لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۴

گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور افغانستان: صدا و حقوق زنان باید در نشست دوحه با طالبان پررنگ باشد


ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان - آرشیو
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان - آرشیو

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان در مورد به حاشیه رانده شدن صدا و حقوق زنان در نشست بین‌المللی پیش‌رو با طالبان در دوحه هشدار داد.

ریچارد بنت، آخرین گزارش خود را در مورد تشدید نقض حقوق زنان و دختران افغان توسط طالبان روز سه‌شنبه به شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو ارائه کرد.

او گفت: «در پی تحقیقات گسترده، مشاوره و تحلیل، مشخص شده است سرکوب جنسیتی نهادینه‌شده طالبان که از طریق نقض حقوق بنیادین زنان و دختران ایجاد و اجرا می‌شود، گسترده و نظام‌مند بوده و حمله‌ به کل جامعه مدنی است و جنایت علیه بشریت محسوب می‌شود.»

این کارشناس سازمان ملل گفت: «شدت و مقیاس جنایات وسیع است و ما مسئولیت جمعی داریم که این سیستم وحشتناک را به چالش بکشیم و از بین ببریم و عاملان آن را پاسخگو قرار دهیم.»

بنت این گزارش را در شرایطی ارائه داد که سازمان ملل متحد برای میزبانی نشست دو روزه نماینده‌های ویژه کشورها در امور افغانستان در دوحه قطر گرد هم می‌آیند. طالبان نیز برای نخستین بار در این سومین نشست دوحه شرکت خواهند کرد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که گروه‌های مدنی افغانستان به نشست آتی دوحه دعوت نشده‌اند، در حالی که در دومین نشست در ماه فوریه گذشته حضور داشتند. طالبان از حضور در نشست دوم خودداری کرد و شرطش این بود که نماینده‌های آنها، تنها نمایندگان افغانستان باشند.

سازمان ملل متحد می‌گوید نشست دوحه با هدف ایجاد یک رویکرد منسجم و یکپارچه جهانی برای تعامل با طالبان برپا می‌شود.

بنت گفت، نشست پیش‌رو فرصت مهمی برای تأیید این موضوع است که اعضای جامعه مدنی از جمله زنان، باید حضور مؤثری در آن داشته باشند و حقوق زنان در گفتگوها پررنگ باشد.

او افزود، «طالبان به عنوان یک دولت به رسمیت شناخته نمی‌شوند و نباید با آنها به عنوان یک دولت رفتار شود. آنها نباید اجازه داشته باشند که شرایط جلسات سازمان ملل را دیکته کنند.»

بنت تأکید کرد به حاشیه راندن حقوق بشر می‌تواند پیامدهای مخرب و درازمدتی به همراه داشته باشد.

طالبان انتقادهای بین‌المللی از حکومت خود، از جمله محدودیت دسترسی زنان به تحصیل و اشتغال را رد کرده و ادعا می‌کند این سیاست با فرهنگ افغانستان و تفسیر آنها از قوانین اسلامی همخوانی دارد.

سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان تأیید کرده است هیأتی از طرف آنها در سومین نشست دوحه شرکت خواهد کرد. عبدالقهار بلخی گفت، «اگر تغییراتی در دستور کار ایجاد شود، بر تصمیم ما تأثیر خواهد گذاشت.»

ریچارد بنت از جامعه بین‌المللی خواست تا حقوق بشر و صدای زنان را در فرآیندهای سیاسی و تعاملات دیپلماتیک با طالبان مدنظر قرار دهند.

XS
SM
MD
LG