لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۰

تشدید گشت‌زنی نیروی دریایی آمریکا برای حفظ امنیت کشتی‌رانی بین‌المللی در تنگه هرمز


نیویورک تایمز در مقاله‌ای که روز سه‌شنبه منتشر کرده به تفصیل به بررسی افزایش گشت‌زنی‌های ایالات متحده و متحدانش در خلیج فارس در واکنش به توقیف دو نفتکش توسط جمهوری اسلامی پرداخته است.

این رسانه آمریکایی مقاله خود را با اشاره به مصاحبه برد کوپر، فرمانده نیروی دریایی آمریکا در منطقه خلیج فارس در روز دوشنبه و در پایگاه نیروی دریایی ایالات متحده در بحرین آغاز کرده است که در آن گفته بود: «اقدامات ایران غیرقابل قبول است».

او چند روز پس از آن صحبت کرد که با یک ناوشکن مجهز به سیستم موشک هدایت شونده به همراه نیروی دریایی فرانسه و بریتانیا از تنگه هرمز عبور کردند تا پیامی واحد را به ایران ارسال کنند.

مقامات پنتاگون و کاخ سفید هم پیشتر در ماه جاری میلادی اعلام کردند که ایران از سال ۲۰۲۱ برای ۱۵ کشتی تجاری با پرچم بین‌المللی مجموعه‌ای از «آزار، حمله یا مداخله» را انجام داده است و برای همین آنها اقدام به افزایش گشت‌زنی توسط کشتی‌ها، پهپادها و هواپیماهای نیروی دریایی ایالات متحده و همچنین متحدینشان در منطقه را در پیش گرفته‌اند.

اخیراً، نیروی دریایی جمهوری اسلامی در اواخر آوریل با یک هلیکوپتر بر فراز عرشه یک نفتکش با پرچم جزایر مارشال حامل ۷۵۰‌هزار بشکه نفت خام ظاهر شد. تکاوران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از طریق طناب به عرشه فرود آمدند و کنترل کشتی را درست پس از عبور از تنگه هرمز به دست گرفتند.

ایران سپس یک ویدیو از جشن توقیف را در تلویزیون دولتی خود نشان داد.

شش روز بعد، دوازده قایق تندروی نیروی دریایی جمهوری اسلامی، دومین نفتکش، با نام «نیووی» و با پرچم پاناما را پس از خروج از اسکله خشک در دبی، در مسیر حرکت به سوی بندر دیگری در امارات، محاصره کردند. این کشتی مجبور به تغییر مسیر به سمت آب های سرزمینی ایران شد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید هنگام اعلام افزایش نیروی دریایی آمریکا گفت: ایالات متحده به قدرت‌های خارجی یا منطقه‌ای اجازه نخواهد داد که کشتیرانی آزاد را در آبراه‌های خاورمیانه از جمله تنگه هرمز به خطر بیندازند.

تنگه هرمز که ۳۴ کیلومتر عرض دارد از یک طرف با امارات متحده عربی و عمان و از طرف دیگر با ایران همسایه است، و شاهد تردد دائمی کشتی های تجاری است، به ویژه نفتکش‌هایی که نفت را به جهان عرضه می کنند.

به گفته مقامات پنتاگون، در حال حاضر، برنامه این است که ناوگان‌ها یا هواپیماهای اضافی نیروی دریایی به منطقه اعزام نشود، بلکه به جای آن، کشتی‌هایی که در حال حاضر در منطقه هستند را بیشتر به تنگه هرمز منتقل کنند تا سیگنالی به ایران ارسال شود که ایالات متحده و متحدانش در حال نظارت بر منطقه هستند و در صورت وقوع حوادث مشابه عکس‌العمل نشان خواهند داد.

عملیات ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده منطقه خلیج فارس تا بخش‌هایی از اقیانوس هند را پوشش می‌دهد و تعداد بیشتری از شناورهای آن اکنون در مناطق اطراف ایران متمرکز خواهند شد.

این در حالی است که جمهوری اسلامی ادامه حضور نیروهای نظامی خارجی در آب‌های خلیج فارس را تهدیدی برای امنیت کشتیرانی در این آبراه استراتژیک جهان می‌داند و معتقد است که کشورهای منطقه توانایی حفظ صلح و امنیت را دارند.

حضور نیروهای آمریکایی در خلیج فارس به اواسط دهه ۱۹۸۰ می رسد، زمانی که دوره‌ای به نام جنگ نفتکش‌ها به دلیل مجموعه ای از حملات جمهوری اسلامی به کشتی های تجاری و نفتکش‌ها در تنگه هرمز وجود داشت و مجموعه‌ای از تشدید تنش در منطقه با رهگیری کشتی‌ها توسط جمهوری اسلامی به وجود آمد.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG