«دیدهبان سازمان ملل» که یک نهاد حقوق بشری غیرانتفاعی است، میگوید آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد که برای رسیدگی به «تحریمهای یکجانبه» به ایران سفر کرده است، در سال ۲۰۲۱ مبلغ ۲۰۰ هزار دلار از دولت چین کمک مالی دریافت کرده است.
این خبر که نخست روز سهشنبه در توییتی از سوی هیلل نیور، مدیر اجرایی «دیدهبان سازمان ملل» مطرح شد، روز پنجشنبه به تفصیل در گزارشی در وبسایت این سازمان منتشر شده است.
این نهاد غیرانتفاعی مستقر در ژنو میگوید اسناد ثبتشده در سازمان ملل نشان میدهد خانم دوهان این مبلغ را دریافت کرده و از او خواست ۲۰۰ هزار دلاری که همزمان با پنهانکاری پاکسازی قومی اویغورها در چین دریافت کرده، به دولت این کشور برگرداند.
آلنا دوهان، استاد حقوق بینالملل در دانشگاه دولتی بلاروس از دو سال پیش به عنوان کارشناس مستقل حقوق بشر در امور تحریمهای یکجانبه معرفی شد و گزارشهای او موضع رسمی سازمان ملل به شمار نمیآید.
سفر خانم دوهان به ایران در حالی است که جمهوری اسلامی از حضور گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل جلوگیری میکند. بر همین اساس، این سفر با انتقادهایی از جمله از سوی شیرین عبادی، دارنده جایزه صلح نوبل، و شاهزاده رضا پهلوی روبهرو شده است که خواستار توجه به وضعیت نقض حقوق بشر در ایران شدهاند.
حسین رونقی، فعال حقوق بشر نیز در یادداشتی که همزمان با حضور دوهان در ایران در وال استریت ژورنال منتشر شد نوشت: «اگر آمریکا سپاه پاسداران را از فهرست سازمانهای تروریستی حذف کند، هم امنیت ملی خود را قربانی کرده و هم به مردم ایران خیانت میکند.» او همچنین در توئیتی نوشت: «این پیام ماست از داخل ایران: شکنجهگران ما را تقویت نکنید، تسلیم کسانی که ما را به اسارت گرفتهاند نشوید. در غیر این صورت، در عین قربانی کردن امنیت ملی خود، به مردم ایران هم خیانت میکنید.»
همچنین پنج کنشگر مدنی در ایران در نامهای به او نوشتهاند که جمهوری اسلامی و نمایندگان آن که خانم دوهان با آنها گفتوگو میکند، نماینده اکثریت مردم ایران نیست و «ساختار غیردموکراتیک، فساد سیستماتیک و همچنین ناکارآمدی حکومت، موجب شده است که بیش و پیش از تحریمهای قهری یکجانبه ، این خود حکومت جمهوری اسلامی و نهادهای آن است که موجبات فشار اقتصادی بر مردم و نقض آشکار و فاحش حقوق بشر در ایران را به وجود آوردهاند.»
گزارشگر ویژه سازمان ملل که با موافقت جمهوری اسلامی به ایران سفر کرده، روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت در یک کنفرانس خبری، کشورهایی که تحریمهایی یکجانبه علیه ایران وضع کردهاند، به خصوص آمریکا، را ترغیب کرد آنها را لغو کنند.