یک گزارشگر سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ۲۴ خرداد، گفت که طالبان باید به رایان کوربت، شهروند آمریکایی که نزدیک به دو سال در افغانستان زندانی شده است، خدمات فوری پزشکی بدهد تا از آسیبهای جبرانناپذیر به سلامتی یا حتی مرگ او جلوگیری شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آلیس جیل ادواردز، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور شکنجه و سایر رفتارها یا مجازاتهای بیرحمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز، گفت: «طالبان باید بدون تأخیر به رایان کوربت در یک بیمارستان غیرنظامی، خدمات پزشکی ارائه دهد.»
او افزود که رایان کوربت، امدادگر آمریکایی، بدون هیچ اتهامی «در شرایط کاملا نامساعد و بسیار پایینتر از استانداردهای بین المللی» بازداشت شده است.
این گزارشگر ویژه سازمان ملل گفت که این موضع «تاثیر قابل توجهی بر سلامت جسمی و روانی او دارد» و افزود که این موضوع را به طور مستقیم با طالبان در میان گذاشته است.
وی هشدار داد که رایان کوربت بدون مراقبتهای پزشکی کافی، «در معرض آسیبهای جبران ناپذیر یا حتی مرگ قرار دارد.»
رایان کوربت با خانوادهاش در سال ۲۰۱۰ میلادی به افغانستان نقل مکان کرد. او با سازمانهای غیردولتی کار کرد و سپس شرکت خود به نام «بلوم افغانستان»را از طریق دادن مشاوره و ارزیابی پروژهها آغاز کرد.
او پس از تسلط طالبان بر افغانستان، این کشور را در سال ۲۰۲۱ به همراه خانوادهاش را ترک کرد، اما به کار با سازمان خود ادامه داد و در ژانویه ۲۰۲۲ برای تمدید ویزای تجاریاش به افغانستان بازگشت.
وکلای او گفتهاند که طالبان، رایان کوربت را با وجود داشتن ویزای معتبر، در ماه اوت ۲۰۲۲ پس از بازگشت برای پرداخت حقوق و آموزش کارکنانش دستگیر کرد. یک آلمانی و دو افغان که همراه کوربت دستگیر شدند، بعدها آزاد شدند.
کارشناس سازمان ملل همچنین گفت که کوربت به مشکلات پزشکی متعددی از جمله کاهش وزن شدید مبتلا شده و بارها گفته است قصد خودکشی و خودزنی دارد.
ایالات متحده از زمانی که کابل در اوت ۲۰۲۱ و با خروج نیروهای آمریکایی، به دست طالبان افتاد و سقوط کرد، هیچ حضور دیپلماتیکی در کابل نداشته است.