در ادامه واکنشها به تمدید هفت ماهه مذاکرات ایران و قدرتهای جهانی با هدف رسیدن به توافق جامع بر سر برنامه هستهای تهران، کمیته اطلاعات سنای آمریکا به ریاست دایان فایناستاین از حزب دموکرات، حمایت خود را از روند مذاکرات اعلام کرد.
خانم فایناستاین در بیانیهای، با اشاره به این که به اندازه کافی در مذاکرات پیشرفت حاصل شده که تمدید آن را توجیه کند، گفت مذاکرات تنها راه مسالمتآمیز پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است و شکست آن، در جهت منافع ایالات متحده و امنیت و ثبات منطقه خاورمیانه نخواهد بود.
رئیس کمیته اطلاعات سنای آمریکا در ادامه همتایان خود در کنگره را به بردباری فراخواند و گفت باید به مذاکرهکنندگان آمریکایی، زمان و فضای لازم برای پیشبرد مذاکرات داده شود.
با این حال سه سناتور جمهوریخواه در واکنش به تمدید گفتگوهای هستهای در وین با انتشار بیانیه مشترکی اصرار ایران بر حفظ هرگونه برنامه هستهای را «مشکل آفرین» توصیف کردند.
جان مککین، لیندزی گراهام و کلی آیوت، از نمایندگان شاخص حزب جمهوریخواه آمریکا در عرصه سیاست خارجی، روز دوشنبه در بیانیهای با این هشدار که یک «توافق بد» با ایران موجب آغاز رقابت هستهای و تسلیحاتی در خاورمیانه میشود، گفتند به اعتقاد آنها تمدید گفتگوها باید با اعمال تحریمهای بیشتر، و همچنین تایید هر نوع توافق نهایی بین ایران و آمریکا توسط کنگره همراه باشد.
ایران و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه، آخرین دور گفتگوهای خود پیش از ضربالاجل سوم آذر ماه با هدف رسیدن به توافق جامع بر سر برنامه هسته ای ایران را از سهشنبه هفته گذشته آغاز کردند و روز گذشته، با فرا رسیدن مهلت تعیین شده و عدم دستیابی به توافق نهایی و با توجه به آنچه که «ارائه ایدهها و پیشنهادهای جدید» عنوان شد، تصمیم به ادامه این گفتگوها به مدت هفت ماه دیگر گرفتند.
از جزئیات این گفتگوها خبری منتشر نشده است.
اکثریت کنونی سنای آمریکا را نمایندگان حزب دموکرات، حزب متبوع باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده، تشکیل میدهند، اما پس از انتخابات میاندورهای اواسط آبان ماه، با از دست دادن ۶ کرسی، اکثریت سنا را برای دوره بعد که از ماه ژانویه آغاز به کار خواهد کرد، به نمایندگان حزب جمهوریخواه واگذار کردند.
به باور ناظران، با توجه به این که از سال آینده میلادی (اواسط دی ماه)، اکثریت هر دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا در اختیار جمهوریخواهان – که نسبت به گفتگوهای هستهای ایران و غرب ابراز بدبینی میکنند – قرار خواهد گرفت، مذاکرهکنندگان ایران و آمریکا احتمالا برای به نتیجه رساندن یک توافق مطلوب طرفین، تحت فشار بیشتری قرار خواهند گرفت.