با گذشت چهار روز از حمله نظامی روسیه به اوکراین و بلاتکلیفی دانشجویان ایرانی پس از وعدههای سفارت جمهوری اسلامی در کییف مبنی بر کمک به آنها برای خروج از اوکراین، یک دانشجوی ایرانی در فایل ارسال شده به صدای آمریکا میگوید که سفارت ایران در کییف برای آنها «هیچکاری انجام نداده است.»
در این فایل صوتی که نسخهای از آن به صدای آمریکا ارسال شده، این دانشجوی ایرانی که میگوید خود را از کییف به شهر «لویو» در غرب اوکراین رسانده است و مقصد بعدی او ورشو، پایتخت لهستان است میگوید: «سفارت ایران در کییف کاری برای دانشجویان ایرانی انجام نداده است و دانشجویان را به حال خود رها کرده است.»
او با بیان این که سفارت ایران در کییف هیچ وسیله نقلیهای برای انتقال آنها به مناطق امن نفرستاده، در ادامه افزود، در تماسی تلفنی با سفارت ایران به او کمکی نکرده و تلفن را قطع کردهاند.
این در حالی است که خبرگزاری صداوسیما به نقل از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم گزارش کرده است که هاشم داداشپور، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان، روز یکشنبه ۸ اسفند از تشکیل ستاد همراهی و حمایت به منظور تسریع در امور مربوط به دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در اوکراین در این سازمان خبر داده و گفته است «در تلاش هستیم تا دانشجویان ایران را به یکی از کشورهای لهستان، مجارستان و رومانی هدایت شوند.»
وی افزوده است انتقال دانشجویان با پیگیری و هماهنگی با دستگاههای مربوطه در داخل و خارج از کشور، سفیر ایران در اوکراین، سفرای کشورهای همسایه و رایزن علمی صورت گرفته است.
این اخبار در حالی منتشر میشود که روز شنبه ۷ اسفند ماه نیز یکی از دانشجویان ایرانی که دستکم سه روز را به همراه تعداد دیگری از دانشجویان ایران در پناهگاه سپری کرده بود، در یک ویدئوی اختصاصی ارسال شده به صدای آمریکا گفت، سفارت جمهوری اسلامی ایران در کییف هیچ کمکی به دانشجویان نکرده است و آنها برای نجات جانشان با پای پیاده به ایستگاه قطار کییف رسیدند.
یکی دیگر از دانشجویان ایرانی که میگوید در شهر خارکوف حبس شده نیز به خبرنگار صدای آمریکا گفت، سفارت جمهوری اسلامی در کییف کاری برای دانشجویان ایرانی انجام نداده است.
از سوی دیگر اردوان ارژنگ، معاون امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، امروز اعلام کرده است که دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در اوکراین، که در رشتههای زیر مجموعه وزارت علوم تحصیل میکنند، با توجه به بحران کنونی اوکراین، میتوانند در داخل کشور ادامه تحصیل بدهند.
پیشتر صدای آمریکا در گزارشی اعلام کرده بود، سفارت جمهوری اسلامی در کییف که تنها مرجع رسیدگی در داخل خاک اوکراین است، تنها پس از انتشار ویدئوهای گوناگون از دانشجویان حبس شده ایرانی در اوکراین که «سراسیمه » از سفارت ایران خواستار کمک بودند، روزه سکوت خود را شکست و منوچهر مرادی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کییف اعلام کرد: «کلیپ منتشر شده از دانشجویان ایرانی را دیدم و به محل آنها رفتیم و دیدار صمیمانهای را با دانشجویان مقیم اوکراین داشتیم.»
تنش بین روسیه و اوکراین به سال ۲۰۱۳ باز میگردد. دو کشور توافق صلح امضا کردند اما از دو ماه پیش روسیه بیش از ۱۵۰ هزار نیروی نظامی در مرز اوکراین مستقر کرد و بامداد روز پنجشنبه ۵ اسفند، ولادیمیر پوتین رئيس جمهوری روسیه فرمان عملیات نظامی در اوکراین را صادر کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در نطقی تلویزیونی در پاسخ به تهاجم روسیه به اوکراین گفت پوتین تجاوزگر است، او این جنگ را انتخاب کرده و متحمل هزینههای آن خواهد شد. آمریکا روز جمعه ۶ اسفند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه را تحریم کرد.