لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۸

بررسی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی در شورای امنیت سازمان ملل؛ تروئیکای اروپا «مکانیسم ماشه» را روی میز گذاشتند


نشست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام - دوشنبه ۴ تیر ۱۴۰۳
نشست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام - دوشنبه ۴ تیر ۱۴۰۳

نشست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام در حالی برگزار شد که کشورهای عضو، به‌ویژه تروئیکای اروپا، با ابراز نگرانی از فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی، درباره احتمال فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» هشدار دادند.

معاون نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۴ تیر در این نشست با بیان اینکه حکومت ایران همچنان به نقض توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ و کارشکنی در روند نظارتهای بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه می‌دهد، گفت نباید در محکوم کردن این رفتار تأمل کرد.

رابرت وود با اشاره به گزارش مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که تاکید دارد فعالیت‌های جمهوری اسلامی برای گسترش برنامه هسته‌ای خود توجیه صلح‌آمیز ندارد، افزود جمهوری اسلامی باید اقداماتی را انجام دهد که اعتماد جامعه بین‌المللی را جلب کند، نه آن که فعالیت‌هایی را همچنان ادامه دهد که خطرات بزرگی را به دنبال خواهند داشت.

نماینده دائم بریتانیا در سازمان ملل متحد نیز در این نشست نسبت به احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی تروئیکای اروپا به جمهوری اسلامی هشدار داد.

باربارا وودوارد، با غیرقابل قبول دانستن غنی‌سازی اورانیوم در ایران به میزان ۳۰ برابر حد مجاز توافق شده در برجام، افزود: همه گزینه‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای روی میز است.

سفیر فرانسه در سازمان ملل متحد نیز در سخنانی خواستار بهره‌گیری و فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» در قبال رفتارهای جمهوری اسلامی شد.

نیکلا دوریویه، سطح کنونی غنی‌سازی اورانیوم در ایران را فاقد توجیه غیرنظامی و صلح‌آمیز دانست و افزود، جمهوری اسلامی در پنج سال گذشته مکررا تعهدات برجامی خود را نقض کرده و عدم همکاری مطلوبش با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده است.

فعال‌شدن مکانیسم ماشه، که در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل برای اجرای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ایران پیش‌بینی شده است، باعث ازسرگیری تمامی تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران می‌شود.

معاون نماینده دائم آلمان در سازمان ملل متحد از دیگر سخنران‌های نشست امروز شورای امنیت درباره مساله هسته‌ای ایران بود که بر لزوم تعهد جهانی برای تضمین عدم دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی تاکید کرد.

توماس زانایسن با اشاره به این که میزان غنی‌سازی اورانیوم در ایران به بیش از ۳۰ برابر حد مجاز در برجام رسیده افزود: «همکاری نکردن جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نگران‌کننده و گسترش غنی‌سازی ایران، تعهد این کشور به مذاکرات مجدد را زیر سوال می‌برد.»

او همچنین از تهران خواست که با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند و با فعالیت‌های بازرسان مجرب آژانس مخالفت نکند، چرا که به گفته او، ادامه این روند موجب انزوای بیشتر جمهوری اسلامی خواهد شد.

امیر سعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در این جلسه توضیح جدیدی ارائه نداد و با تکرار ادعاهای قبلی حکومت، خروج ایالات متحده از برجام را بهانه عدم اجرای این توافقنامه توسط تهران دانست و تروئیکای اروپا را به انتشار «اطلاعات نادرست» درباره فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی متهم کرد.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در راستای اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هفدهمین گزارش خود را در این ارتباط ارائه کرده است که در نشست روز دوشنبه شورای امنیت توسط رزماری دی کارلو، معاون سیاسی او، قرائت شد.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱، هر شش ماه یک بار گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی در نشست عادی شورای امنیت این سازمان ارائه و مورد بحث اعضا قرار می‌گیرد.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز ۱۴ خرداد گفت، ذخایر اورانیوم غنی شده در ایران، از جمله ذخایر اورانیوم تا ۶۰ درصد غنی‌شده، همچنان در حال افزایش است.

شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ۱۶ خرداد از مقام‌های حکومت ایران خواست گام‌های همکاری با آژانس را با سرعت بیشتری بردارند و ممنوعیت ورود بازرسان باتجربه این بازوی نظارت هسته‌ای سازمان ملل به ایران را لغو کنند.

XS
SM
MD
LG