لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۵

حمایت مالی جمهوری اسلامی از سوریه در میانه مشکلات اقتصادی مردم ایران


بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، در دیدار با آیت الله خامنه‌ای
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، در دیدار با آیت الله خامنه‌ای

بانک جهانی ماه گذشته میلادی در گزارشی اعلام کرد: اقتصاد سوریه در شرایط دشواری قرار دارد . بانک جهانی در این گزارش، با هشدار نسبت به کاهش ارزش پول ملی سوریه و کمبود مواد غذایی و سوخت درباره وضعیت مردم این کشور ابراز نگرانی کرد.

کمتر از سه هفته بعد از انتشار گزارش بانک جهانی، بشار اسد رئیس جمهور سوریه به صورت ناگهانی به تهران سفر کرد. او در این سفر چند ساعته به دیدار رهبر جمهوری اسلامی رفت و سپس با ابراهیم رئیسی گفتگو کرد.

سحام نیوز رسانه وابسته به حزب اعتماد ملی، به نقل از سایت شبکه تلویزیونی المیادین در ارتباط با این سفر نوشت: «رئیسی در دیدار با اسد گفته، ایران در برابر کمک‌های اقتصادی به سوریه پولی دریافت نخواهد کرد. خبری که المیادین آن را به سرعت حذف کرد.»

سفر بدون اعلام رئیس جمهور سوریه به تهران بازتاب های زیادی هم در میان فعالان رسانه‌ای داشت. برخی از کاربران در رسانه های اجتماعی نوشتند: «‌بشار اسد آمده که سهم نفت سوریه را دریافت کند.»

کمکهای جمهوری اسلامی به آنچه «محور مقاومت» می‌خواند سابقه‌ای طولانی دارد.

رهبر جمهوری اسلامی ۱۴ بهمن ۱۳۹۰ در خطبه‌های نماز جمعه تهران گفت: «ما در قضایاى ضدیت با اسرائیل دخالت کردیم. بعد از این هم هر جا هر ملتى، هر گروهى با اسرائیل مبارزه کند، مقابله کند، ما پشت سرش هستیم و کمکش می کنیم و هیچ ابائى هم از گفتن این حرف نداریم. این حقیقت و واقعیت است.»

پس از این سخنان آیت‌الله خامنه‌ای، دیگر مقامات جمهوری اسلامی و مسئولان سازمانهای تحت حمایت ایران در کشورهای عربی نیز به صراحت از ارسال و دریافت کمک های نقدی و غیر‌نقدی از طرف جمهوری اسلامی خبر دادند.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی وقت مجلس، اواخر سال ۹۸ اعلام کرد در یک دهه گذشته، جمهوری اسلامی حدود «۳۰ میلیارد دلار» در سوریه هزینه کرده است.

هفدهم مهر سال۹۷ نیز گروه اقدام ویژه ایران در وزارت خارجه آمریکا با انتشار گزارشی اعلام کرد که جمهوری اسلامی میلیاردها دلار برای حمایت از بشار اسد و گروه‌های مورد حمایت خود در یمن و عراق هزینه می‌کند. خبر انتشار گزارش این گروه را مایک پومپئو، وزیر خارجه وقت آمریکا، در توییتر اعلام کرد. وی نوشت: «در حالی که مردم ایران به سختی زندگی می‌کنند، حکومت تبهکار ایران از سال ۲۰۱۲ تاکنون ۱۶ میلیارد دلار برای کمک به اسد و حمایت از دیگر شرکای خود در سوریه، عراق و یمن هدر داده است.»

همزمان حسین علایی از فرماندهان سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پاسخ به انتقادها درباره چرایی کمک‌های جمهوری اسلامی به دولت بشار اسد به سایت جماران گفت: «بشار اسد غیر از ایران کسی را در دنیا نداشت. دلیل رفاقت ایران با بشار اسد مسأله اسرائیل بود.
ایران همیشه نگران این بوده و هست که اسرائیل بر سوریه و لبنان مسلط شود. به گفته علایی ایران نگران است که اسرائیل توسعه پیدا کند، بنابراین تلاش می کند تا محور مقاومت تقویت شود.»

این در حالی است که بر اساس گزارشهای رسمی، با وجود هزینه‌های گزاف جمهوری اسلامی در سوریه، ایران فقط ۳ درصد از بازار این کشور را در اختیار دارد و ۳۰ درصد اقتصاد سوریه در اختیار ترکیه است.

XS
SM
MD
LG