معاون نخست وزیر ترکیه میگوید در بیست و چهار ساعت گذشته، با پیشروی شبهنظامیان گروه «دولت اسلامی» در مناطق کردنشین سوریه و تصرف دهها روستای نزدیک به مرز با ترکیه، در حدود ۶۰.۰۰۰ نفر از کردهای سوریه به مرزهای ترکیه گریختهاند.
به نوشته رویترز، روز جمعه در آستانه حمله شورشیان «دولت اسلامی» به شهر مرزی عین العرب – معروف به کوبانی – و فرار غیرنظامیان سوری، به آن سوی مرز، ترکیه بخشی از مرز خود با سوریه را گشود تا آوارگان بتوانند به سلامت وارد آن کشور شوند. اسماعیل الشیخ، فرمانده نیروهای زمینی کرد در کوبانی تلفنی به رویترز گفت داعش تا ۱۵ کیلومتری کوبانی پیشروی کرده است. آقای شیخ گفت شورشیان داعش به راکت، تانک و توپخانه سنگین مجهز هستند.
ساکنان کوبانی و روستاهای اطراف از بیم قتل عام توسط گروه داعش از محل سکونت خود گریختهاند. موقعیت استراتژیک کوبانی تا به حال مانع از حمله گروه به آن شهر و تصرف کل مناطق شمالی سوریه شده بود.
ایالات متحده گفته آماده است تا برای جلوگیری از پیشروی شورشیان گروه داعش، حملات هوایی در سوریه انجام دهد. گروه «دولت اسلامی» با ادعای خلافت جهانی، سرزمین های بزرگی را در سوریه و عراق تصرف کرده و با سلاحهایی که از زرادخانههای دو کشور به غنیمت گرفته، در قلب خاورمیانه به پیشروی ادامه میدهد.
نیروهای آمریکایی به درخواست دولت عراق، به بمباران هوایی مواضع داعش در آن کشور ادامه میدهند، اما معلوم نیست اقدام نظامی در سوریه چه موقع صورت پذیرد. آمریکا از مدتها پیش گفته دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه فاقد مشروعیت قانونی است.
لقمان عیسی، کشاورز ۳۴ ساله سوری که در اردوگاه آوارگان در شهر سروق ترکیه اسکان یافته، به خبرنگار رویترز گفت هنگامی که نیروهای تا دندان مسلح داعش به روستای چلبی – که او در آن سکونت داشت – حملهور شدند، او همراه با خانوادهاش و حدود سی خانوار دیگر فرار را بر قرار ترجیح دادند:
«رزمندههای کرد که برای مبارزه با داعش به آن روستا رفتهاند، تنها سلاح سبک در اختیار داشتند. داعش به هر جا پاگذاشته، آن را با خاک یکسان کرده. ما آنچه را که گروه در سنجار کرد، دیدیم و وقتی آنها به چلبی نزدیک شدند، از وحشت فرار کردیم.»
عبدالله، مهندس ۲۴ ساله سوری که خود را کشتزاری در آن سوی مرز رسانده، صحنههای وحشتآوری ازحمله داعشیها به روستای شیران که تنها ده کیلومتر با کوبانی فاصله دارد، تعریف میکند:
«داعش حملهور شد و عدهای از ما همراه با زنان روستا را ترک کردیم؛ بقیه مردها ماندند ... داعشیها عده زیادی را در روستاها کشتند، گلویشان را بریدند. ما وحشت داشتیم که مبادا همان بلا را به سر ما هم بیاورند.»
ورود آوارگان به مرز ترکیه
سربازان مرزی ترکیه شاهد ورود هزاران هزار پناهنده بودند؛ بیشتر آنها زنانی بودند که بقچههایی از اثاث خود را روی سر گذاشته بودند.
نعمان کورتولموس، معاون نخست وزیر ترکیه شمار کردهای سوریه را – که در روزهای جمعه و شنبه با طی کردن مسیری سی کیلومتری خود را به نقطه امنی در این سوی مرز رساندهاند – در حدود ۶۰.۰۰۰ نفر برآورد کرده است. مقامات شنبه شب گفتند هنوز هزاران نفر پشت مزر در انتظار ورود به خاک ترکیه هستند.
مصطفی صالح، کارگر کرد سوری به خبرگزاری رویترز گفت: «آمریکا، ترکیه و کشورهای دوست باید به ما کمک کنند. باید «دولت اسلامی» را بمباران کرد. کاری که این گروه میکند فقط گردن زدن است. آنها هیچ ربطی به اسلام ندارند.»
از روز سهشنبه که شورشیان داعش پا به منطقه گذاشتند و شروع به کشتار ساکنان کردند، نیروهای کرد دستکم ۱۰۰ روستای مرزی سوریه را تخلیه کردهاند. رامی عبدالرحمن، مدیر سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه به رویترز گفت: «داعش به کوبانی مثل یک غده اضافی در بدن نگاه میکند. آنها کوبانی را مانعی سر راه خود میبینند و میخواهند آن را از میان بردارند.» آقای عبدالرحمن میگوید بیش از ۳۰۰ رزمنده کرد از مرز ترکیه وارد سوریه شدهاند تا به عقب راندن داعش از آن منطقه کمک کنند. به گفته او، «دولت اسلامی» ۱۱ غیرنظامی کرد را در روستاهای نزدیک به کوبانی اعدام کرده است.
یک رادیوی محلی سوریه به رویترز گفت داعش هر غیرنظامی را که در روستاها پیدا کند، میکشد، و «مردم ترجیح میدهند خانه و کاشانه خود را ترک کنند تا این که بمانند و به دست داعشیها کشته شوند. داعش هر کس و هر چیزی را که نشان از کرد بودن دارد، از میان برمیدارد. وحشت بر منطقه حکمفرماست.»
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته دستکم هجده شورشی داعش در درگیریهای شبانه با کردهای سوریه کشته شدهاند.
مسعود بارزانی رئیس دولت خود مختار اقلیم کردستان عراق، روز جمعه خواستار مداخله بینالمللی برای حمایت از کوبانی در برابر حملات گروه دولت اسلامی شد و گفت «داعش به هرکجا که میرسد هرآنچه را که سر راهش قرار دارد، نابود میکند.»
کشورهای غربی ارتباط با حزب کردهای سوریه، ... را بیشتر کردهاند. این حزب میگوید ۰۵ هزار مرد جنگی دارد و باید یکی از شرکای ائتلافی باشد که ایالات متحده قصد ایجادش را دارد. اما با توجه به روابط آن حزب با حزب کارگران کرد ترکیه – پ کا کا – که در فهرست گروههای تروریستی بسیاری از کشورهای غربی قرار دارد، ممکن است ائتلاف با آن حزب را با مشکل روبهرو کند.
حزب کارگران کرد ترکیه روز پنجشنبه از جوانان منطقه کردنشین جنوب شرقی ترکیه خواست به مبارزه علیه داعش بپیوندند.