نماینده واشنگتن در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه از جنوب ترکیه دیدار کرد تا بر چگونگی ارسال کمک از طریق مرز زمینی این کشور به سوریه نظارت کند.
لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد گفت که هدف اصلی از سفر او «به روزرسانی در مورد وضعیت میدانی است تا موقعیت بهتری برای مذاکره جهت تمدید کمکرسانی» ایجاد شود.
دستور شورای امنیت برای عملیات بشردوستانه طولانی مدت، که روسیه و چین پیشتر آن را تنها به یک نقطه مرزی ترکیه در منطقه تحت کنترل شورشیان سوریه محدود کردهاند، دهم ژوئیه به پایان میرسد.
هنگامی که پانزده عضو شورای امنیت برای نخستین بار در سال ۱۳۹۳ مجوز ارسال کمکهای فرامرزی را به سوریه صادر کرد، این محمولهها اجازه یافت تا از چهار نقطه مرزی از ترکیه، عراق، و اردن عبور کند.
سفیر آمریکا در سازمان ملل تأکید کرد که «میخواهد مردم سوریه بدانند که پس از ۱۰ سال جنگ، فراموش نشدهاند.»
او چهارشنبه با اعضای سرویس دفاع مدنی سوریه موسوم به «کلاهسفیدها» که توسط مخالفان حکومت بشار اسد اداره میشود، ملاقات کرد، و همچنین قرار بود با پناهندگان سوری، مقامات سازمان ملل، ترکیه، و امدادگران دیدار کند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، از شورای امنیت درخواست کرده است که مأموریت امدادرسانی به سوریه را تمدید کند، و گفت که این اقدام عملی «ضروری اخلاقی و بشردوستانه» است.
به گفته سازمان ملل متحد، این محمولهها به بیش از چهار میلیون نفر کمک میکند.
روسیه و آمریکا در آخرین لحظه در سال ۲۰۲۱ و پس از اینکه جو بایدن این موضوع را ولادیمیر پوتین در میان گذاشت، به توافقی مبنی بر تمدید تنها گذرگاه کمکرسانی باقیمانده در ترکیه دست یافتند.
مناقشات بین واشنگتن و مسکو در آن زمان پر از تنش بود، اما پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه شدت یافته است.
روسیه مخالفت خود را با تجدید عملیات کمکرسانی به سوریه اعلام کرده است و میگوید که این اقدام حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور را زیر سوال میبرد. به عقیده مسکو، کمکهای بشردوستانه باید از داخل خاک سوریه ارائه شود.
عمار آلسمو، یکی از اعضای سازمان کلاهسفیدها، پس از ملاقات با توماس گرینفیلد، گفت که تکیه بر کمکهای بشردوستانه ارائه شده از داخل خاک سوریه «فاجعهبار» خواهد بود.
کلاهسفیدها سازمانی داوطلبانه است که هدف از فعالیت خود را کمک و نجات غیرنظامیان در مناطق جنگی سوریه اعلام کردهاست.