فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه، گیر پدرسون، روز سهشنبه هشدار داد که جنگ در سوریه هنوز به پایان نرسیده است، این کشور در وضعیت شکنندهای قرار دارد و با چالشهای متعددی روبرو است و باید به سرعت به سمت یک گذار سیاسی فراگیر حرکت کند.
پدرسون در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل گفت: «امید زیادی وجود دارد که سوریه اکنون یک فرصت واقعی برای حرکت به سمت صلح، ثبات اقتصادی، رشد، مشارکت همه سوریها و پاسخگویی و عدالت دارد. اما بسیاری از آینده نگران هستند. چالشهای پیش رو بسیار بزرگ است و من نگرانم که اگر این موضوع به درستی مدیریت نشود – هم از سوی سوریها و هم جامعه بینالملل – احتمال بدتر شدن اوضاع وجود دارد.»
پدرسون این سخنان را به صورت ویدئوکنفرانس از دمشق بیان کرد. او پیشتر در پایتخت سوریه با احمد الشراء (معروف به ابومحمد جولانی)، فرمانده سابق شورشیان و حالا فرمانده خودخوانده «تشکیلات اداری جدید»، و محمد البشیر، نخستوزیر و مقامات موقت دیدار کرده بود،.
تنها ۱۱ روز پس از حمله گسترده شورشیان که به فروپاشی حکومت بشار اسد و فرار او به روسیه انجامید، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه تأکید کرد که ثبات در بسیاری از مناطق این کشور شکننده است و همچنان در شمال شرق سوریه خطوط مقدم درگیری فعال وجود دارد.
گیر پدرسون گفت: «باید از غیرنظامیان در هر کجا که هستند محافظت شود. باید تنشها کاهش یابد و به سمت یک آتشبس سراسری حرکت کرد و همچنین تلاشهایی برای رفع تنش میان جناحهای نظامی انجام شود.»
او افزود: «اسرائیل باید همه فعالیتهای شهرکسازی در جولان اشغالی سوریه را که غیرقانونی است، متوقف کند. حملات به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه باید متوقف شود.»
روز سهشنبه، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به همراه وزیر دفاع این کشور، اسرائیل کاتز، برای نخستین بار در اقدامی جسورانه وارد خاک سوریه شدند. آنها از کوه حِرمون (قله جبلالشیخ به عربی) در منطقه حائل مرزی که در خاک سوریه قرار دارد، بازدید کردند.
کاتز اعلام کرد اسرائیل هر چقدر که «مورد نیاز» است در منطقه حائل حضور خواهد داشت. او گفت به ارتش اسرائیل دستور داده تا به سرعت حضوری نظامی از جمله استحکامات در این منطقه ایجاد کند، با این پیشبینی که ممکن است مدت حضور آنها طولانی باشد.
اسرائیل ارتفاعات جولان را در جریان جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷ از سوریه تصرف کرد و سپس این منطقه را به خاک خود ضمیمه کرد؛ اقدامی که از سوی واشنگتن به رسمیت شناخته شد، اما سازمان ملل متحد و بیشتر جامعه بینالمللی آن را رد میکنند.
اسرائیل تنها کشوری نیست که از نیروی نظامی در سوریه استفاده میکند.
در شمال شرق سوریه، نیروهای ترکیه علیه ائتلاف موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» که تحت رهبری کردها و مورد حمایت آمریکا هستند، عملیات میکنند. آتشبسی پنجروزه که بین آنها به پایان رسیده بود، طبق گفته یک مقام آمریکایی روز سهشنبه تا پایان این هفته تمدید شد.
برخی اطلاعات این گزارش از آسوشیتدپرس، خبرگزاری فرانسه و رویترز دریافت شده است.