یک رسانه سوئدی، با استناد به اسناد فاششده از وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، بخشی از فعالیتهای برخی افراد بانفوذ آکادمیک را شرح داده است که گفته میشود عضو گروهی بودند که با هدف تأثیرگذاری بر تصمیمگیریهای سیاسی غرب به نفع رژیم جمهوری اسلامی تشکیل شده بود.
کانال ۴ سوئد در این گزارش به نقش روزبه پارسی، سرپرست برنامه خاورمیانه و شمال آفریقای مؤسسه امور بینالملل سوئد، در این شبکه و ارتباط او با مقامات جمهوری اسلامی در جریان مذاکرات برجام پرداخته است.
روزبه پارسی، برادر تریتا پارسی رئیس پیشین نایاک، در گفتوگو با این رسانه سوئدی تأکید کرده که هدف او از پیوستن به این شبکه، دسترسی بهتر به مقامات جمهوری اسلامی برای درک دقیقتر از روند تصمیمگیریهای سیاسی در این رژیم بوده است.
او همچنین ادعای راهاندازی این شبکه توسط وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی را رد کرده است.
این گزارش میگوید که گروه موسوم به «طرح کارشناسان ایران» (IEI) از تهران و توسط جواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی هدایت میشد.
اسناد همچنین نشان میدهد که روزبه پارسی با دیپلماتهای ارشد نزدیک با ظریف نیز ارتباط نزدیکی داشته است.
این اطلاعات بر اساس هزاران ایمیل فاششده مرتبط با دیپلماتهای ارشد جمهوری اسلامی به دست آمده است و کارزار نفوذ جمهوری اسلامی بین سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ ؛ زمانی که جمهوری اسلامی بر سر برنامه هستهای خود در حال مذاکره با غرب بود را زیر ذرهبین میگذارد.
گزارش منتشر شده با استناد به ایمیلهای رد و بدلشده میگوید که جمهوری اسلامی خواستار ایجاد یک «سازمان غیر دولتی» متشکل از پژوهشگران و دانشگاهیان با نفوذ غربی بوده است.
روزبه پارسی به کانال ۴ سوئد گفته که امکان اینکه مقامات جمهوری اسلامی انگیزهای برای این گروه داشتند زیاد است ولی ادعا میکند که هدف این گروه از مشارکت در شبکه ایجادشده چیز دیگری بود.
آقای پارسی که در آن زمان به عنوان پژوهشگر در دانشگاه لوند در سوئد فعالیت میکرد در نخستین جلسه این شبکه که در هتل پنج ستاره «پاله کوبورگ» در وین اتریش در ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ برگزار شد، شرکت کرد.
او کارفرمای خود را از کار با این شبکه و دیدارهایش با مقامات ارشد جمهوری اسلامی مطلع کرده بود.
آقای پارسی به کانال ۴ گفته است که شرکتش در جلسات از این جهت مفید بود که آنها کنفرانس و یا بیانیه مطبوعاتی نبودند و میشد روند تصمیمگیری را در حال وقوع مشاهده و ارزیابی کرد.
پس از انتشار گزارش «کانال ۴ سوئد»، مؤسسه امور بینالملل سوئد در بیانیهای که نسخهای از آن در اختیار صدای آمریکا قرار گرفت، بر ادامه اطمینان داشتن خود به آقای پارسی تأکید کرده و گفت که «قاطعانه هرگونه ادعای نفوذ» را رد میکند.
این مؤسسه گفته است که دیدار پارسی و دیگر تحلیلگران و محققان با نمایندگان جمهوری اسلامی در دورهای که غرب در حال بررسی امکان مذاکره برای توافق هستهای با ایران بود، «نه غیرعادی و نه مشکوک است.»
کانال ۴ سوئد در گزارش خود اشاره کرده است که مشخص نیست آیا این گروه هنوز فعال است یا خیر ولی اعضای آن همچنان در رسانهها صحبت میکنند و در رسانههای اجتماعی فعال هستند.
روزبه پارسی به کانال ۴ گفته است که دیگر در این گروه نیست.
نام روزبه پارسی در کیفرخواست دادگاه حمید نوری متهم به مشارکت در اعدام های تابستان ۶۷ در زندان گوهردشت نیز آمده بود. نوری نیز در قسمت از جلسات دفاعیه خود چند بار با اشاره به مواضع این کارشناس، از او به عنوان «پروفسور» یاد کرد.
روزبه پارسی در روز بیست و ششم اسفند ۱۴۰ در دادگاه شهادت داد.
صدای آمریکا گزارشی از این جلسه تهیه کرد و در آن اشاره شد که روزبه پارسی خود را کارشناس تاریخ ایران معرفی کرد و گفت که مدت چهار سال برای اتحادیه اروپا کار کرده است و از دهه نود میلادی تاکنون در زمینه ایران تحقیق میکند.
پرسشهای اعضای دادگاه از آقای پارسی روی جنگ ایران و عراق، ماهیت سازمان مجاهدین خلق، و دلایل مخالفت حکومت ایران با این سازمان، عملیات مرصاد یا فروغ جاویدان و نقش حکومت عراق در آن متمرکز بود.
روزبه پارسی ضمن تأیید اعدامهای تابستان ۶۷ گفت تفاوت این اعدامها در این بود که این افراد (زندانیان اعدام شده) محکومیت و حبس خود را گذرانده بودند و قرار بود آزاد شوند «اما آنها را بدون این که دوباره جرمی مرتکب شده باشند، بار دیگر قضاوت کردند.»