پاکستان اقدام به واردات گاز مورد نیاز خود از ترکمنستان و از مسیر افغانستان کرده است. واردات گاز از ترکمنستان توسط پاکستان در حالی است که زمانی قرار بود «خط لوله صلح» گاز مورد نیاز این کشور و هند را تامین کند.
بنا بر گزارش رسانههای ایران، محمد یونس مهمند عضو هیات مدیره بازرگانی و سرمایهگذاری افغانستان با اعلام این خبر گفته است که مسیر زمینی از طریق افغانستان بسیار کوتاهتر از مسیری است که قبلا شرکت مذکور از طریق ایران استفاده میکرد.
به گفته کارشناسان صادرات گاز به پاکستان یکی از جذابیتهای بازار انرژی در منطقه است که ایران نیز به دنبال گرفتن سهم حداکثری از آن بود. در این بین رقبای گازی هم در رقابت با ایران گوی سبقت را ربودند و در حالی که خط لوله انتقال گاز توسط ایران تا مرز پاکستان احداث شده بود شهریور سال گذشته معاون نخست وزیر روسیه از انجام توافق اولیه میان پوتین و شهباز شریف درباره ساخت خط لوله گازی بین روسیه و پاکستان خبر داد.
الکساندر نواک در همین رابطه گفته بود: «رهبران دو کشور با بررسی شرایط ساخت خط لوله گازی روسیه- قزاقستان - ازبکستان -افغانستان - پاکستان، ضمانتهای امنیتی آن را هم بررسی کردند.»
این اقدام پاکستان رسما رویای ۳۰ ساله جمهوری اسلامی برای صادرات گاز به دو کشور هند و پاکستان را به بایگانی سپرد تا طرحی که از دهه ۹۰ میلادی پیگیری میشد پس از هزینههای بسیار توسط ایران، به بن بست برسد.
البته پیش از قرارداد روسیه با پاکستان نیز مقامات پاکستان اجرایی شدن قرارداد با ایران را «غیرممکن» دانسته بودند و در همین رابطه تابستان سال ۲۰۱۹ میلادی وبسایت «عرب نیوز» به نقل از مبین صولت، مدیرعامل «اینتر استیت گاز سیستمز» پاکستان نوشت: «تحت تحریمهای فعلی آمریکا علیه ایران، اجرای پروژه خط لوله گاز با ایران غیرممکن است و منتفی بودن آن را به صورت مکتوب به تهران ابلاغ کردهایم.»
پس از این اتفاق ایران نیز پاکستان را به شکایت و گرفتن غرامت تهدید کرد چرا که براساس بند جریمه قرارداد، پاکستان موظف بود از اول ژانویه ۲۰۱۵ روزانه یک میلیون دلار به دلیل عدم انجام قرارداد و اتمام خط لوله خود به ایران بپردازد اما تا امروز هیچ اطلاع رسانی مشخصی در این زمینه صورت نگرفته است.