رکسان طاهباز، دختر مراد طاهباز میگوید که پدرش بعد از مرخصی کوتاه همزمان با آزادی نازنین زاغری رتکلیف و انوشه آشوری، به زندان اوین بازگردانده شدهاست.
رکسان طاهباز روز دوشنبه یکم فروردین، در کنفرانسی خبری در همراهی با نازنین زاغری رتکلیف و خانوادهاش گفت: «پدرم را روز گذشته مجددا به زندان اوین بازگرداندهاند درحالیکه ما همین ساعتی پیش، از این موضوع مطلع شدیم.»
دختر مراد طاهباز در این کنفرانس خبری که در ساختمان مجلس عوام بریتانیا برگزار شد، افزود: «برخلاف گزارشهایی که منتشر شده بود و آنچه به ما گفتهبودند، او نه تنها به خانوادهاش ملحق نشده...که به او حتی مرخصی از زندان هم ندادهاند.»
این درحالی است که سازمان کمک به گروگانها در سرتاسر جهان، در پیامی اعلام کرد که مراد طاهباز از زمان بازگردانده شدن به زندان، اعتصاب غذا کرده است. نزار زکا، رئیس این سازمان در گفتوگویی با بخش فارسی صدای آمریکا، این خبر را تایید کرد.
نزار زکا در تشریح وقایع گفت: «اول او (مراد) را بیرون آوردند، بعد به او گفتند که باید برای پابند، اندازهگیری کنیم و (نهایتا او را دوباره به زندان) بازگرداندند. اینها همه بهانه است. ما هم چنین تجربیاتی داشتهایم و در مقابل آن دوام آوردیم. این کاری است که سپاه پاسداران میکند. اول فرد را آزاد کرده و بعد باز میگردانند و بعد موضوعی دیگر علم میکنند. چیزی که مطمئن هستیم این است که او را به زندان بازگرداندهشده و او هم (در واکنش) دست به اعتصاب غذا زده است و باید کاری انجام شود.»
او در ادامه افزود: «آنها (مقامات ایران) با ما (گروگانها) بازی میکنند. از مراد استفاده میکنند تا بر آمریکا و بریتانیا فشار آورده و خواستههای بیشتری مطالبه کنند. ما بیهیچ قید و شرطی خواستار پایان این روال هستم چرا که دیگر کافی است.»
مراد طاهباز که شهروند سه تابعیتی ایرانی، بریتانیایی و آمریکایی است هم قرار بود همراه با آزادی انوشه آشوری و نازنین زاغری رتکلیف، ابتدا از زندان مرخص و سپس بتواند ایران را ترک کند.
نازنین زاغری رتکلیف هم در این کنفرانس خبری با تاکید براینکه باید تمامی زندانیهایی که به ناحق در ایران دستگیر شدهاند، آزاد شوند، گفت: «من باور دارم معنای آزادی هیچگاه و تا زمانی که تمامی کسانی که به ناحق در ایران آزاد نشده و به خانواده خود ملحق نشدهاند، کامل نخواهد بود.»
خانم زاغری به صراحت خواستار آزادی مراد طاهباز و دیگر دوتابعیتیها، علاوه بر زندانیان دینی و عقیدتی از زندانهای ایران شد.
او با تایید وجود چنین الگویی در رفتار با زندانیان در ایران گفت: «به من هم بارها و بارها وعده داده شده بود که به خانه بازمیگردم ولی هیچوقت این وعدهها عملی نشد. به جایی رسیدم که گفتم دیگر به این حرفها اطمینان نمیکنم. در این مدت پنج وزیر خارجه در بریتانیا بر سرکار آمدند و بالاخره باید یکی از آنها کار را تمام میکرد که نهایتا هم انجام شد. کاری که الان انجام شد، باید شش سال پیش انجام میشد.»
انوشه آشوری و نازنین زاغری رتکلیفپس از تسویه حساب بدهی قدیمی دولت بریتانیا به ایران، آزاد شدند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران که همواره ارتباط بین پرونده آزادی زندانیان با این تسویه حساب را منکر شده است، هفته گذشته تلویحا گفت: «بیش از ٣٩٠ میلیون پوند پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در خصوص برخی خریدهای دفاعی از انگلیس مطالبه داشتیم که چند روز پیش موفق شدیم این مبلغ را دریافت کنیم.»
از دیگر شهروندان دوتابعیتی یا خارجی محبوس در ایران میتوان به سیامک و باقر نمازی و عماد شرقی (شهروندان ایرانی-آمریکایی)، مهرداد رئوف (شهروند ایرانی-بریتانیایی)؛ احمدرضا جلالی (پژوهشگر ایرانی-سوئدی)، مسعود مصاحب و کامران قادری (شهروندان ایرانی-اتریشی)، فریبا عادلخواه (شهروند ایرانی-فرانسوی) و ناهید تقوی (شهروند آلمانی ایرانیتبار)، و همچنین بنجامین بریر گردشگر فرانسوی اشاره کرد.