لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۵

روحانی: حمله هوایی آمریکا در سوریه «مبنای حقوقی درستی» ندارد


حسن روحانی رئیس جمهوری ایران
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران

رئیس جمهوری ایران که برای شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک آمریکا بسر می‌برد، روز سه‌شنبه در واکنش به عملیات هوایی امروز ایالات متحده و متحدان عرب آن در منطقه علیه مواضع گروه موسوم به «دولت اسلامی» در سوریه گفت این حملات مبنای حقوقی درستی ندارند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی در گفتگو با شماری از خبرنگاران حاضر در نیویورک، با بیان این که هدف قرار دادن مواضع ضروری در کشور سوم باید در چارچوب مشخصی انجام شود، گفت «بدون درخواست کشوری که هدف قرار گرفته، یا بدون فرمان یا اجازه سازمان ملل متحد، حملات هوایی مبنای حقوقی درستی ندارند.»

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، پیشتر در روز سه‌شنبه اعلام کرد که ایالات متحده و متحدانش حمله هوایی به مواضع گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» (داعش سابق) در سوریه را آغاز کردند.

شهر رقه، که پیکارجویان داعش آن را پایتخت خلافت خودخوانده خود اعلام کرده‌اند، اولین هدف نیروهای ائتلافی است و به سمت مرزهای عراق ادامه خواهد یافت؛ دیر الزور نیز از جمله اهداف این عملیات بوده است.

ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه در سخنانی در اوایل شهریور ماه، به ایالات متحده هشدار داد هر حمله‌ای باید با هماهنگی دمشق انجام شود، در غیر این صورت به گفته او «تهاجم» محسوب خواهد شد.

معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران نیز در واکنش به حمله نظامی امروز ایالات متحده و متحدان عرب آن به مواضع «دولت اسلامی» در سوریه گفت جمهوری اسلامی ایران حملات هوایی آمریکا به مناطقی از سوریه و ابعاد آن را «با حساسیت و دقت» دنبال می‌کند.

حسین امیرعبداللهیان در گفتگو با خبرگزاری ایرنا با بیان این که راه حل مبارزه با تروریسم در «ماجراجویی‌های هالیودی» نیست، گفت «اقدام آمریکا و چند کشور را ناقض حاکمیت ملی و حقوق بین‌الملل، و مبنایی برای اقدامات جدید مداخله جویانه در منطقه می‌دانیم.»

ایران از حامیان اصلی حکومت بشار اسد در سوریه است و با برخی از کشورهای عرب منطقه، بویژه عربستان سعودی که از مخالفان اسد در سوریه حمایت می‌کند، اختلافات اساسی دارد.

حسن روحانی در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرنگاران در نیویورک به روابط ایران و عربستان سعودی اشاره کرد و گفت مناسبات بین تهران و ریاض می‌تواند بهتر از این باشد.

وی در ادامه با بیان این که «مواضع عربستان سعودی در حال نزدیک‌تر شدن به مواضع ما است،» گفت اگر اختلافات دو ملت حقیقتاً کم شود «روابط با عربستان سعودی نزدیکتر خواهد شد.»

این دومین سفر حسن روحانی به نیویورک در مقام رئیس جمهوری ایران است. سفر نخست وی سال گذشته و چند ماه پس از آغاز به کار به عنوان رئیس جمهوری ایران بود که طی آن با باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده بطور مستقیم به گفتگوی تلفنی پرداخت.

رسانه‌ها گفتگوی تلفنی رؤسای جمهوری دو کشور، که بیش از سه دهه است روابط دیپلماتیک با یکدیگر ندارند، را «گفتگوی تاریخی» خواندند. پس از آن دیگر مقام‌های بلندپایه دو کشور نیز با یکدیگر دیدار و بطور مستقیم در باره پرونده هسته‌ای ایران و نیز بحران عراق به گفتگو پرداختند، بطوری که دیدار بین دیپلمات‌های ارشد ایرانی و آمریکایی امری طبیعی به نظر می‌رسد.

با این حال رسانه‌ها مشتاق آن هستند که با وجود پیشرفت در ارتباط دو کشور با یکدگیر، آیا امسال دو رئیس جمهوری با یکدیگر ملاقات خواهند کرد یا خیر.

حسن روحانی در بخشی از دیدار خود با خبرنگاران در نیویورک در پاسخ به پرسشی در همین زمینه گفت «برای این دیدار برنامه‌ریزی و طراحی نشده و قاعدتا دیداری انجام نخواهد گرفت.»

به گزارش وبسایت رسمی ریاست جمهوری ایران، آقای روحانی در این دیدار، با اشاره به گفتگوی تلفنی خود با اوباما در سال گذشته گفت: در این گفت و گو سرفصل هایی از همکاریها مطرح شد اما به این نتیجه رسیدیم که اگر موضوع هسته ای ایران حل شود راه برای همکاریهای دو کشور بیشتر باز می شود.

XS
SM
MD
LG