هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه ۲۶ آذرماه با بیان این که «تحرکات جمهوری اسلامی در سوریه پس از بشار اسد را زیر نظر داریم»، گفت «مقامهای حکومت ایران اکنون در حال ارزیابی مجدد شرایط سوریه هستند.»
جان کربی در جلسهای با خبرنگاران با اشاره به خروج ۴ هزار ایرانی از سوریه پس از سقوط اسد، گفت: ارزیابی و مشاهدات ما نشان میدهد سران جمهوری اسلامی انتقال نفرات و برخی تجهیزات خود را به خارج از سوریه ادامه میدهند، اما مقیاس و زمان این تخلیه بهطور دقیق مشخص نیست.
او همچنین تاکید کرد که «رهبران ایران قطعاً قادر به نجات اسد نبودند، اما پس از خروج او، شرایط سوریه را ارزیابی میکنند تا درباره نقش احتمالی خود در آینده این کشور تصمیم بگیرند.»
همزمان در روز دوشنبه، کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از دیدار با وزیران امور خارجه این اتخادیه به خبرنگاران گفت: افراط گرایی، روسیه و حکومت ایران نباید در آینده سوریه جایی داشته باشند.
این در حالی است که نعیم قاسم رهبر حزبالله اعتراف کرده است که این گروه شبهنظامی مهمترین مسیر تأمین تسلیحات خود از جمهوری اسلامی ایران، یعنی راه سوریه را از دست داده است.
سوریه تحت حکومت اسد، مهمترین متحد دولتی حکومت ایران در ائتلاف منطقهای شامل گروههای سیاسی و شبهنظامی مانند حزبالله بود. همچنین این کشور، حلقه اصلی جغرافیایی برای انتقال تسلیحات و تجهیزات از ایران به لبنان محسوب میشد.