سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده روز ۲۴ خردادماه در واکنش به اقدام جمهوری اسلامی در افزایش ظرفیت غنیسازی اورانیوم در دو سایت زیرزمینی خود هشدار داد که آمریکا به این اقدام پاسخ خواهد داد.
متیو میلر روز پنجشنبه گفت :«گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی به وضوح نشان میدهد که تهران قصد دارد برنامه هستهای خود را به نحوی گسترش دهد که هیچ هدف صلحآمیز معتبری ندارد. این اقدامات برنامهریزی شده، ادعاهای حکومت ایران را بیشتر زیر سوال میبرد. اگر جمهوری اسلامی این برنامهها را اجرا کند، ما به طور مقتضی پاسخ خواهیم داد.»
او همچنین تاکید کرد:«جمهوری اسلامی باید بدون تأخیر بیشتر، با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری و تعهدات قانونی خود را به طور کامل اجرا کند. تا زمانی که ایران این کار را انجام ندهد، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تهران را پاسخگو خواهد دانست.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده تصریح کرد :«ما در هماهنگی نزدیک با شرکا و متحدان خود هستیم و آمادهایم در صورت ادامه همکاری نکردن جمهوری اسلامی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، فشارها بر ایران را افزایش دهیم.»
خبرگزاری رویترز روز ۲۴ خرداد با انتشار یک گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت که جمهوری اسلامی در واکنش به قطعنامه هفته قبل شورای حکام، ظرفیت غنیسازی اورانیوم در دو سایت زیرزمینی خود را گسترش داده و به سرعت سانتریفیوژهای دیگری را در تاسیسات فردو نصب کرده است.
براساس این گزارش، جمهوری اسلامی ایران به آژانس اطلاع داده که تا روز ۲۲ خرداد دو آبشار جدید از سانتریفیوژهای «آیآر-۶» را تکمیل کرده و هشت آبشار حاوی ۱۷۴ سانتریفوژ «آیآر-۶» را طی سه تا چهار هفته آینده در واحد ۱ تاسیسات غنیسازی فردو نصب خواهد کرد.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۶ خرداد امسال با تصویب قطعنامهای از جمهوری اسلامی خواست فورا به پرسشهای بازرسان درباره منشاء ذرات اورانیوم کشفشده در سایتهای اعلامنشده خود پاسخ دهد و تصمیم اخیر برای منع ورود برخی بازرسان به ایران را لغو کند.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۴ خرداد گفت ذخایر اورانیوم غنی شده در ایران، از جمله ذخایر اورانیوم تا ۶۰ درصد غنیشده، همچنان در حال افزایش است. ایالات متحده هم ۱۵ خردادماه تصریح کرد که هیچ توجیهی برای انباشت اورانیوم بسیار غنی شده در ایران وجود ندارد.