گزارش جدید سازمان ملل متحد هشدار میدهد که القاعده هشت اردوگاه آموزشی جدید را در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان ایجاد کرده است و به طور فزایندهای به شبهنظامیان مخالف دولت پاکستان برای انجام حملات در خاک پاکستان کمک میکند.
در این گزارش آمده است که یک اردوگاه القاعده در استان مرزی کُنر افغانستان دوره «آموزش بمبگذاری انتحاری» را برای حمایت از عملیات گروه «تحریک طالبان پاکستان» برگزار میکند. «تحریک طالبان پاکستان» که به عنوان یک «گروه تروریستی جهانی به طور ویژه تعیینشده» شناسایی شده است حملات علیه نیروهای امنیتی پاکستان را رهبری میکند.
تیم پشتیبانی تحلیلی و نظارت بر تحریمها در سازمان ملل متحد این هفته یافتههای خود را منتشر کرد و ارزیابی جدیدی را از تهدیدهای گروههای شبهنظامی، به ویژه «تحریک طالبان پاکستان»، از پناهگاههایشان در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان برای منطقه ارائه کرد.
مقامات حکومت طالبان در افغانستان روز پنجشنبه ۱۲ بهمن، یافتههای سازمان ملل متحد را به عنوان «ادعاهای نادرست» رد کردند.
در این گزارش اشاره شده است که روابط طالبان با رهبران ارشد القاعده، به ویژه با «القاعده در شبه قاره هند»، که شاخه منطقهای آن گروه است، «قوی» باقی میماند.
بنا بر یافتههای این گزارش، طالبان «به طور کلی هوادار اهداف تحریک طالبان پاکستان هستند» و به درخواستهای مکرر پاکستان برای جلوگیری از خشونت ستیزهجویان برونمرزی پاسخ ندادهاند. تنها در سال ۱۴۰۱ نزدیک به هزار نفر از نیروهای امنیتی پاکستان و غیرنظامیان پاکستانی به دست ستیزهجویان کشته شدند.
این گزارش بازداشت کوتاهمدت ۷۰ تا ۲۰۰ عضو تحریک طالبان پاکستان و جابهجایی پرسنل به سمت شمال و به دور از مناطق مرزی توسط طالبان را، عامل منحرفکننده فشار پاکستان برای مهار جنبش طالبان پاکستان ارزیابی کرده و افزوده است: «گروه طالبان، هسته اصلی القاعده و جنگجویان القاعده، علاوه بر تامین تسلیحات و تجهیزات، به نیروهای تحریک طالبان پاکستان در حملات برونمرزی کمک کردند ... شماری از اعضای طالبان هم به جنبش طالبان پاکستان ملحق شدند، چون پشتیبانی را وظیفه دینی خود میدانستند.»
گزارش سازمان ملل میگوید اعضای تحریک طالبان پاکستان و خانوادههایشان بستههای کمکی منظم از طالبان دریافت میکنند. این گزارش میافزاید که بر اساس گزارشها مقامات طالبان ماهانه معادل ۵۰ هزار دلار به نورولی محسود، رهبر تحریک طالبان پاکستان، میدهند.
گزارش افزایش شمار شهروندان افغانستانی در صفوف تحریک طالبان پاکستان را یک تحول قابل توجه خوانده و گفته که هسته مرکزی القاعده به آموزش، راهنمایی ایدئولوژیکی و حمایت از جنبش طالبان پاکستان ادامه میدهد. سازمان ملل افزود که القاعده اخیراً به دلیل ترس از این که هدف آمریکا قرار بگیرد، دستور داده که تمام خودروهایش به جنبش طالبان پاکستان «اهدا» کند. این پشتیبانی تحریک طالبان پاکستان را «تقویت و گستاخ» کرده است تا حملات را با خودمختاری بیشتری انجام دهد.
گزارش سازمان ملل خاطرنشان کرد که بر اساس گزارشها، القاعده جنگجویان مسلح را برای حمایت از یک حمله بزرگ جنبش طالبان پاکستان به پاسگاه های امنیتی در منطقه مرزی چیترال پاکستان، تأمین میکند و روحیه آن گروه را بالا میبرد.
در این گزارش آمده که یک گروه نوپا موسوم به «تحریک جهاد پاکستان» هم از خاک افغانستان، احتمالا با حمایت القاعده و تحریک طالبان پاکستان، در حال فعالیت است.
«تحریک جهاد پاکستان» در ماههای اخیر مسئولیت چندین حمله به مقامات بلندپایه ارتش پاکستان را بر عهده گرفته است. مقامات اسلام آباد گفتند که تعدادی از مهاجمانی که در این حملات به دست نیروهای امنیتی کشته شدند، اتباع افغانستان بودند.
در آذر ماه، اعضای «تحریک جهاد پاکستان»، از جمله بمبگذاران انتحاری، به یک پایگاه ارتش در شمال غربی ایالت خیبر پختونخوا حمله کردند و ۲۳ سرباز را کشتد. این مرگبارترین حمله علیه ارتش پاکستان در سالهای اخیر بود.
در بررسی سازمان ملل اشاره شده که چندین کشور عضو گزارش دادهاند که «سلاحهای بسیاری در انبارها موجود بوده» که پس از خروج نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا از افغانستان در شهریور ۱۴۰۰ و روی کار آمدن طالبان، به جا مانده و همچنان تکثیر میشود. این سازمان افزود که بر اساس گزارشها، سلاحها و تجهیزات، بهویژه سلاحهای مجهز به قابلیت دید در شب، «حملات جنبش طالبان پاکستان علیه نیروهای امنیتی آن کشور» را «مرگبارتر کرده است.»
سخنگوی ارشد دولت طالبان روز پنجشنبه گزارش سازمان ملل در مورد حضور اردوگاههای القاعده یا ادعاهایی مبنی بر حمایت کابل از گروههای شبهنظامی را رد کرد.
ذبیح الله مجاهد در بیانیهای گفت: «هیچ کس در افغانستان با القاعده مرتبط نیست و امارت اسلامی به کسی اجازه نمیدهد که از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده کند. با این حال، جلوگیری از حملات در داخل خاک پاکستان مسئولیت ما نیست.»
مجاهد پیشتر هم ادعاهای پاکستان را در این باره که دولتش به «تحریک طالبان پاکستان» اجازه انجام حملات برون مرزی میدهد، رد کرده بود.
تحریک طالبان پاکستان برای این شناخته شده که از سویی سالها حملات شورشیان را علیه نیروهای بینالمللی به رهبری آمریکا در افغانستان هدایت میکرد، و از سوی دیگر سربازگیری میکرد و به رهبران طالبان در خاک پاکستان پناه میداد.
به گفته مقامات پاکستان، این گروه پس از تسلط طالبان بر افغانستان، عملیات فرماندهی و کنترل خود را به مناطق مرزی آن کشور منتقل کرد و در آنجا با آزادی بیشتری به حملات خود ادامه میدهد.