگیری از مسلح شدن ایران به سلاح اتمی و خطر بروز جنگی دیگر در خاورمیانه، جانب دیپلماسی را بگیرند. شرکت کنندگان در این اقدام علاوه بر صدها دیدار و نشست، با ده ها تن از نمایندگان کنگره نیز گفت و گوهای رو در رو انجام دادند.
موافقت کارشناسان امنیتی آمریکا/اسرائیل با مذاکرات
بر اساس این گزارش، کارشناسان مسائل ایران و امنیت ملی، در نشست های روشنگرانه، شرکت کنندگان در کنفرانس را برای دیدار با اعضای کنگره آماده می کردند. چنان که جو سیرینسیونه، رئیس صندوق پلاف شرز، که سازمانی برای امنیت جهانی ست و به برگزاری این رویداد کمک مالی کرده است، از ماهیت تاریخی این لحظه برای ممانعت از مسلح شدن جهان به زرادخانه اتمی سخن گفت. کلنل لارنس ویلکرسون، رئیس ستاد ارتش آمریکا در دوران کالین پاول، وزیر دفاع پیشین، نگرانی های روز افزون مقام های نظامی آمریکا را در قبال عواقب فاجعه بار دست نیافتن به توافق نهایی روشن کرد.
در این مراسم سناتور کریس مورفی از کانتیکت،جایزه صلح ادوارد اسنایدر کمیسیون دوستان قوه مقننه را، به خاطر تلاش هایش در رهبری ملی خلع سلاح و بناکردن صلح دریافت کرد.
حمایت همه طیف های جامعه از دیپلماسی، نه جنگ
به نوشته نویسندگان این گزارش، شرکت کنندگان در همایش «روز لابی گری برای دیپلماسی» به همه طیف های جامعه آمریکا تعلق داشتند و علت آمدن خود به واشنگتن را برای رساندن صدای حمایت از دیپلماسی ایران و امریکا، از جنبه های گوناگون، توضیح دادند. برخی از شرکت کنندگان داوطلبان به وطن بازگشته سپاه صلح امریکا بودند که تا پیش از بحران گروگان گیری و انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹در ایران خدمت کرده بودند. در میان شرکت کنندگان همچنین روحانیان و اعضای کلیساها، رهبران و مدیران شرکت های بازرگانی، رئیسان بازنشسته دانشگاه ها، و قانون گذاران مجلس های ایالتی دیده می شدند، که همگی در نگرانی سناتور مورفی از این که کنگره پس از سال ها این بهترین فرصت را «برای بازداشتن ایران از تولید بمب اتمی و دور داشتن آمریکا از درگیری درجنگی دیگر در خاورمیانه» از دست بدهد، سهیم بودند.
برخی از شرکت کنندگان از شاهدان عواقب ویرانگر جنگ بودند. مانند پل بارکر اهل اورگون که ۳۰ سال به عنوان امدادگر درمناطق جنگی در سراسر جهان خدمت کرده و اخیراً از افغانستان بازگشته است. یا، شان هانت اهل نوادا، سرباز پیشین در جنگ افغانستان که فرصت یافت صدای حمایت خود را از دیپلماسی، و نه از جنگ، مستقیماً به گوش سناتوردمکرات هری رید از نوادا برساند. ویل هاپکینز، یکی از سربازان پیشین در جنگ عراق که اکنون به عنوان مدیر کل سازمان «اقدام برای صلح» کار می کند، از فرصت گفت و گو با سناتور جمهوری خواه آریزونا، کلی ایوت، استفاده کرد. امدادگران نیز با استفاده از تجربه های خود در اثنای خدمت در مناطق جنگی و جنگ زده در سراسر جهان، از گزینه های گوناگون دیپلماتیک که می تواند در مذاکرات به جای جنگ عرضه و ارائه شود، سخن گفتند.
برخی از شرکت کنندگان، جان به دربردگان از جنگ ها بودند. خانم فلیس شریگر، کارمند بازنشسته دانشگاه که ۵۰ سال است در نیوجرسی زندگی می کند، در سال ۱۹۳۹ و به هنگام آزار و سرکوب یهودیان در آلمان نازی به آمریکا گریخت. او یکی از جمله شرکت کنندگان یهودی-آمریکایی در روز لابی گری و نماینده ۸۴ درصد از رای دهندگان یهودی-آمریکایی بود که از توافقی جامع با ایران، به نحوی که ظرفیت غنی سازی اورانیوم ایران را کاهش دهد، بازرسی ها را تقویت کند، و رفته رفته تحریم ها را بردارد، حمایت می کنند.
ژنرال اسراییلی: وقت، وقت دیپلماسی ست
ژنرال اوزی ایلام، سرتیپ اسراییلی و مدیر پیشین کمیسیون انرژی اتمی اسراییل با سابقه ۳۰ سال خدمت در ارتش اسراییل، با استفاده از تجربه وسیع خود در دانش اتمی توضیح داد که چرا شرایط احتمالی توافق می تواند جهان را به نحوی موثر ازخطرایجاد ایران اتمی در امان بدارد. او به رغم همه تحرک ها و اقدام هایی که با هدف خرابکاری در مذاکرات انجام می شود، از دیپلماسی حمایت کرد.
«برخی می گویند دیگر زمانی برای دیپلماسی نمانده است. برخی می گویند بهتر است همه تأسیسات ایران را بمباران کنیم و آن ها را به زانو درآوریم. برخی می گویند باید تحریم ها را بیشتر و بیشتر کنیم. من می گویم راهی که به نظرمن می رسد این ها نیست. راهی که به نظر من می رسد این است که اکنون زمان دیپلماسی ست. و دست کم تا وقتی که به من ثابت نکرده اند که دیپلماسی به جایی نمی رسد، به درست بودن این راه عقیده دارم».
اما ژنرال ایلام تنها شخصیت برجسته اسراییلی نبود که در دفاع از روند دیپلماسی سخن می گفت. رهبرانی چون افرایم حلوی، رئیس پیشین موساد، و مراو میکائلی عضو کنست (پارلمان) اسراییل نیز حمایت آشکار خود را از ممانعت از ایجاد ایران اتمی از طریق مذاکرات اعلام کردند.
این گزارش می نویسد، گرد آمدن صدها شهروند مدافع دیپلماسی و صلح در کاپیتول هیل (محل کنگره آمریکا)، در چنین مقطع مهم دیپلماسی نشان می دهد که اکثریت قاطع مردم آمریکا از کنگره می خواهند از این مذاکرات تاریخی برای حل صلح آمیز مسئله برنامه اتمی ایران حمایت کند.
این کنفرانس از همه مردم جهان خواسته است در حمایت از راه حل دیپلماسی برای بازداشتن ایران از دستیابی به بمب اتمی و جلوگیری از جنگی دیگر، به اکثریت مردم آمریکا و نظامیان برون از شمار آمریکا و اسراییل بپیوندند.