یک مقام ارشد وزارت خزانهداری آمریکا با اشاره به تقلب، پولشویی و دور زدن تحریمهای ایران توسط بانکهای تجاری عراق، خواستار نظارت بیشتر بغداد در این رابطه شد.
او گفت: «بانک مرکزی عراق باید به خطرات مداوم سوء استفاده از دلار در بانک های تجاری این کشور رسیدگی کند تا مانع اقدامات تنبیهی جدیدی شود که بخش مالی این کشور را هدف قرار میدهد.
به گزارش رویترز، در ماه ژوئیه گذشته، آمریکا ۱۴ بانک عراقی را از انجام معاملات دلاری به عنوان بخشی از مقابله با استفاده غیرقانونی از دلار منع کرد.
علیرغم این اقدامات، یک مقام ارشد خزانهداری ایالات متحده که خواست نامش فاش نشود، گفت که هنوز بانکهای عراقی دیگری به انجام امور پرمخاطرهای میپردازند که «باید اصلاح شوند».
با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی ذخیره شده در آمریکا، عراق به شدت به حسن نیت واشنگتن برای اطمینان از اینکه درآمدهای نفتی و منابع مالی این کشور با سرزنش ایالات متحده مواجه نمی شود، متکی است.
این مقام وزارت خزانهداری گفت که اقدام ایالات متحده در ماه ژوئیه بر اساس نشانههای روشنی از فعالیتهای مالی غیرقانونی و جرائم ادعایی است که وزارت خزانهداری به دنبال آن بود، مواردی که شامل پولشویی، رشوه، اخاذی، اختلاس، و کلاهبرداری است.
رئیس بانک مرکزی عراق گفته است که این کشور متعهد به اجرای مقررات مالی سخت گیرانهتر و مبارزه با قاچاق دلار است. بانک مرکزی عراق پنجشنبه به درخواست خبرگزاری رویترز برای اظهارنظر پاسخی نداد.
فرهاد علاءالدین، مشاور امور خارجی نخست وزیر عراق، میگوید که دولت «اقدامات سختی را برای اطمینان از حفظ منافع عراق و در عین حال بهبود وضعیت بخش بانکی و بازار نقل و انتقالات» کشور اتخاذ کرده است.
علاءالدین گفت که دولت عراق برای ادامه مسیر اصلاحات و مبارزه با فساد جدی است.
عراق بیش از ۷۰ بانک خصوصی دارد و نمونه جالبی در منطقه محسوب میشود. نظام بانکی این کشور تا زمان سرنگونی صدام حسین توسط آمریکا در سال ۲۰۰۳ تقریبا به طور کامل تحت کنترل دولت بود. کمتر از یک سوم بانکهای خصوصی عراق اکنون در لیست سیاه آمریکا قرار دارند.
دولت عراق با حمایت احزاب قدرتمند و تحت حمایت ایران به قدرت رسید و بنابراین نمیتواند تهران را از خود دور کند، و با اقدامات خود احزاب و گروههای مسلح را که منافع عمیقی در اقتصاد بسیار غیررسمی عراق دارند، خشمگین کند. وزارت امور خارجه ایران به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداد.
۱۴ بانکی که در ماه ژوئیه با تحریمهای دلاری آمریکا مواجه شدند، از دولت عراق خواستهاند تا اقدامات تنبیهی علیه آنها را اصلاح کند و میگویند قوانین را رعایت میکنند.
این مقام خزانهداری آمریکا میگوید که دولت محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، که در اکتبر ۲۰۲۲ منصوب شد، همکاریهای لازم را داشته و «پیشرفتهایی» حاصل شده است، موردی که «لزوما» در ۱۰-۱۵ سال گذشته وجود نداشت.
با این حال، این مقام وزارت خزانهداری آمریکا بدون اشاره به شخص یا اشخاصی، گفت برخی که منافعی در ادامه وضعیت موجود دارند، میتوانند در ایجاد تغییرات اخلال کنند.